Марк Малок-Браун, президент на глобалната фондация Отворено общество Разломни линии.

...
Марк Малок-Браун, президент на глобалната фондация Отворено общество Разломни линии.
Коментари Харесай

Глобално проучване: Хората по света са по-обединени от лидерите му

Марк Малок-Браун, президент на световната фондация " Отворено общество "
Разломни линии. Поляризирани общества. Голямото разделяне. Нова студена война.
Коментатори и политици побързаха да формулират съветската инвазия в Украйна като повратна точка към по-голяма световна фрагментация. Такова рамкиране основава положителни заглавия и популистки лозунги. И също по този начин обезпечава причини за опрощение за националистически и протекционистки политики - комфортно игнорирайки дълготрайни разломи на неравноправие и неправда сред страните и вътре в тях.
Но оттатък различията в обществените диспути към момента има възприятие за единение измежду световната общност. Фондациите " Отворено общество " работиха с Datapraxis и YouGov, както и с локални организации в Молдова и Украйна, с цел да попитат хора от всички обществени сфери в 22 страни какво е значимо за тях и техните фамилии. Открихме, че по целия свят хората имат общо схващане за проблемите, пред които е изправен светът - вариращи от изменението на климата и инфлацията до пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Над две трети от интервюираните живеят в Африка, Азия, Латинска Америка и Близкия изток.
Реклама Обща диагноза за проблемите
Изменението на климата оглавява листата с най-големите световни провокации, следвано от икономическите разтърсвания, пандемиите (настоящи и бъдещи) и нашествието на Русия. Отчетлива е и неналичието на доверие в способността на интернационалната общественост да позволи тези провокации.

В персонален проект жителите и на богатите, и на най-слабо развитите страни се тревожат еднообразно за разноските за живот и инфлацията. Шокиращите 83 % от интервюираните в Мексико, 64 % в Сенегал и 56 % в Индия се тормозят, че фамилията им може да гладува. Същото терзание показват и близо две пети от американците и над 25 на 100 от хората във Англия. Следователно има най-малко обща диагноза за проблемите, пред които сме изправени.

Анкетираните бяха помолени да класират най-важните провокации, пред които са изправени

семейство/общност и страна през днешния ден:
Отговорите подредиха по значение разноските за живот/инфлацията,корупцията, стопанската система,безработицата/работата, бедността/неравенството, опазването на здравето, престъпността, измененията в климата/опазванетона околната среда. Реклама
Тъй като респондентите в световния юг изпитват директните и пагубни въздействия на световните рецесии, не е чудно, че те са по-склонни да поддържат изобретателните дейности на интернационалната общественост за превъзмогването им. Нито пък е изненадващо, че хората, живеещи в страни, които биха финансирали световни решения, са по-малко въодушевени да платят сметката.
И за решенията
Въпреки това политиците в богатите страни би трябвало да си отбележат: техните жители са доста по-напред от тях във връзка с приемането на мащаба на нужната поддръжка.

В петте страни от Г-7, включени в анкетата - Франция, Германия, Англия, Япония и Съединените щати, над половината от интервюираните биха подкрепили отделянето на 2 % от националния си бюджет за световен взаимен фонд за подкрепяне на най-нуждаещите се. Във Франция поддръжката за това стига до две трети от жителите. Два % е това, което Съединените щати отделиха за възобновяване на Европа след Втората международна война - изцяло друг мащаб от нищожните задължения, поети от Г-7 по-рано тази година.

Също по този начин има необятно публикувано мнение измежду респондентите, че богатите страни би трябвало да отидат по-бързо и по-далеч в намаляването на излъчванията, които въздействат на климата, като болшинството поддържа прогресивните политики в тази област.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР