Любопитно Защо се чувстваме по-изморени по време на карантината Изтощението

...
Любопитно Защо се чувстваме по-изморени по време на карантината Изтощението
Коментари Харесай

Защо се чувстваме по-изморени по време на карантината

Любопитно Защо се усещаме по-изморени по време на карантината Изтощението може да бъде както физическо, по този начин и психическо  Василена Василева 10 април 2020, 15:39  Вкусна концепция от Русия: Херинга под шуба
Вкусна концепция от Русия: Херинга под шуба
 Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт над Арктика
Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт над Арктика
 Какво ново занимание би трябвало да опита всяка зодия по време на самоизолация
Какво ново занимание би трябвало да опита всяка зодия по време на самоизолация
 Защо загивaт кораловите рифове
Защо загивaт кораловите рифове
 Лейди Гага:
Лейди Гага: " Нямам самообладание да бъда майка "
 Четири домашни десерта, на които няма да устоите
Четири домашни десерта, на които няма да устоите
 Свещеникът, който имаше номера на Ада – основният екзорсист на Ватикана
Свещеникът, който имаше номера на Ада – основният екзорсист на Ватикана
 Дъщерята на Пол Уокър показа непоказвано видео с татко си
Дъщерята на Пол Уокър показа непоказвано видео с татко си

ного хора споделят в обществените мрежи, че се усещат по-уморени от нормално по време на карантината. Ако преди са успявали да останат будни до дребните часове на нощта, то в този момент си лягат не по-късно от 22.00 часа. Мнозина се чудят по какъв начин е допустимо това, имайки поради, че в този момент правят доста по-малко неща.

Изоставен остров на Малдивите приютява хора под карантина

Чувството на отмалялост, което изпитвате, най-вероятно е обвързвано с психическото натоварване, подбудено от COVID-19. Изтощението може да бъде както физическо, по този начин и психическо, написа Science Alert.

Ако тичаме да вземем за пример 5 километра, по-късно заслужаваме малко отмора. След заболяване пък имаме възприятието, че сме изпити и изтощени най-малко още няколко седмици.

Глобиха семейство с 600 лева, разхождали кучетата си в парк

Изследванията сочат, че умората може да бъде провокирана и от психически положения катострес и тревога. В сегашната обстановка даже монотонността може да ни кара да се усещаме изтощени. Следователно изцяло допустимо е това, което да ни изтощава, да е точно психическата паника, подбудена от ковид.

Турция освобождава от карантина българските водачи на тирове

Как обаче да си възвърнем силата?

Психическата настройка

Нужен е интервал на акомодация и преход. Това неотменно обаче лишава време и протича в няколко етапи.

Първата седмица на акомодация включва отделяне от предходния метод на живот и работа, и определяне на нови взаимоотношения. Това нормално се реализира в границите на 4-5 дни, след което нещата стартират да наподобяват по-улегнали и предсказуеми.

През първата седмица от карантината хората може да се усещат унили и тъжни. Това е обикновено за етапа на адаптиране. Недейте да се тревожите прекалено много – бъдете сигурни, че това ще премине и през идната седмица ще се чувствате по-добре.

Преходът към нова среда може да бъде улеснен с воденето на дневник. Може би ще ви бъде потребно, в случай че си записвате вашите мисли и усеща. Впоследствие можете да преглеждате постигнатия от вас напредък и да видите по какъв начин тъкмо сте се настроили към смяната.

Функционалната акомодация към новия метод на живот обаче се случва след към 3 месеца. Важно е обаче да знаем за един съответен интервал, който настава към третата седмица. Тогава човек може да се поддаде на мощни усеща на потиснатост и да се деморализира.

В този случай главната паника е, че каранатината може да е непрекъсната. Щом тази фаза отмине обаче, тези усеща на безизходност повече няма да се завърнат.

Акцентирайте върху структурата

Следващия урок, обвързван с това по какъв начин да бъдем по-енергични, идва от хората, сложени в обстановка на оцеляване. За да избегнем изпадането в положение на незаинтересованост или ниска мотивация, е значимо да структурираме деня си по оптимално явен метод.

Изследване: Голяма част от българите считат, че няма да се заразят с ковид

Структурирането ни разрешава да възвърнем част от контрола върху живота си и пречи на натрупването на така наречен "празно " време. Без нея рано или късно ще осъзнаете наложените върху вас ограничавания и може да се почувствате по този начин, като че ли сте изпаднали в неконтролирана безтегловност. Моменти като тези ускоряват апатията, въздействат неприятно на съня и карат хората да подценяват персоналната си хигиена.

Ползите от структурата могат да бъдат видени ясно в един съответен образец от нашата история.

През 1915 година сър Ърнест Шакълтън и неговият екипаж от кораба "Ендюрънс " са принудени да оцеляват при рискови условия в Антарктика. Ето за какво той взема решение да наложи строга рутина на подчинените си.

Шакълтън е бил добре осведомен с предходната експедиция на кораба RV Beglica, който се озовава в сходна обстановка през 1898 година. Тогава капитанът не открива каквато и да било рутина и екипажът страда от невисок морал.

Шекълтън въвел строги рестрикции - тъкмо несъмнено време за хранене, както и всички да се събират след вечеря, с цел да имат насилствен интервал на социализация.

Тези планувани действия попречили на обществената еднообразност, която нормално поражда, когато дребна група хора са затворени дружно за забележителен интервал от време.

Въпреки, че може би смятате, че ще се почувствате по-добре, в случай че вместо в точния момент, си легнете рано сутринта, е по-добре да структурирате всекидневието си по този начин, че да отделяте задоволително време денем за обществени действия, даже и онлайн.

За да прекъснете този цикъл, упражненията са потребен инструмент. Физическата интензивност може да ви накара да се почувствате краткотрайно изморени, само че в дълготраен проект това чувство ще изчезне, защото качеството на съня ви ще се усъвършенства.

Бъдещите проекти и слагането на избрани цели са извънредно нужни в сходна обстановка.

Да бъдете оптимистични и да имате неща, които да очаквате с неспокойствие, също може да помогне за понижаване на тревогата и умората.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Василена Василева Източник: карантина безсилие .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкоз натясно <br>
Коронавирус: Опасно е, че българите живеят толкоз натясно
 107-годишна жена се излекува от COVID-19 107-годишна жена се излекува от COVID-19  Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана Откриха 50 метров див звяр на дъното на океана  Кристалина Георгиева: Пандемията ще провокира най-тежката криза от Голямата меланхолия Кристалина Георгиева: Пандемията ще провокира най-тежката криза от Голямата меланхолия Последни  Защо се усещаме по-изморени по време на карантината Защо се усещаме по-изморени по време на карантината  Драконовски ограничения против ковид на пазарите в София Драконовски ограничения против ковид на пазарите в София  Mercedes-Benz GLC и GLC Coupe на поточната линия в Бремен. Mercedes и Audi ще рестартират производството в Европа  <p><strong>Модните грешки</strong>, които ни карат да <strong>изглеждаме зле</strong></p> Модните неточности, които ни карат да изглеждаме зле  Ердоган отхвърля препоръките против ковид в Турция Ердоган отхвърля препоръките против ковид в Турция  Българска национална банка Българска народна банка утвърди реда за мораториуми върху заплащанията по...  Бойко Борисов Борисов: Кандидастваме в Еврозоната до края на април  44-годишна жена е умряла в Сливен след затруднения от COVID-19 44-годишна жена е умряла в Сливен след затруднения от...  Зоран Заев Заев в изолираност, подозрения за ковид  <p>Каракачанов предлага възбрана за импорт на плодове и зеленчуци</p> Каракачанов предлага възбрана за импорт на плодове и...  " Не може един човек да споделя, че е църковен, а да...  Вкусна концепция от Русия: Херинга под шуба Вкусна концепция от Русия: Херинга под шуба  <p>Масов гроб за жертви на ковид в Ню Йорк</p> Масов гроб за жертви на ковид в Ню Йорк  Лука напусна Hell’s Kicthen България след величествен неуспех на сините Лука напусна Hell’s Kicthen България след величествен...  G Гугъл пуска брайлова клавиатура за Android  Хоро по време на карантина в Петрич, какви ограничения са взети? Хоро по време на карантина в Петрич, какви ограничения са...  Деница Сачева Над 70 хиляди нови безработни, 11 хиляди са намерили работа  Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт над Арктика Дупка с рекордни размери се е отворила в озоновия пласт...  Снимката е илюстративна Глобиха семейство с 600 лева, разхождали кучетата си в...  Боил Банов Министър Банов разгласи по какъв начин ще бъдат подкрепени артистите Всичко от през днешния ден Виц на деня Младеж се обажда по телефона вкъщи... Вдигнала баба му: - Бабо, я виж работи ли рутера? - Че работи ли, знам ли чадо... -… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  В Турция коронавирусът излиза отвън надзор В Турция коронавирусът излиза отвън надзор  Почина огромният български артист Вълчо Камарашев Почина огромният български артист Вълчо Камарашев  Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за covid-19 Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за covid-19  Жена, инфектирана с COVID-19: Приятелите ми даже не желаеха да приказваме по телефона Жена, инфектирана с COVID-19: Приятелите ми даже не желаеха да приказваме по телефона  Екстремният фотограф Ивайло Дончев: Вдъхновява ме свободата, адреналинът и възприятието да се усещаш жив  Проф. Кантарджиев: Пик на болестта може да чакаме в края на април Проф. Кантарджиев: Пик на болестта може да чакаме в края на април Водещи вести  44-годишна жена е умряла в Сливен след затруднения от COVID-19 44-годишна жена е умряла в Сливен след затруднения от COVID-19  Бойко Борисов Борисов: Кандидастваме в Еврозоната до края на април  <p>Масов гроб за жертви на ковид в Ню Йорк</p> Масов гроб за жертви на ковид в Ню Йорк  " Не може един човек да споделя, че е църковен, а да упорства да се затворят църквите "  Българска национална банка Българска народна банка утвърди реда за мораториуми върху заплащанията по банкови заеми  Ердоган отхвърля препоръките против ковид в Турция Ердоган отхвърля препоръките против ковид в Турция  Драконовски ограничения против ковид на пазарите в София Драконовски ограничения против ковид на пазарите в София
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР