Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат

...
Изключителните истории на едни от най-големите български дарители ще бъдат
Коментари Харесай

Минисериалът Дарителите с премиера по БНТ1

Изключителните истории на едни от най-големите български донори ще бъдат увлекателно разказани от документалната поредност “Дарителите ”, която в четири поредни епизода ще наблюдава традициите на дарителството в България.

Улисани в своето ежедневие, надали си даваме сметка какъв брой доста изискуем на тези ярки персони, които са дарявали безкористно време, сили и средства за публичните потребности. Благодарение на тях са основани първите учебни заведения и университети, издигнати са лечебни заведения, полагани са грижи за най-уязвимите, построени са читалища и театри, обезпечени са благоприятни условия за развиването на българската просвета, просвета и изкуство.

Дарителството е ярък лъч в нашето минало, в което се редуват подеми и падения, непознато подтисничество и битка за самостоятелност. То има доста значима роля за опазването на българската еднаквост през дългите епохи на османското господство.

В края на 19. век, когато Евлоги Георгиев прави своето наследство, то - дружно с останалите фондове, ръководени от Министерството на националното просвещение - съставлява една тринайста част от целия бюджет на страната. Дори самичък по себе си този факт е знак за големия мащаб на дарителството в България по това време.

Популярно-документалният минисериал “Дарителите ” ще ни запознае с персони от историята на България от 19-и и началото на 20-и век с огромни сърца и ярки характери, трансформирали вечно страната ни. Сред тях са Васил Априлов, Хаджи Ненчо Палавеев - “благодетелят на Копривщица ”, Димитър Ценов, “българският Рокфелер ” Пенчо Семов, Димитър Кудоглу, Александър Георгиев, прочут с прозвището Коджакафалията, Йорданка Филаретова, наричана от своите съвременници “Госпожата ” и доста други. Те имат невероятни ориси, изпълнени с трагични обрати, смели случки, трагични загуби, триумфални триумфи. Мнозина от тях са почнали от нулата и добре са познавали бедността, само че с непримиримост и работа са реализирали доста, някои са понесли жестоки житейски удари, други са живяли в аскетичност, без значение от големите си благосъстояния. Всички те обаче, несломени от компликациите и болките по своя път, демонстрират същинска сензитивност и съпричастност към болките и потребностите на другите, към огромните публични дела – обучение, обществена грижа, опазване на здравето, просвета. Героите в минисериала “Дарителите ” ни демонстрират, че филантропията е същинският мотор на едно общество, заварката, която го прави мощно и проспериращо.

В предговора на “Златна книга на донорите за национална култура ”, издадена преди повече от 100 години, четем: „ У българина има заложби на благотворителност и саможертва. Както в предишното, по този начин и през днешния ден има мнозина донори, които са посветили живота си на обществото, подарили са на туй общество освен най-хубавите години, сили и качества, само че и всичко що са събрали с интензивен труд, а не рядко и при огромни персонални лишения… ”

И в днешно време всеки от нас може да бъде донор, без да е нужно да бъде богат - това е акт на доброта и вътрешна нужда, висша осъзнатост, че всички сме взаимосвързани.

“За нас е значимо положителните образци да не стопират да бъдат показвани и когато гледаме с какъв размах са работили нашите предшественици, ни се желае още веднъж да запалителен тази искра и да забележим от ден на ден донори за разнообразни дела. Това е продължение на фамилното завещание, което ни въодушевява и задача, на която сме се посветили. ”, споделят от фондация “Лъчезар Цоцорков ”, продуцент на популярно-документалната поредност.

“Дарителите ” на 27, 28, 29 и 30 май от 22:30 часа по БНТ1

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР