Епископ Арсений е новият сливенски митрополит. Арсений събра седем гласа

...
Епископ Арсений е новият сливенски митрополит. Арсений събра седем гласа
Коментари Харесай

Избраха новия митрополит на Сливенска епархия

Епископ Арсений е новият сливенски митрополит. Арсений събра седем гласа против пет за другия претендент - свещеник Герасим.

С избора на сливенски митрополит към този момент в Светия Синод ще може да се образува болшинство за следващ избор на патриарх.

Арсений - Атанас Димитров Лазаров, е роден на 18.11.1986 г.в гр. Стара Загора. Основното си обучение приключва в с. Осетеново, община Павел Баня.

Завършва с отличие цялостния петгодишен курс на образование в Софийската Духовна Семинария „ Св. Йоан Рилски ” през 2006 година, след което е признат в Богословския факултет към СУ „ Св. Климент Охридски ”, продължава образованието си в Пловдивския университет „ Преп. Паисий Хилендарски ” - компетентност „ Теология ”, който приключва с отличен триумф през 2009 година

Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 година в Кукленския манастир „ Св.св. Козма и Дамян ”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 06.12.2009 година в катедралния храм „ Успение Богородично ” - гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 година е шеф и началник на първата църковна православна телевизия - ППТВ. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм „ Св. Марина ” - гр. Пловдив.

На 02.07.2014 година, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от същата дата, е наименуван за Знеполски свещеник и избран след епископската си хиротония да стане викарен свещеник на Пловдивския митрополит.

Снимка: Българска православна църква
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР