Мари Гранмар и Чарлз Сакилото буквално живеят в балон, изолиран

...
Мари Гранмар и Чарлз Сакилото буквално живеят в балон, изолиран
Коментари Харесай

Двойка от Швеция е изградила оранжерия около къщата си: спестява и храна, и топлина

Мари Гранмар и Чарлз Сакилото безусловно живеят в балон, изолиран от студа, и в това време получават най-хубавото от това, което природата може да предложи!

Техният дом е издигнат вътре в оранжерията, като им обезпечава безвъзмездна топлота и безвъзмездна храна през зимата. В Стокхолм, Швеция, където зимата продължава 9 месеца, това е голям плюс.

“Например, в края на януари може да е -2 на улицата, а горе може да е +20 ”, споделят те.

Според Мария средностатистическото семейство в Стокхолм включва отоплението някъде в средата на септември и не го изключва доникъде на май. 

 

Оранжерията им разрешава да понижат броя на месеците, нужни за отоплението на къщата от 9 до 6 месеца на година, и понижават количеството сила, което употребяват за това. Всяка спомагателна топлота, която им е нужна, която не се обезпечава от слънцето, се обезпечава от печка на дърва.

 

Мари споделя, че е повече или по-малко устойчива на заледяване. Дъжд или сняг, тя може да седне на балкона или на терасата на покрива и да гледа към звездите.

След това, през най-топлите интервали на лятото, стъкленият й покрив се отваря автоматизирано, когато доближи избрана температура, с цел да не прегрее стаите.

Любимото им фамилно пристанище е терасата на покрива.

Тъй като са построили стъклен таван, те към този момент не се нуждаят от покрив, по тази причина са го премахнали, с цел да основат огромно пространство за слънчеви бани, четене, градинарство или игри със сина им.

В оранжерията има задоволително място за градина.

Двойката отглежда храни, които нормално не се отглеждат в Швеция, като да вземем за пример смокини, грозде, домати, краставици и билки. Навън имат череша и ябълка.

“Производството на храна тук не е елементарно ”, споделя Мари, “Имаме потребност от цялата сила, която имаме. ”

Освен свободната топлота, двойката също по този начин е инсталирала система за събиране на дъждовна вода и е свързала част от системата с тоалетната, която обезпечава безвъзмезден тор за техните растения.

Освен това растенията, които порастват в къщата, почистват въздуха и обезпечават повече О2.   

“Това е философия на живота – да използваме природата, слънцето и водата, с цел да живеем в различен свят ”, споделя Чарлз.

Чарлз и Мари не са първите, които са построили къща в оранжерия. Те са били въодушевени от концепцията на шведския проектант Бенгт Варн, който е построил първата Натурхус (Къща на природата) в Стокхолм през 1974 година.

 

Източник: apetiten.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР