Лукас Лейрос за Global ResearchИзглежда все по-ясно, че Западът иска

...
Лукас Лейрос за Global ResearchИзглежда все по-ясно, че Западът иска
Коментари Харесай

Изтекли US документи: Зеленски е на път да бъде заменен. „Бързо изчерпва своя политически капацитет“

Лукас Лейрос за Global Research

Изглежда все по-ясно, че Западът желае да смени Зеленски. В допълнение към няколкото прогнози на специалисти, че украинският президент ще бъде отхвърлен от власт, в този момент това излиза наяве и от някои изтекли по-рано документи на Пентагона.

Те разкриват проект за превръщането на кмета на Киев Виталий Кличко в новия държавен глава.

Документите изтекоха преди месеци. Тогава няколко секретни файла на Министерството на защитата на Съединени американски щати бяха разкрити от Джак Тейшейра, 21-годишен боец, работещ в 102-ро разследващо крило на Националната въздушна армия на Масачузетс. Тъй като е работил в бранша на осведомителните технологии, Тейшейра е имал достъп до няколко секретни държавни данни, като е изнесъл доста от тях.

През април Тейшейра беше задържан и се чака да бъде наказан на близо 10 години затвор.

Това, което не беше известно до момента, е, че измежду документите има писмо, в което чиновник на Пентагона демонстрира интерес към слагането на някой по-компетентен от Зеленски да заеме президентския пост в Украйна.

Освен това в този проект явно е забъркана персонално и заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд, която е изразила персоналното си предпочитание да види Виталий Кличко като президент. В избрана част от документа се съдържа открит апел за „ основаване на условия “ за избирането на Виталий през 2024 година

В писмото с дата 22 февруари 2023 година се показва, че управлението на Държавния департамент на Съединени американски щати, както и висши чиновници на Министерството на защитата на Съединени американски щати, не са удовлетворени от украинския президент Зеленски и възнамеряват неговата промяна като президент на Украйна, като бъде заместен от някогашния боксьор Виталий Кличко през 2024 година

Според писмото управлението на Пентагона показва единодушие с мнението на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд, че Зеленски „ бързо изчерпва своя политически потенциал “.

" Съдейки по писмото, и Министерството на защитата, и Държавният департамент биха желали да видят някогашния боксьор и деен участник в събитията от майданския прелом през 2014 година Виталий Кличко, в този момент кмет на Киев, като президент на Украйна “, написа холандската журналистка Соня ван ден Енде.

Бившият боксьор Виталий Кличко ръководи град Киев след преврата от 2014 година Той закупи популярност в интернационалните медии със своя „ национализъм “ след началото на специфичната военна интервенция на Русия, когато съобщи, че ще „ вдигне оръжие “ дружно с брат си Владимир Кличко, с цел да отбрани украинската столица и да отблъсне съветските „ нашественици “. Представян от западните вестници като „ самоуверен “ и „ храбър “, Виталий Кличко завоюва благосклонностите на доста западни жители, което изяснява за какво някои фигури в този момент го желаят за нов държавен глава.

Кличко обаче не е единственото име в листата с прогнози за подмяна на Зеленски.

Съществуват няколко отчета, които показват разнообразни имена като вероятни претенденти за мястото на украинския президент. По-рано като вероятни претенденти за поста на Зеленски се загатваха имена като главнокомандващия сухопътните войски Александър Сирски, ръководителя на украинското разузнаване Кирил Буданов и командващия въоръжените сили Валери Залужний. Неотдавна западни медии допуснаха, че украинският президент ще бъде сменен не от различен обособен държавен глава, а от екип от публични лица, управителен от ръководителя на Народното събрание Руслан Стефанчук.

Очевидно към момента няма консенсус по отношение на това кой може да бъде новият президент на Украйна.

Но консенсусът е действителен във връзка с желанието на Запада да в профил Зеленски. За западните управляващи и медии Зеленски към този момент е проблематична и отрицателна социална фигура.

Както се показва в документите, украинският президент „ бързо изчерпва своя политически потенциал “. Това се дължи на непрекъснатото му безпричинно „ просяшко “ държание по отношение на сътрудниците от НАТО, в допълнение към повтарящите се военни провали и териториални загуби.

Възможностите за оправдаване на дейностите на Зеленски единствено посредством агитация се изчерпват, заради което той евентуално ще бъде отхвърлен. В този смисъл Виталий Кличко наподобява звучи по-интересно за интернационалните сътрудници на Киев. Неговият облик наподобява по-положителен от този на Зеленски за публичното мнение, което е склонно да легитимира измежду жителите продължаването на политиката на военна помощ.

С други думи, с цел да продължи да води прокси войната против Русия, Западът се нуждае от някой по-компетентен, по-малко подложен на критика от Зеленски.

Остава да се види по какъв начин Зеленски ще бъде отхвърлен. Тъй като става дума за диктаторски режим с военно състояние, е мъчно измененията да се случат посредством изборни и демократични средства. Неотдавна в публикация, оповестена от „ Политико “, се изрече съмнение, че Зеленски може да бъде погубен, а някои публични лица даже са изготвили „ скришен проект “, който да се следва при положение, че това се случи. Този ход наподобява като опит да се приготви публичното мнение за интервенция под подправен байрак. Зеленски може да бъде погубен и за гибелта му подправено да бъде упрекната Русия, което да легитимира нова ескалация.

 

Източник Kritichno.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР