В навечерието на Световния ден на спешната помощ ситуацията със

...
В навечерието на Световния ден на спешната помощ ситуацията със
Коментари Харесай

Съюзът на парамедиците в България: 50% от местата в спешните центрове стоят незаети, 500 лекари трайно липсват от системата

В навечерието на Световния ден на незабавната помощ обстановката със незабавните екипи у нас е все по-трагична. В системата трайно липсват 500 лекари, макар че заплатата на доктор в кола за спешна помощ доближи 4000 лв.. Повече от половината места остават незаети. Това декларират в своя позиция до медиите от Съюза на парамедиците в България.

" В множеството страни от Европейски Съюз от дълго време е изработен разбор, че лекарският труд в колите за спешна помощ е извънредно безценен и по тази причина там са оставени единични лекарски екипи, които поемат единствено строго профилирани случаи. Във всички останали обстановки спешността се обезпечава от парамедици. Парамедикът не може да размени лекаря, само че специфичното му образование разрешава стабилизиране, поддържане на виталните индикатори и незабавен превоз до най-близкото лечебно заведение, където потърпевшият се поема от подготвен лекарски екип. Доказано е, че в страни, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при произшествия е намаляла с над 70% ", написа още в позицията.

От Съюза упорстват за промяна, която да разреши на парамедиците да бъдат легално назначени в незабавните центрове. Според тях това би избавило човешки животи:  " Всичко това се мери в изгубени човешки животи, защото неналичието на екипи бави обслужването на адресите и незабавното превозване. Масово и в доста райони в страната е изцяло невероятно спазването на " златния час “ " при тежки незабавни положения и произшествия ".

" Съюзът на парамедиците направи разбор на свободните работни места, оповестени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната. Във всяко от ЦСМП-тата търсят най-малко 10 лекари. Често се срещат апели като " незабавно назначаваме " и все пак назначения няма. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите извънредно доста. Според отговор на наше писмо от Министерство на здравеопазването това е в пълномощията на всеки шеф на ЦСМП и не може да бъде централно разпоредено от министерството. Въпреки че част от ЦСМП са записали в проектите си за развиване назначение на парамедици, това се случва мъчно ", споделят още те.

По думите им тук-там свободните места в някои от незабавните центрове в страната доближават до 60%. 

Те сигнализират и за неналичието на идентични правила, наложителна едногодишна подготовка по незабавна помощ за медицинските лица и други проблеми. 

От Съюза на парамедиците оповестяват, че ще отбележат Световния ден на незабавната помощ и с проява по първа помощ и показване на специалността в ПМГ " Константин Величков " в Пазарджик. Демонстрацията ще бъде от 10 ч.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР