Лунните ботуши, носени от астронавтите в мисиите на Артемида, ще

...
Лунните ботуши, носени от астронавтите в мисиите на Артемида, ще
Коментари Харесай

Как ще изглеждат лунните стъпки 50 години по-късно?

Лунните ботуши, носени от астронавтите в задачите на " Артемида ", ще би трябвало да защищават тези, които ги носят от сложния терен и рискови температури, само че най-запомнящата им функция ще бъдат отпечатъците, които ще оставят след себе си .

What will the next footprints on the look like?
— Oden (@Gjallarhornet)
Това е едно от най-знаковите изображения от космическата епоха на " Аполо " – самотна, стъпка, притисната в сивата, прашна почва на лунната повърхнина. Подобни на решетки линии от уплътнен реголит се простират хоризонтално, формирани от подметката на ботуша на астронавта Бъз Олдрин. Това е безспорно един от първите отпечатъци, които в миналото човек е оставял на различен свят, трансформирал се в всесилен знак на човешките старания.

В реалност отпечатъкът е единствено един от стотиците, оставени от 12-те астронавти, стъпили на Луната сред 1969 и 1972 година

И доколкото знаем, тези отпечатъци са си там и до през днешния ден. Без вятър или дъжд, които да ги заличат, те ще останат на повърхността милиони години.

New Spacesuit for ’s Artemis III Moon Surface Mission Debuts.
— Corrini  (@corrini)
НАСА се готви да изпрати нова група астронавти на Южния полюс на Луната, а това значи, че ще има още отпечатъци, които да оставят своя незабравим белег върху лунната повърхнина. Как обаче ще наподобяват тези нови отпечатъци върху лунната повърхнина 50 години по-късно? И какъв брой разнообразни ще бъдат ботушите, които ще ги оставят , от тези, носени от астронавтите на " Аполо "?

НАСА и нейните търговски сътрудници са прекарали години в планиране и рационализиране на материалите и дизайна за идващото потомство лунни ботуши. Когато четиримата нови астронавти най-сетне кацнат на Луната през 2025 година с програмата " Артемида ", техните обувки ще би трябвало да поддържат комфорта и сигурността на носещите ги. Те ще би трябвало да пазят астронавтите, по време на техния нескончаем престой, от ниските температури стигащи до -225° C, както и да ги държат постоянни на покрития с кратери терен на лунния Южен полюс .

Наред с внедряването на новаторски материали и технологии в ботушите, инженерите са обърнали внимание и към отпечатъците, които ще бъдат оставяни по повърхността на Луната за хилядолетия напред . Подметките на тези лунни обувки с изключение на, че ще обезпечават нужното сцепление с повърхността на Луната, ще станат толкоз емблематични и неотложно разпознаваеми, колкото и тези, оставени преди 50 години .

When astronauts return to the Moon for the first time in over 50 years as part of NASA’s Artemis III mission, they will be wearing Axiom Space’s next-generation spacesuit to walk on the lunar surface. Watch the reveal live Wednesday!
— Axiom Space (@Axiom_Space)
„ Определено има някои функционални характерности, които би трябвало да бъдат взети пред тип първо “, споделя Зак Фестър, инженер на галактически костюми в галактическия център на НАСА Джонсън, който управлява проучванията и разработките на новите лунни ботуш. „ Сцеплението е от изключителна значимост, по тази причина излагаме подметките на разнообразни повърхностни характерности и условия, с цел да сме сигурни, че ще има положително сцепление върху по-твърди скали, върху пухкавия реголит, само че също и върху по-твърда железна повърхнина, каквато има на транспортните средства, стълбите и роувърите и не на последно място да бъдат здрави, с цел да не се износват. Естествено, даваме си сметка, че естетиката също е доста значима, тъй като тези фотоси [на отпечатъците] ще бъдат емблематични и ще останат в историята. "

Цялостният дизайн на скафандрите, които ще бъдат употребявани в задачите на " Артемида ", е контрактуван с Axiom Space, комерсиална галактическа компания, която по-рано тази година организира втората си напълно частна задача до Международната галактическа станция. Ключова част от новите скафандри, които бяха показани през март 2023 година, ще бъдат самите лунни ботуши. Точният дизайн на ботушите обаче към момента не е оголен.

For the first time in 50 years, NASA will send a four-person crew to the moon. This comes as Washington makes moves to secure its spot as an aerospace leader.
— KING 5 News (@KING5Seattle)
Може би най-голямото предизвикателство пред което ще се изправят астронавтите ще бъдат температурите . За разлика от " Аполо ", който кацнал в относително равна зона в екваториалните региони на Луната, когато  " Артемида III " кацне на Луната, неговият екипаж ще озове в доста другата среда на лунния Южен полюс .

„ За Южния полюс чакаме доста по-ниски температури “, споделя Фестър.

Известно е, че районът има зони, които са в непрекъсната сянка. „ Те не са виждали слънце от хиляди години “, споделя Фестър. „ На някои от тези места температурите могат да паднат до -225° C или по-ниско. Ако сте в слънчевата част температурите могат да доближат до 65° C. Една галактическа разходка от своя страна може да продължи сред четири и осем часа и през това време астронавтите може да бъдат изложени на много огромни температурни амплитуди. "

Last month, welding was started on the propulsion and environmental control systems of the III Crew Module.

This welding occurred in a clean room inside the Neil Armstrong Operations and Checkout Building at in preparation for the crewed…
— NASA's Exploration Ground Systems (@NASAGroundSys)
Това значи, че изолацията ще бъде основна . Както НАСА, по този начин и Axiom тестват нови типове изолационни пяни и покрития, с цел да поддържат удобна температура в скафандрите .

„ Обувката е особено проектирана да устоя на рисковите температури на лунния Южен полюс, като за задачата сме употребявали съвременни материали, които не са съществували по време на " Аполо " “, споделя Ръсел Ралстън, заместник-мениджър на стратегия за екстравехикуларна активност (EVA) в Axiom Space.

Една от опциите, които инженерите на НАСА са обмислили, е да прибавят " дейни нагревателни " детайли в ботушите, с цел да обезпечат спомагателна топлота. Но сходни ботуши идват със своите провокации, споделя Фестър. „ Ако се отоплявате интензивно, би трябвало да черпите сила отнякъде. “ Това би означавало акумулатори и кабели, които пък ще създадат ботушите по-тежки, както и общия товар, носен от астронавтите.

Тъй като астронавтите би трябвало да изследват лунната повърхнина за продължителни интервали от време и евентуално да изградят непрекъсната база на Луната за бъдещи задачи , даже дребни количества спомагателна маса могат да създадат напредването по-малко дейно.

NASA Names Astronauts to Next Moon Mission, First Crew Under Artemis | NASA
— Madhu Thangavelu (@MadhuThangavelu)
С задачата на " Артемида " ще забележим и първата жена, стъпила на Луната . Това значи, че е необходим доста по-голям диапазон размери за обувката, в сравнение с в мисята на " Аполо ", където всички астронавти бяха мъже с съвсем идентичен растеж, възраст и тегло.

„ Търсим способи, по които, работейки с хората да получим ботуши, които са тъкмо за тях “, споделя Фестър, който прекарва доста часове в разходки с прототипи на ботушите и костюмите, с цел да тества по какъв начин човек се усеща в тях.

„ Лунният ботуш AxEMU ще бъде доста по-удобен и мобилен от тези, употребявани по време на задачите на " Аполо " “, прибавя Ралстън.

Въпреки че Ралстън към този момент пази детайлностите за дизайна, той сподели следото: „ Имаме проекти за съответен дизайн на протектора, който може да включва лого или изображения, които да символизират смисъла на завръщането ни на Луната. "

NASA’s Orion Spacecraft Completes Milestone for Artemis III Crew Module via NASA
— Doc  (@DocAtCDI)
Как тъкмо може да наподобява това обаче, той не разкри.

По тематиката
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР