Марс има суха повърхност с издигащи се дюни и постоянни

...
Марс има суха повърхност с издигащи се дюни и постоянни
Коментари Харесай

Животни помагат човекът да стъпи на Марс

Марс има суха повърхнина с издигащи се дюни и непрекъснати стихии от прахуляк, които могат да доведат до щета на механиката, намираща се на борда на марсохода Кюриосити (Любопитство). Ако в миналото желаеме да се сътвори колония на Червената планета, ще би трябвало да се намерят способи за справяне с сходни условия, написа Дейли Мейл.

Изследователи в Джорджия, Съединени американски щати имат вяра, че са намерили отговор на този проблем. Според тях той се крие в метода, по който бозайници и инсекти употребяват козината си, с цел да се поддържат чисти. Откритието е направено, до момента в който учени от Технологичния институт на Джорджия са изследвали 27 типа бозайници и инсекти.

Те особено се фокусирали върху козината на няколко типа животни, която макар че се замърсява, остава чиста. Някои животни ползват дейни способи за справяне със замърсяванията, употребявайки своята сила и физика. Кучетата изтръскват водата от гърбовете си тъкмо като пералня, декларира откривателят Гилермо Амадор.

Пчелите употребяват стърчащи крака, с цел да изчистят прашеца от своите очи и тяло. Винарките употребяват космите без да пита и гръден панер, с цел да се освободят от праха по тях при ускорения до 500 пъти от земната гравитация, споделя още той.

При други типове животни са налични още по-ефикасни пасивни и неизискващи загуба на сила способи. Миглите при бозайниците, да вземем за пример, свеждат до най-малко въздушния поток и насочват частиците надалеч от очите им. Щурците имат остри точки на своите крила, които работят като игленици, пръскайки бактериите във въздуха сходно на водни балони.

Именно тези неизискващи потреблението на сила способи за разчистване екипът на механически университет мисли по какъв начин да приложи в технологията.

Разбирането за това по какъв начин биологичните системи, като миглите, предотвратяват изцапване, като взаимодействат с околната среда може да въодушеви изобретяването на ниско енергийни решения за предпазване на сензитивно съоръжение от прахуляк и нечистотия, споделя Дейвид Ху, доцент от института, който е и един от ръководителите на проучването.

Дроновете и други самостоятелни всъдеходи, в това число машините, изпратени на Марс, са податливи на крах заради натрупването на прахови частици по тях. По време на проучването учените вършат друго изненадващо изобретение – съотношението брой косми – величина на животното може да се разминава при някои животни над 100 пъти.

Пчелата, да вземем за пример, има същото количество косми както катерица - 3 милиона. В същото време, пеперудите и молците имат 10 млрд косми. Човешката глава, за съпоставяне, има единствено 100 000.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР