Спразнични шествия и тържествени церемонии бе отбелязан 24 май -

...
Спразнични шествия и тържествени церемонии бе отбелязан 24 май -
Коментари Харесай

Шествия и празнични програми: България отбеляза 24 май

С празнични шествия и тържествени церемонии бе маркиран 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. 

Стотици възпитаници, учители и родители шестваха с 60-метров народен трикольор в Русе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май.

В парада се включиха Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, барабанчиците от Националното учебно заведение по изкуствата, мажоретният състав " Екстрийм " и Младежкият гвардейски отряд.

Участниците, разграничени в два лъча, се събраха на централния площад, където изпяха дружно общонародния учебен химн " Върви, народе възродени ".

" На днешния ден се обръщам към всички вас с изключителна наслада, виждайки ви по какъв начин сте единни, по какъв начин сте задружни. Оказва се, че това знамение, което са буквите - толкоз малцина, останаха най-трайното нещо по нашите земи ", сподели кметът на Русе Пенчо Милков.

Слова за празника произнесоха също регионалният шеф на Русе Драгомир Драганов, началникът на Регионалното ръководство на образованието Росица Георгиева и Главиницкият еписком Макарий - викарий на Русенския митрополит Наум. 

Програмата включва още концерт и гала по връчване на почетна грамота и плакет на учениците, постигнали високи резултати в своето образование.

В ранния следобяд ще има и обществено четене на Библията навън.

В Чепеларе деца и възрастни се включиха в манифестацията по повод 24 май. Пред погледите на стотици поданици и посетители на града всички представители на културни и просветителни институции минаха през основната улица до площад „ Олимпийски “. В Чепеларе традицията се съблюдава повече от век и дружно с факелното шествие в навечерието на 24 май, манифестацията се организира от основаването на Средно учебно заведение „ Васил Дечев “. 

Гост на празника в Чепеларе бе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя стана очевидец на манифестацията, която датира от повече от век в града, без да бъде прекъсвана традицията. Включи се и в награждаването на изявените дейци на културата и образованието в общината. 

Областният шеф Захари Сираков поздрави уредниците за наситената със съдържателни културни събития празнична стратегия и най-много за спазването на надвековната традиция с манифестацията, в която деца и възрастни показват своята респект към българския език – най-яркият знак на нашата Родина. Той изрази благодарност и към културните дейци за отдадеността им в просветното дело.

С оценки за принос в просветното дело бяха наградени учители, възпитаници и културни деятели. По-късно довечера ще бъдат изпратени зрелостниците от Випуск 2024. Тържествата ще приключат с празнична заря.

Благоевград уважи делото на светите братя Кирил и Методий и празника на града с шествие и концерт. По традиция отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност стартира в двора на Национална филантропична гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “ (бивша Солунска) в Благоевград, където с тържествена стратегия зрелостниците си взеха „ довиждане “ с учебното заведение и учителите, както и със знамето на гимназията. 

Учители и възпитаници сервираха цветя пред бюст – паметника на един от създателите на Солунската гимназия Кузман Шапкарев, след което се насочиха към паметника на светите братя Кирил и Методий, който бе обсипан с цветя от учители и от посетители на днешния празник.

Тържествено шествие, водено от Биг Бенд – Благоевград, потегли от двора на гимназията през централни улици на града, с цел да се слее с втория лъч на шествието, минал от Съдебната палата до площад „ Македония “, където деца от разнообразни школи в града изнесоха празничен концерт. 

С шествие и награждаване на изявени дейци на образованието, културата и изкуството Видин означи 24 май. Програмата за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета стартира с празнично шествие, което мина през централната градска част до откритата сцена пред Художествената изложба „ Никола Петров “ в крайдунавския парк.

В шествието, водено от градския духов оркестър и мажоретки, се включиха възпитаници и учители от всички видински учебни заведения, културни дейци, общественици и доста жители. Най-отпред възпитаници носеха на ръце икона на Св. св. Кирил и Методий.

Тържеството продължи с номиниране и награждаване на изявени дейци на образованието, културата и изкуството. 

От името на министъра на образованието и науката началникът на Регионалното ръководство на образованието във Видин Веселка Асенова връчи грамоти „ Неофит Рилски “ на трима преподаватели. 

Празничната стратегия приключи с концерт на Народно читалище „ Светъл ден “.

Монтана отбеляза 24 май с шествие, концерт и награждаване на заслужили учители и възпитаници.

В шествието от храма „ Св. св. Кирил и Методий “ до централния площад „ Жеравица “ се включиха хиляди деца от всички детски градини и учебни заведения в общината. Те развяваха знаменца с ликовете на светите братя Кирил и Методий, а колоната на 145-годишното Първо главно учебно заведение беше предвождана от младежи, преоблечени като Кирил и Методий, които държаха в ръцете си ръкописи на Глаголицата и Кирилицата.

В обръщението си към жителите на Монтана на площад „ Жеравица “ кметът Златко Живков съобщи: „ Днешният празник може единствено да ни сплотява, той не трябва да бъде противопоставян на 3 март и на други празници, и никога не трябва да ни разделя. България е единствената страна в Европа, която в никакъв случай не си е сменяла името и е една от трите най-стари в Европа. Азбуката, книжнината и приемането на християнството са тези неща, който съумяват да сплотят българския народ два века след основаването на българската страна, когато до тогава жъне триумфи на бойното поле, само че към момента няма своя писменост и книжовност. Слава на братята Кирил и Методи и не техните възпитаници, които дават на нас и на другите славяни четмо и писмо “.

По мотив празника на открита сцена на площада концерт изнесоха ученици на Обединен детски комплекс „ Ние врабчетата “, танцов отбор „ Ситница “, локални певчески групи и надарени младежи, минали през локалните школи и към този момент станали имена в музиката, изкуството и културата в народен мащаб.

На банкет кметът на Монтана Златко Живков награди петима заслужили учители, които дълги години се трудят за образование на децата. Началникът на Регионалното ръководство по образованието Трайка Трайкова връчи премията „ Неофит Рилски “ на петима заслужили учители от района, връчени бяха и призове „ Директор на гсдината “, „ Учител на годината “ и „ Ученик на годината “, които ръководството присъжда.

С шествие на представителните блокове на образователните заведения и детски градини бе обещано началото на честванията на 24 май в Кърджали.

То бе водено от кмета на града, следван от мажоретки, гвардейци и училищен високомерен оркестър. Тържественият обред продължи пред Паметника на Освободителите в градската градина, където бе готова и музикално-танцова стратегия. 

Сред формалните посетители бяха регионалният шеф Никола Чанев, началникът на Регионалното ръководство по обучение Ангелина Костова, отец Петър Гарена, районният мюфтия Басри Еминефенди, а с тях на трибуната се качиха и заместник-кметът Веселина Тихомирова и ръководителят на Общинския съвет Мухаррем Мухаррем.

„ 24-ти май е единственият празник, сплотяващ българите. Празникът, който честваме към този момент 173 години! “, сподели в словото си кметът Ерол Мюмюн. И добави, че спасявайки и съхранявайки делото на светите братя Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението освен на славянските нации, само че и на цялото човечество. 

„ Буквите, основани от Кирил и Методий, преводите, които те вършат на най-важните богослужебни книги, отбраната на правото на всеки народ да слави Бога на своя език,  са от историческа значителност освен за образуване на българския народ, а и за неговия разцвет “, сподели още кметът.

Той връчи и оценки на изявени възпитаници от общината, за техните триумфи в разнообразни конгреси през годината. Връчи и специфичната стипендия „ Кърджали “ на петима зрелостници, предварително признати във Висши образователни заведения, заради класиране на призови места в интернационалните и национални състезания, надпревари, олимпиади в региона на науката, изкуството и технологиите. Тя е еднократна и е в размер на две минимални работни заплати. Връчва се от 2006 година насам.

Освен общинска администрация, оценки на изявени възпитаници връчиха и от Ротари клуб, фондация „ Хюсние Кяшиф “, а за първи път и Българската стопанска камара – Кърджали.

Вижте повече в нашата изложба: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР