Лукойл Нефтохим“ няма неплатени данъци. Данъчните проверяват дали декларираната от

...
Лукойл Нефтохим“ няма неплатени данъци. Данъчните проверяват дали декларираната от
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим няма неплатени данъци. Проверява се дали обявената печалба отговаря на реалната

„ Лукойл Нефтохим “ няма неплатени налози. Данъчните ревизират дали заявената от рафинерията облага е действителната.

Това стана ясно от думите на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов по Nova.

„ Лукойл е непрестанно в инспекции. Ако има открити нарушавания и съдът ги удостовери, всички те ще бъдат платени, “ сподели Спецов.

Той обаче не пожела да посочи какъв брой от ревизионните актове на Национална агенция за приходите на процедура падат в съда.

Задълженията на „ Лукойл “ към хазната бяха обект на яростни спекулации директно преди и след локални избори.

Тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи желаеха дерогацията съветската рафинерия да падне неотложно, само че в следствие се отхвърлиха.

Мотивът за това беше уверението, че рафинерията ще заплати 500 млн. лв. налози до края на годината. Сумата, която рафинерията дължи на хазната продължи да набъбва и стигна до над 1,5 милиарда лв. по калкулации на някогашния финансов министър Симеон Дянков.

В края на октомври стана ясно, че сумата е надалеч по-малка. Ннастоящият финансов министър изясни, че до края на годината страната чака " Лукойл Нефтохим " да внесе в бюджета почти 400 милиона лв., които включват корпоративен налог и така наречен солидарна вноска. Компанията към този момент е превела предплатено 154 млн. лв..

Т.нар. солидарна вноска е спомагателният 33% налог върху свръхпечалбата, образувана от високите цени на горивата, като за последното тримесечие на годината ставката бе нараснала на 50%.

От думите му тогава стана ясно, че до 30 ноември би трябвало да бъде направена и вноската за ноември, което общо съставлява 90% от дължимото в границите на календарната година..

От думите на шефа на Национална агенция за приходите излиза наяве, че вноскота явно е направена и рафинерията няма просрочени отговорности.

Рафинерията в Бургас провокира остри разногласия сред ПП-ДБ и ГЕРБ и Движение за права и свободи, като сложи на карта съществуването на кабинета.

В последна сметка, ГЕРБ отстъпиха от настояванията си за незабавна анулация на дерогацията, с цел да не се стигне до шоково повишаване на горивата. Това беше и аргументът на ПП-ДБ, с които обединенията упорстваха да се даде време на рафинерията да премине на преправка на неруски нефт и да се обезпечат нужните първични материали.

Така в последна сметка отстъпката за рафинерията в Бургас за импорт на съветски нефт ще бъде анулирана в две стъпки - от 1 януари стопират квотите за експорт, а от 1 март 2024 се стопира дефинитивно вносът и преработката на съветски нефт.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР