Къщата на Талев в Прилеп е разбита вероятно с чук.

...
Къщата на Талев в Прилеп е разбита вероятно с чук.
Коментари Харесай

На фона на тежкото си състояние: Къщата на Димитър Талев е станала обект на вандализъм

„ Къщата на Талев в Прилеп е разрушена евентуално с чук. Виждате стълбата до стената, както и дупката в стената. Все още може да се избави, в случай че тези, които поеха отговорността я изпълнят. Цялостната виновност за това състояние е на всички нас! “, написа във Facebook страницата си Виктор Стоянов от фондация „ Македония “ „ Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ, посредством локален варварин, към този момент я събори. Справедливост не чакайте “, написа още той.

Издателят и народен представител Манол Пейков, който събора пари от донори за придобиването на парцела, също разяснява проблема. В обществената мрежа той споделя, че е приказвал със собственичката Снежана Аческа, която е уведомила полицията за събарянето. Тя е поела ангажимент и да бъде инсталирана камера в съседство.

„ Поддържам непрекъсната връзка със Снежана и очаквам всеки миг публично правосъдно решение от Община Прилеп за размера на налога върху къщата (чакам го повече от три месеца, увериха ме, че ще стане незабавно след изборите). Това е наложително изискване, с цел да мога (след плсщането му) да преведа дължимата сума на собственичката и да придобия парцела от името на фондацията.

През изтеклата година, откогато събрах средствата за пазаруване и началото на ремонта на къщата (малко над 215,000 лв., които са в сметката на фондацията до стотинка), не съм се бавил и минута – непрестанно очаквам някакво позволение или документ, като в това време смених цели трима юристи “, написа Малон Пейков. 

Критики към желанията на депутата от Политическа партия във Facebook не липсват.

„ Човекът-карикатура Manol Peykov една година не може да си открие банкова сметка, само че убеждава донорите си, че ще възвръща съборена къща в непозната страна в достоверен тип. Македонската страна го саботира да си открие банкова сметка, само че ще му издаде всички разрешителни за строителните дейности…Наистина, кой за бога се връзва на сходни човеци? По-добре си давайте парите за семинари на Юли Тонкин, най-малко ще изгорите калории от отскачане и кряскане, тук просто горите “, написа икономистът Михаил Кръстев.

Къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година, е първообразът на дома на семейството Глаушеви от фамозната четирилогия на Талев, чийто първи разказ „ Железният светилник “ е един от най-издаваните и четени български романи, акцентира БГНЕС. Агенцията сигнализира за тежкото положение на къщата още през през септември 2022 година в изявление със Снежана Аческа, настоящ притежател на къщата на Димитър Талев в Прилеп. Тогава тя изясни, че къщата-символ на българщината, се разрушава с всеки минал ден, и прикани българската страна да я откупи, с цел да бъде възобновена в достоверния си тип.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР