Мачей Кисиловски, доцент по право и стратегия в Централноевропейския университет

...
Мачей Кисиловски, доцент по право и стратегия в Централноевропейския университет
Коментари Харесай

Коментар | Управляващите в Полша загубиха, но ще сдадат ли властта?

Мачей Кисиловски, доцент по право и тактика в Централноевропейския университет във Виена, в коментар за Project Syndicate
Изключителната победа на демократичната съпротива на изборите в Полша извиква и призрака на надвиснала конституционна рецесия. Подобно на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп или някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро, дяснопопулистката партия " Право и правдивост " (ПиС) може да откаже да признае резултатите.

Това не е просто тъмно предсказване. След затварянето на изборните секции в неделя вечерта водачът на ПиС Ярослав Качински се обърна към поддръжниците си: " Ние спечелихме парламентарните избори! Трети подред! " Полша, предизвести Качински, е изправена пред " дни на борби и напрежения от всевъзможен тип ".

Серия от събития във Варшава усилва риска от на пръв взор немислима ескалация през идващите седмици. Пет дни преди изборите началникът на щаба на полските въоръжени сили и оперативният му пълководец подадоха оставки по неразкрити аргументи. Верни на ПиС лица със съмнителна подготвеност бързо заеха местата им.
Реклама
Генерал Пьотр Пител, почитан някогашен началник на военното контраразузнаване, намерено сподели, че висшите военни " се преценяват с вероятността ПиС да задейства сюжет при положение на изгубени или неубедителни избори ". А съгласно източници, близки до ПиС, досегашните ръководещи са разискали концепцията за нови избори при положение на проваляне .

Това се трансформира в нормална игра измежду десните популисти. През декември 2020 година Тръмп и някогашният му консултант по националната сигурност, пенсионираният военачалник Майкъл Флин, разискаха проекти за разполагане на военните за наново осъществяване на президентските избори в Съединени американски щати. Година по-рано турският водач Реджеп Тайип Ердоган подреди преустановяване на конкуренцията за кмет в Истанбул, когато опозиционният претендент Екрем Имамоглу надви с едвам 15 000 гласа над съдружника на Ердоган. Иронията беше, че Имамоглу победи доста по-категорично, когато гневните жители на Истанбул се върнаха пред урните.
Отказът да признаят резултатите от избори се трансформира в нормална игра измежду десните популисти.
След осем години на безмилостно съсредоточаване на власт ПиС разполага с голям брой принадлежности, с цел да опитва подобен сюжет - с облягаща се на бруталната акция вяра за друг резултат от този в Истанбул. Качински, който де факто е владетелят на Полша, може да заключи, че опозицията е изтощена след гротескно неравностойното съревнование, в което държавното управление разполагаше с съвсем неограничени запаси . И съвсем несъмнено ще е сбъркал, само че неправилната му преценка може да има съществени последствия за страната.

По-специално контролът на ПиС върху подчинените съдилища и президентството може да я изкуши да се опита да обезсили волята на гласоподавателите. Изборите може публично да бъдат оповестени за невалидни от основаната от ръководещите специфична камара на Върховния съд, формирана напълно от съдии, назначени от ПиС . Освен това полската конституция дава на президента Анджей Дуда забележителна роля при номинирането на новия министър-председател и кабинета.
Реклама
Въпреки че конституцията ясно изисква президентът да назначава премиера, желан от парламентарното болшинство, Дуда неведнъж е пренебрегвал конституционните си отговорности. Още при започване на първия си мандат през 2015 година да вземем за пример отхвърли да одобри клетвата на трима съдии, определени от Народното събрание, за членове на Конституционния съд и по този начин попречи да заемат местата си в него.

Дуда може да се опита да повтори тази маневра и нелегално да откаже да назначи опозиционния водач на " Гражданска платформа " Доналд Туск за министър председател . И след това да съобщи, че неналичието на съответно назначен министър-председател го принуждава да свика нови избори.
Контролът на ПиС върху подчинените съдилища и президентството може да я изкуши да се опита да обезсили волята на гласоподавателите
Всеки опит за разстройване на прехвърлянето на властта сигурно ще провокира интензивни обществени безредици. И защото въоръжените сили в този момент, наподобява, се управляват от лоялисти на ПиС, огромни митинги могат да обезпечат комфортно опрощение за оповестяване на изключително състояние . В този случай полската конституция постанова пренасрочване на избори - евентуално до шест месеца. Междувременно служебно държавно управление, назначено от Дуда, ще ръководи без никакъв парламентарен надзор.

За Европейския съюз, както и за НАТО, сходен антидемократичен поврат във Варшава е призрачен сюжет . Шокът от открит отвод на държавното управление на страна от Европейски Съюз да отстъпи властта е задоволителен най-сетне да принуди западните столици да работят. А военните водачи на НАТО, които познават добре полския офицерски корпус, могат безшумно да припомнят на своите сътрудници какъв брой рисково за сигурността на Полша би било анулирането на изборите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР