Почти две години след като стана една от първите държави,

...
Почти две години след като стана една от първите държави,
Коментари Харесай

И България се сети да заведе иск срещу Газпром за спрения газ

Почти две години откакто стана една от първите страни, чийто газови доставки бяха прекъснати от Русия, България разгласи, че ще желае обезщетения от " Газпром " за претърпени вреди.

" Новото управление на " Булгаргаз " е взело решение и ще претендира претърпени вреди от прекратяването на доставките от страна на " Газпром " от над 400 млн. евро, " разгласи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.

" Газпромекспорт " дъщерното сдружение на " Газпром ", чиято съществена активност е преносът на природен газ, ще би трябвало в къс период да уреди претенцията непринудено

Ако това не се случи, " Булгаргаз " ще заведе дело в Арбитражния съд в Париж, посочи Малинов.

Срокът, даден на съветското сдружение, е от един месец, който по думите на министъра е задоволителен, поради, че от прекъсването на доставките е минало доста време.

Той изясни, че до иск се стига чак в този момент, тъй като правният разбор на спрените доставки се е забавил. Освен него е изработен е финансов разбор и на тази основа е изчислен размерът на претенцията - 400 млн. евро.

България и Полша бяха първите страни, на които " Газпром " спря доставките след началото на войната на Русия в Украйна.

Арбитражни каузи против " Газпром " още предходната година заведоха няколко европейски компании със сходни претекстове: едностранно нарушени дълготрайни контракти за доставка на газ от страна на съветския енергиен колос.

На първия си брифинг пред медиите, откогато пое поста, енергийният министър разгласи още, че " Булгаргаз " ще поправя внесенето в енергийния регулатор искане за повишаване на природния газ.

Предложението ще бъде цената за юни да е по-висока с 8% вместо с към този момент поисканите 11%.

Причината е, че след извършен търг за доставка на полутечен природен газ на терминалите в Турция турската компания " Боташ " е предложила най-изгодните условия по съглашението за запазен потенциал със самото сдружение.

" По потенциала, запазен по съглашението с " Боташ ", тя ще направи и отстъпка за цената, което ще докара до икономисване на разноски на " Булгаргаз " за юни за над 11,5 млн. лева, " сподели още Малинов.

Дори с тази доставка обаче " Булгаргаз " няма да може да употребява цялостния непокътнат потенциал, само че съгласно контракта е длъжен да заплаща близо 500 хиляди $ дневно поради заложените неизгодни условия.

В един от последните си работни дни Народното събрание задължи служебното държавно управление на Димитър Главчев да влезе в договаряния с турската държавна компания " Боташ ", с цел да предоговори извънредно неизгодните му условия. Процесът се води от Малинов, който е директен участник в схемата с " Боташ " - когато договорът е подписан, той е изпълнителен шеф на държавното сдружение " Булгартрансгаз ".

Малинов към този момент е разговарял с турския си сътрудник, само че преди няколко дни изясни, че предоговарянето ще е мъчно, защото турската страна има реализиран стопански интерес от него.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР