Технологичният гигант Google ще отпусне 1 млн. долара за стипендии

...
Технологичният гигант Google ще отпусне 1 млн. долара за стипендии
Коментари Харесай

Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI

Технологичният колос Гугъл ще отпусне 1 млн. $ за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) и се занимават с проучване на изкуствен интелект (AI).

Oсвен стипендиите, Гугъл обезпечава достъп до най-мощните си изчислителни модули с начален размер от 2 млн. $. Тези модули са основни за образованието на съвременни AI генеративни модели, по които INSAIT работи.

" Тази спомагателна поддръжка значи доста за нас, защото удостоверява, че INSAIT е на прав път в построяването на институт за изкуствен интелект и информатика на международно равнище. INSAIT продължава да се разраства с бързи темпове и чакаме да разтеглим и засилим партньорството си с Гугъл през идващите години, " споделя проф. Мартин Вечев, създател и теоретичен шеф на INSAIT.

Решението за отпущането на стипендиите е взето на високо равнище в Гугъл след обширно разглеждане на резултатите на Института към Софийския университет за последните две години.

Стипендиите ще опция на признатите докторанти да работят в България с научни ръководители от INSAIT и от Гугъл Research по тематики от съвместен интерес.

" При откриването на INSAIT през април 2022 година Гугъл подкрепя института и с 250 хиляди $ за докторантски стипендии. Постигнатите резултати от INSAIT за това време са неповторими и ни дават убеденост да увеличим финансирането за стипендии близо 4 пъти и да доближи 1 млн. $, " споделя Борис Георгиев, шеф на Гугъл Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия

INSAIT беше открит в партньорство с СУ " Сухопътни войски. Климент Охридски " през април 2022 година В края на предходната година софтуерният колос Аmazon разгласи, че подарява 1 млн. $ на института, с които да бъде обезпечена и поддръжка за заплати на откриватели, както и стипендии за докторанти и студенти.

Това е и първата институция в Източна Европа, която се причисли към ELLIS – най-престижната европейска мрежа за проучвания в региона на AI.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР