Маларийните комари и техните най-близки роднини са се научили да

...
Маларийните комари и техните най-близки роднини са се научили да
Коментари Харесай

Ето как комарите „виждат“ телата на топлокръвните животни

Маларийните комари и техните най-близки родственици са се научили да „ виждат “ топлината на човешките и животинските тела благодарение на рецептори, които други инсекти употребяват, с цел да защитят тялото си от хипотермия. До този извод са стигнали генетици, чиято публикация е оповестена от научното списание Science, написа организация " Фокус ".

" Комарите придвижват инфекции, които са причина за гибелта на повече от 700 хиляди души всяка година. Тези инсекти употребяват топлината, с цел да намерят своите жертви. Учените са потвърдили, че предците на комарите са придобили тази дарба по време на прехода към нова " диета ", като поправят рецептора, който техните близки родственици са употребявали за отбрана от студа ", означават откривателите.

Комарите намират жертви по няколко метода по едно и също време. Първо насекомите пресмятат своето състояние посредством остатъка на въглероден диоксид във въздуха, а по-късно употребяват топлината на тялото, както и молекулите пара и млечна киселина, които участват в потта на хора и животни, с цел да изберат точка за захапване.

Надявайки се да основат средства, които да плашат насекомите или да ги накарат да пренебрегват хората, биолозите от дълго време учат по какъв начин работят миризмите на комари и термичното им зрение. През последните години тези проучвания получават изключително значение заради обстоятелството, че комарите стават все по-устойчиви на химикали и клопки.

Генетиците от Харвард и техните сътрудници се заинтересуваха от това по какъв начин африканските маларийни комари (Anopheles gambiae) са се научили да „ виждат “ топлината, която се излъчва от телата на жертвите им и да я разграничават от други източници на инфрачервено излъчване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР