Макс Верстапен спечели Гран При на Нидерландия и изравни рекорда

...
Макс Верстапен спечели Гран При на Нидерландия и изравни рекорда
Коментари Харесай

Верстапен спечели Гран При на Нидерландия и изравни рекорд на Фетел

Макс Верстапен завоюва Гран При на Нидерландия и изравни върха за брой следващи победи във Формула 1 на Себастиан Фетел - 9. Състезанието се организира при променливи условия на пистата “Зандвоорт ”. Това беше 11-ти триумф за него от началото на сезона и трети на пистата в Нидерландия.

На старта не настъпиха съществени промени и Верстапен резервира първата си позиция. Дъждът се появи още в края на първата обиколка и някои водачи, измежду които Серхио Перес, Шарл Льоклер и Пиер Гасли, влязоха в бокса за гуми интермедии, до момента в който водачите, в лицето на нидерландеца, Ландо Норис, Фернандо Алонсо и Джордж Ръсел останаха на пистата.

В идната обиколка множеството водачи, като се изключи Норис и Ръсел, също смениха гумите си. За малко пилотът на Мерцедес излезе на първата позиция, само че единствено след няколко завоя Перес, с гумите си за отчасти влажен асфалт, поведе колоната. 

Пилотите на Мерцедес, Люис Хамилтън и Ръсел, влязоха в боска за гуми интермедии едвам в шестата обиколка и излязоха на 13-та и 14-та позиция.

Междувременно Макс Верстапен стартира да си проправя път през колоната и още в 7-ата обиколка беше зад Серхио Перес.

Пилотите започнаха да стопират за гуми за изсъхнал асфалт, като този път Ръсел и Хамилтън бяха измежду първите. Местният любим Верстапен влезе в бокса преди съотборника си Перес, което разреши на двукратния Световен първенец още веднъж да поведе в класирането.

В 16-ата обиколка Логан Сарджънт катастрофира в осмия завой и кола на сигурност излезе на пистата. Тя се прибра в 21-ата обиколка. Алонсо се опита да нападна Перес за втората позиция, само че не съумя да я вземе. Верстапен бързо се откъсна напред, а Норис и Хамилтън започнаха да си пробиват път към точките.

В 43-ата обиколка Шарл Льоклер приключи присъединяване си, откакто имаше проблеми с колата още от началото на Гран При-то.

Шест обиколки по-късно Алонсо влезе в бокса, само че механиците на Астън Мартин позволиха неточност със слагането на предна лява гума и за малко испанецът излезе зад сънародника си Карлос Сайнц. В 52-ата обиколка двукратният Световен първенец си върна третата позиция след изпреварване в първия завой.

11 обиколки преди края на надпреварата дъждът се завърна и Перес влезе за гуми интермедия. В 63-ата обиколка мексиканецът позволи неточност и излезе от трасето на първия завой, което разреши на Алонсо да излезе на втората позиция. Моменти по-късно Гуан-Ю Джоу се заби в защитните бариери и надпреварата беше прекратено с червени знамена.

Точно преди този момент Перес влезе в бокса и удари и задницата си, като по време на спирането механиците на Ред Бул работеха съществено по колата му.

При рестарта, в топ 10 бяха Верстапен, Алонсо, Перес, Гасли, Сайнц, Хамилтън, Норис, Ръсел, Албън и Пиастри. Стартът беше летящ, а не от място. Две обиколки бяха преминати зад колата на сигурността преди да бъде обновена конкуренцията в 67-ата обиколка. Перес беше осъден с пет секунди за придвижване с по-висока скорост в питлейна.

След рестарта Верстапен удържа Алонсо, до момента в който Ръсел отиде на последното място след контакт с Норис. 

След наказването на Перес, подиумът беше формиран от Макс Верстапен, Фернандо Алонсо и Пиер Гасли. Топ 10 допълниха Перес, Сайнц, Хамилтън, Норис, Албън, Пиастри и Окон.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР