Македонската патриотична организация Правда в Канада реагира през седмицата с

...
Македонската патриотична организация Правда в Канада реагира през седмицата с
Коментари Харесай

Ал. Караджов: Америка не може да не влияе върху отношенията между България и Македония

Македонската патриотична организация " Правда " в Канада реагира през седмицата с писмо до американския конгрес. Писмото е реакция на опита за превозване на резолюция от някои среди за честване на македонска еднаквост, друга от българската.

" Писмото го написахме преди няколко дни и го изпратихме към този момент в Америка. Аз го подписах като ръководител на МПО " Правда ", а Вангел е секретарят, който също присъстваше на това нещо. Написахме го, тъй като непрекъснато гледаме какво става в този момент в Македония и в България и обстановката никак не е хубава. Особено тази концепция, която имат македонистите в Америка, да създадат честване през месеца на Македония и македонския език - септември ", съобщи внукът на дееца на Вътрешна македонска революционна организация Иван Караджов - Александър Караджов за предаването " Брюксел 1 ".

Той добави, че са написали, тъй като съставляват МПО " Правда " към македоно - българската църква " Св. Св. Кирил и Методий " в Торонто, която е проведена от 22 година

" Черквата е основана от преселниците след Илинденското въстание в Македония през 1910 година Тя се споделя македоно - българска, тъй като е на българите от Македония. Когато са пристигнали тук, не е имало нито Тито, нито Георги Димитров, нито македонски език и писменост, нито македонска нация. Дошли са чисти българи и са създали черквата. След това основават и организацията и са се чувствали единствено българи, тъй като друго не е имало. В устава на църквата има да се провежда българско учебно заведение ", уточни Александър Караджов пред Bulgaria ON AIR.

" Америка е огромна страна, велика страна с 350 млн. население и не може да не въздейства върху връзките сред България и Македония и ние искахме да кажем, че тези хора са пристигнали тук като българи и на никое място няма спомен за македонски език и нация ", приключи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР