Мъжете ги обичали, жените ги ненавиждали. Талантливи и красиви актриси

...
Мъжете ги обичали, жените ги ненавиждали. Талантливи и красиви актриси
Коментари Харесай

Трагичната съдба на изключително красивата и талантлива Вивиан Лий, спечелила два „Оскар”-а

Мъжете ги обичали, дамите ги ненавиждали. Талантливи и красиви актриси от предишния век си завоюва международна популярност, само че значително от тях напуснали живота прекомерно рано. Мнозина споделят, че Бог си прибира най-хубавите, може пък и в това да се крие повода за трагичната орис на известните дами? Имали са популярност, били са богати, само че това не им осигурило благополучен живот. Не инцидентно има сентенция: „ Не се раждай красива, роди се щастлива”. Една такава трагична орис е на холидвудската хубавица с две награди „ Оскар” за най-хубава женска роля Вивиан Лий.

Когато Вивиан се явила на кастинг за кино лентата „ Отнесени от вихъра” (между другото този филм е №1 от топ 10 на най-хубавите филми за всички времена, като изпреварва паметния „ Междузвездни войни” в класацията), всички присъстващи неотложно почувствали – това е нейната роля. С „ невероятната си невъздържаност” актрисата изцяло покривала упованията на режисьора. В това време никой, даже брачният партньор й - именитият артист Лорънс Оливие, не знаел каква загадка се крие зад тази волност.

Само година по-късно станало ясно – Вивиан страдала от биполярно разстройство. Периоди на чудесно въодушевление, граничещо с еуфория, се заменяли от тежки депресии. Много скоро освен брачният партньор й, само че и сътрудниците се научили да познават, че наближава пристъп.

Актрисата сваляла от себе си всички скъпоценности и се захващала да чисти с маниакална непримиримост. Скоро по-късно следвал припадък на яд. Лий можела да изкрещява оскърбления, да къса облеклата си, да хвърля предмети по хората и даже да се бие. На идващия ден тя е забравяла за всичко случило се, само че защото знаела диагнозата си, разпитвала околните си кого е обидила и по какъв начин може да си изкупи виновността.

Ситуацията се усложнява още повече след импровизиран аборт, който се случил по време на фотоси. Мъчителните пристъпи ставали все по-често и по-често. За да усъвършенства положението си Лий се съгласила на лекуване с електрошок. Но тази мъчителна процедура дала единствено краткотраен резултат. А мъжът й, изгубил всякаква вяра за излекуването й, се развел с Вивиан и се оженил за друга.

Вивиан Лий умира на 53 години, като преди този момент получава за функциите си два „ Оскар”-а – първият за „ Отнесени от вихъра”, а вторият – за „ Трамвай желание”. Актрисата вярвала, че точно ролята й в този филм е причина за безумието й: „ Девет месеца бях Бланш Дюбоа и тя и до момента ме управлява”.

Вивиан Лий умира от туберкулоза през 1967 година А паметният филм „ Отнесени от вихъра” е сниман през далечната 1939 година

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР