На 24 май редица български политици отправиха емоционални послания към

...
На 24 май редица български политици отправиха емоционални послания към
Коментари Харесай

Емоционалните послания на политиците по повод 24 май

Н а 24 май редица български политици насочиха прочувствени послания към българите, предаде . 

Ето какво пожелаха те:

Президентът Румен Радев

„ Нашата култура, религия и просвета съградиха България като страна на духа и запазиха народа ни. 24 май още веднъж ни събира, въодушевени от образеца, водени от нашия народ с корени, само че и с бъдеще ”, сподели Радев в словото си по случай празника на българската писменост и просвета.

Държавният глава напомни, че има книги, които могат да наелектрезират един народ. Сред тях са „ История славянобългарска “ и „ Рибният буквар “. „ Нашите предци благодарение на тези първи книги, съградиха европейска страна с най-модерни просветителни институции “, добави Радев.

Той акцентира, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим капацитета на нашите учени и откриватели. Така той разяснява създалата се обстановка от последните дни, при която родните университети заплашиха, че няма да отворят порти, в случай че не получат почтено финансиране. „ Бяхме изправени пред обстановка нашите университети да затворят. Надявам се да чуем техния апел за бъдещето на българската просвета и обучение и ще потърсим устойчиви решения “, прикани президентът.

Радев напомни и думите на огромния български просветник Григор Пърличев, че „ учението крепи царството “. „ Нека помним, че достолепието на едно общество е в директна връзка с неговото отношение към знанието. Само който знае цената на незнанието, може да се опасява от незнанието “, сподели Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова празнува 24 май в Чепеларе. Тя също насочи тържествено слово към българите. „ Със своето дело светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината ”, стартира Йотова. „ 24 май е денят, в който всички българи по целия свят имаме самочувствието на народ, основал писменост, книжовност, словесност, просвета, разпростряла се из цяла Европа. България избави Кирило-Методиевото дело и през днешния ден на кирилските букви пишат над 300 млн. души “, обърна се вицепрезидентът към множеството от хора, които се включиха в празничното шествие. Йотова благодари на българските учители и на хората, отдадени на културата и духовността, че построяват умни и грамотни деца, които знаят чии наследници са. Вицепрезидентът поздрави и жителите на Чепеларе с празника на града.

Премиерът Димитър Главчев

„ Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност е най-светлият празник - той ни сплотява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата книжовност и просвета ", написа служебният министър председател Димитър Главчев във Фейсбук. „ Нека помним делото на първите просветители, дано помним първите ни учители. Нека се поклоним пред делото им и кажем нашето голямо Благодаря “, прикани той. 

„ На 24 май почитаме и популяризираме делото на първоучителите св. св. Кирил и Методий и почитателите им. Тяхната задача поставя устоите на българските светли съдбини, възпети в химна на просвещението „ Върви, народе възродени “, се показва на Фейсбук страницата на Министерския съвет. „ Този обичан от всички празник е мотив да се гордеем, че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция. Нека благодарим още един път на българските учители, преподаватели и културни дейци, че дават най-хубавото от себе си, с цел да не угасва в никакъв случай пламъкът на познанието. Буквите са безконечни, по този начин както е безконечен стремежът ни да образоваме децата си, да предадем опита и научените уроци на идващите генерации. Нека ценим и пазим книжовността, която историята е потвърдила, че е здрав щит, с който преодоляваме тестванията на времето. За да пребъде България! 24 май е превъзходен мотив да купим и подарим книга! “, допълват от служебния кабинет.



Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

" Най-голямото знамение е, че епохи наред пазим буквите и езика си ", написа Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. „ За мен най-хубавият и български празник е 24 май “, добави политикът. 



Делян Пеевски, ръководител на Движение за права и свободи

" Честит да е и ярък 24 май - Денят на книжовността, българската книжовност, култура и просвета. Поклон пред великото дело на Св. Св. Кирил и Методий, пред неуморните старания на учители, преподаватели, дейци на културата и просветители, записали и утвърждаващи мястото на България в Европейската цивилизация. С пожелания за мир и благополучие, да възпитаваме децата си с обич към жанр и Родина, към познание и знание с повече национална горделивост и самочувствие! И дружно с хората да създадем България просперираща страна, в която народът преуспява ", написа Пеевски.



Деница Сачева, ГЕРБ–СДС

" Начинът, по който се отнасяме към думите, предопределя метода, по който живеем. Историята помни с отвращение тези обществени лица, които ги употребяват за заблуждаване и за прикриване на неналичието на морал и положителни планове. Когато раздялите са прекомерно огромни, точно думите би трябвало да служат за обективна отбрана и пояснение на истината, с които по едно и също време да се предпазваме от омразата и с удвоени старания да построяваме мостовете, които други се пробват да изгорят ", написа Сачева във Фейсбук.

" Българската кирилица е модифициран вид на глаголицата, основана по времето на цар Симеон Велики за потребностите на българската страна и българската черква, с цел да ни научи на държавност, на религия, на великодушие, емпатия и взаимопомощ. Затова не трябва да позволяваме да бъдем отдалечавани от нейния смисъл. Поради своята повсеместност и ролята на българите като разпространители на просвета и християнска вяра, българската писменост е призната от доста славянски и други нации, а българските глаголически и кирилски преводи на християнски текстове се популяризират из целия, а освен в славянския свят ", добави още тя.



Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов

„ Честит празник на славянската книжовност, българската култура и просвета! Честит празник на всички будни българи! “ Това написа в профила си във Фейсбук водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов. „ Нека не забравяме в никакъв случай, че „ и ний сме дали нещо на света - на вси славяни книга да четат ", написа още той.



Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова

„ Честит празник на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност! Поклон пред светите братя Кирил и Методий, дали светлина и бъднина на славянските нации. Учители, благодарим.Българи, дано се гордеем с нашия принос в международната цивилизация. 23 страни и над 250 милиона души си служат с кирилицата “, написа Нинова във Фейсбук. „ Азбуката, словото, книжнината и културата са ни съхранили през вековете и ще ни сплотяват и водят напред като народ. Трябва да се грижим за благосъстоянието, разнообразието и чистотата на българския език. Да го опазим от чуждици и опростяване. Да го защитим със закон за българския език. Той е нашата горделивост и нашето достолепие пред света “, добави тя.



Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов

Лидерът на „ ИТН ” Слави Трифонов също поздрави българите във връзка 24 май. Той написа пост във Фейсбук, съпроводен от клип с концертно осъществяване на ария от Крисия и „ Ку-Ку бенд ”. „ Днес, 24 май, е денят, в който ние, българите, можем и би трябвало да забравим за ден проблемите. Днес ние, като нация, би трябвало да погледнем гордо към останалите нации, тъй като през днешния ден честваме освен Деня на българската писменост, култура и просвета, а честваме и международния културен принос на България. Ние, българите, сътворяваме една от трите наднационални писмености, които образуват европейската цивилизация. Ние, българите, посредством българската писменост, даваме достъп на съветския, сръбския и другите славянски нации до европейска християнска Европа. Ние, българите, сме един от дребното нации създателите на актуалния културен свят. Затова гордейте се, българи! Честит празник! ”, гласи постът на Трифонов.



Министърът на образованието Галин Цоков

" 24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник. Защото знанието и писмеността са светлината, която осветява пътя на българите и в най-тъмните и тежките им дни. 24 май е денят на респект към словото, към знанието, към духовността. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста сред минало и бъдеще, свързват поколенията. Те са непреходни ", сподели министър Цоков.

Той отбелязва, че 24 май е денят на Светите братя Кирил и Методий и на тяхното завещание. " Този ден е горделивост и наслада за всички българи, където и да се намират по света. Защото нашите букви са нашата еднаквост и нашият принос за многообразието на европейската просвета. Те са българското културно завещание, съхранено от нашата страна от далечни епохи до през днешния ден. Безусловно България е част от модерна Европа посредством своята писменост, словесност, богослужебна традиция и нравствен опит ", прибавя министърът. 

" Силата на книжовността, възпята от Стоян Михайловски, освен не понижава във времето, само че и дава същинския смисъл на празника. Стихотворението, превърнато в химн, който на този ден звучи към този момент над 120 години, показва по неповторим метод историята на българската книжовност и жаждата на народа за познание и просвещение ", акцентира просветителният министър.

По думите му и през днешния ден словото удивлява със способността си да трансформира света и хората към положително, с мощта си да преодолява времена и дистанции, спорове и премеждия, да сплотява и да дава религия. " Затова и в този момент се прекланяме признателно пред тези, които пазят страната ни духовно богата посредством словото и културата - учителите, университетските преподаватели и учените, хората на изкуството и културата. " Напред! Науката е слънце! " е израз на вярата в силата на просвещението и извисяването на духа български. Наше предопределение, орис и отговорност е да пазим, да развиваме и да обогатяваме свещения ни език като пазител на смисли и смисли, на светлина и бъднина за нашите деца. Защото знанието постоянно прави ярко бъдещето ни ", показва още Цоков. 

" Днес българските надарени младежи не престават да популяризират страната ни във всички области на знанието. Българските учени влизат в челни места на интернационалните ранглисти и движат основни софтуерни браншове, а хилядите български учители все толкоз родолюбиво пазят възрожденския дух и предават на поколенията полезността на родния език и мъдростта на познанието. Университетите ни съчетават академичното познание с условията на новото време, българските фамилии издигат образованието като най-висша полезност, с цел да може да просперира страната ни ", споделя министър Цоков.

Той отбелязва, че словото българско прави България безгранична с близо 400-те български неделни учебни заведения в 55 страни, ситуирани на шест континента, където звучи родната тирада, напомняйки ни, че България е на всички места, където тупти най-малко едно българско сърце.  

" Уважаеми учени и преподаватели, учители и шефове, възпитаници и студенти, писатели, публицисти и поети, хора на културата и пазители на словото, реверанс пред всички вас - модерни просветители и хора на свободното слово! Имайте сили и вяра, с цел да продължите да предавате на идните генерации своите познания, достолепие и обич към България! Вие, скъпи възпитаници и студенти, помнете своя жанр и език! Гордейте се с нашата история, с нашите писменост и с нашата просвета. Защото България го заслужава! Честит празник! ", пожела в приветствието си за 24 май министър Галин Цоков.



Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов

„ В Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност отдаваме своята благодарност на учителите, просветните и културните дейци, на научните служащи, с цел да не забравяме, че с помощта на техния труд ежедневно израстваме духовно. Днешният ден е мотив за горделивост за всички нас, които почитаме, пазим и ценим както българския език, по този начин и силата на знанието! Напред! Науката е слънце, което във душите грей. Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей! ", написа той във Фейсбук.



Кметът на София Васил Терзиев

" Делото на Кирил и Методий ни припомня за силата на словото и знанието, които ни сплотяват и ни вършат по-силни ", сподели Васил Терзиев в словото си за 24 май по време на формалната гала пред Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. " 24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата просвета и нематериалност. Културата е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води в бъдещето. Книгите, музиката, изкуството – всички те са неотменна част от нашия живот и ни обогатяват духовно ", сподели кметът. „ Днес, когато светът се трансформира толкоз бързо, би трябвало да помним корените си и да се грижим за нашата просвета и просветителна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите познания и технологии, само че и да пазим и почитаме нашето завещание “, прикани Васил Терзиев. „ Нека този ден бъде изпълнен с наслада, горделивост и ентусиазъм “, сподели още кметът на София. 

„ Празнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи български празници. Ден, отдаден на великото дело на Светите братя Кирил и Методий, които ни подариха с писменост и книжовност, поставяйки основите на нашата еднаквост, просвета и небосвод за развиване ", написа още той във Фейсбук. " Днес е денят, в който отдаваме респект на нашите учители, пазители на знанието и просветата. Те са тези, които с труд и безрезервност ни водят по пътя на знанието, отваряйки ни вратите към светове на неограничени благоприятни условия. Благодарение на тях, нашите деца порастват освен като образовани персони, само че и като виновни и мислещи жители. Когато светът се трансформира толкоз бързо, наш дълг е да помним корените си и наша отговорност да запазим нашата културна и просветителна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите познания и технологии, само че и да почитаме, пазим и пренасяме нашето завещание в бъдещето. Нека този ден бъде изпълнен с наслада, горделивост и ентусиазъм. Нека продължаваме да работим дружно за бъдещето, като се учим и се развиваме с обич и почитание към нашата просвета и култура. Деца, едно особено послание към вас: обичайте книгите, четете и в никакъв случай не спирайте да търсите знанието! “, написа още той.



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР