Точно преди 10 години, на 29 декември, светът на спорта

...
Точно преди 10 години, на 29 декември, светът на спорта
Коментари Харесай

10 години след падането: Михаел Шумахер отново слуша звук на двигател

Точно преди 10 години, на 29 декември, светът на спорта не одобри напълно съществено новината за случай с Михаел Шумахер. Седемкратният международен първенец във Формула 1, легенда на спорта и отвън него, паднал по време на случай със ски. На пръв взор нищо изключително. Катастрофите са нещо, което е част от живота както на немския водач, по този начин и на сътрудниците му зад кормилото, които не мислят за боязън, когато се движат с 300 км в час.

Постепенно стана ясно, че случката с Шумахер въобще не е безобидна. Така стартира една драма, която продължава и до през днешния ден. За разлика от филмите обаче тук с течение на времето обезпокоените фенове (по-точно фенове) да научават детайлности - даже и на час по лъжичка. Напротив - мъглата към положението на обожествявания от едни и меко казано, недолюбван поради характера си от други германец продължава да е все по този начин гъста. И това се дължи на брачната половинка Корина. Подобно на Желязната лейди Маргарет Тачър половинката на Михаел следва своята политика да не дава никакви подробности за настоящото състояние. Помага й мениджърът Сабине Кем.

Разбира се, сходен метод разумно дава мотив за спекулации какво тъкмо се случва със страшилището по пистите. Работи ли обикновено мозъкът на Михаел, кадърен ли е първенецът да се движи самичък и какво тъкмо съставлява лекуването. Според непотвърдени данни за възобновяване на Шумахер в къщата му в Швейцария се грижат най-малко 15 лекари.

Достъп до дома имат единствено най-близките. Един от тях е друга легенда - Жан Тод. Французинът е изключително непосредствен с германеца още от годините, когато му бе шеф във “Ферари ”. Впоследствие Тод бе и президент на Международната федерация по автомобилизъм. Той понякога посещава Шумахер, само че съблюдава омертата и приказва напълно малко за това какво е видял. От неговото “на час по лъжичка ” светът разбра, че двамата са гледали няколко състезания от Формула 1 и Михаел е изразявал страсти. Съвсем неотдавна при Шумахер бе и сегашният изпълнителен шеф на F1 Стефано Доменикали, също обвързван от дълго време с някогашния водач. Коментарът на италианеца бе, че не би поискал и на най-големия си зложелател да му се случи това, през което е минал носителят на 7 трофеи и 91 победи. Но Михаел не изневерява на себе си и се бори - по този начин както го направи след счупения в злополука крайник и травмата във врата, получена при рухване от мотоциклет. Точно придвижването върху звяр с две, а не с четири колела бе една от огромните пристрастености на първенеца.

На 29 декември 2013 година Шумахер е със сина си Мик в луксозния френски курорт Мерибел, с цел да кара ски. Дни по-рано е скачал с парашут.

При спускането по ската германецът минава през откъс отвън обработената писта, пада и удря главата си в камък. Резултатът е тежка мозъчна контузия, макар че носи каска. По-късно лекарите ще признаят, че в случай че е карал без шлема, е щял да загине на място Шумахер незабавно е откаран с хеликоптер в болница в Гренобъл, където незабавно претърпява две мозъчни интервенции. Заради тежките увреждания Михаел е подложен в изкуствена кома, от която последователно е изведен през март 2014 година, тъй като е “показал признаци, че постепенно идва в схващане ”.

През юни 2014 година Шумахер е изместен в болница в Лозана, през септември го прибират в първокласния му дом, с цел да се възвръща. Това дава началото на най-различните клюки. Първият е, че Михаел е неподвижен и в инвалидна количка, не може да приказва и има проблеми с паметта. През май 2015 година упоменатата към този момент Сабине Кем оповестява, че положението му се е подобрило, като се има поради какъв брой съществени са контузиите.

24 часа
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР