Магазините за хранителни стоки и аптеките са пълни с най-различни

...
Магазините за хранителни стоки и аптеките са пълни с най-различни
Коментари Харесай

Витамини за кучето – кога, защо и как

Магазините за хранителни артикули и аптеките са цялостни с най-различни витамини, предопределени за хората. С толкоз доста благоприятни условия за нас е изцяло разумно да се чудим дали нашите домашни любимци също могат да се възползват от някои от тези добавки.

Нуждаят ли се кучетата от витамини? Има ли някакви опасности за любимците ни, в случай че стартираме да им даваме такива? Също по този начин би трябвало да се запитаме какви витамини би трябвало да даваме на кучето си.

Преди да дадем отговори на тези въпроси, дано първо разгледаме какво тъкмо са витамините. Това са органични съединения, които са нужни за поддържане на живота. Повечето се срещат естествено в храната. Телата на кучетата се нуждаят от витамини за напредък и поддържане, също както и тези на хората.

Ние, както и четириногите ни любимци, се нуждаем еднообразно от витамин А, витамините от група В (биотин, фолиева киселина, ниацин, пантотенова киселина, рибофлавин, тиамин, витамин В6 и витамин В12), витамин С, витамин D, витамин Е, витамин К и холин.

Кучетата се нуждаят и от тези витамини, макар че е доста значимо да разберем, че количествата, които би трябвало да даваме на любимците ни, са напълно разнообразни.

Кучетата се нуждаят от витамин А, с цел да имат по-добро зрение. Той е значим и за растежа, развиването на плода, имунната функционалност и функционалността на клетките.

Витамините от група В също са доста значими за здравето на вашето куче. Тиаминът спомага за регулирането на енергийния и въглехидратния метаболизъм и задейства йонните канали в нервната тъкан. Рибофлавин, В12 и ниацин спомагат за улеснение на ензимната функционалност.

Витамин В6 е изключително значим. Отговорен е за образуването на глюкоза, функционалността на алените кръвни кафези и нервната система, регулацията на хормоните, имунния отговор, синтеза на ниацин и активирането на гена.

 витамини за куче

Пантотеновата киселина спомага за енергийния метаболизъм. Фолиевата киселина играе роля в метаболизма на аминокиселините и нуклеотидите и в синтеза на митохондриални протеини.

Витамин С е значим антиоксидант. Той изхвърля евентуално нездравословните свободни радикали от кучешкия организъм и може да помогне за понижаване на възпалението и когнитивното стареене. Кучетата в действителност могат да синтезират витамин С сами в черния си дроб, само че в някои случаи добавките могат да допринесат за спомагателни изгоди за здравето.

Витамин D, или слънчевият витамин, разрешава на тялото на кучето да балансира минерали като фосфор и калций за здравословния напредък на костите. Без него кучето ви няма да може да се развива вярно или да поддържа здрави мускули и кости.

Витамин Е е една от отбраните на вашето куче против окислително увреждане. Този мастноразтворим витамин също е от значително значение за клетъчната функционалност и метаболизма на мазнините. Недостигът може да докара до недъгавост на очите и мускулите и репродуктивни проблеми.

Витамин К е мастноразтворим витамин, който подкрепя активирането на способността на кръвта да се съсирва и вярното кръвообращение изобщо.

Холинът е нужен съставен елемент на мембраната на фосфолипидните кафези. Поддържа здрави мозъчна и чернодробна функционалност на кучето.

Вашето куче получава витамини от храната си. Повечето профилирани кучешки храни са добре уравновесени и съдържат задоволително минерали и хранителни субстанции, от които се нуждае кучето.

Все отново в случай че кучето ви се нуждае от спомагателни витамини, посъветвайте се с вашия ветеринар. Той ще ви предложи верните добавки и пропорции и метода, по който да ги дадете на любимеца си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР