Лошото време спя акцията по сваляне на тялото на загиналия

...
Лошото време спя акцията по сваляне на тялото на загиналия
Коментари Харесай

Лошото време спря свалянето на загиналия в Балкана

Лошото време дремя акцията по събаряне на тялото на починалия екскурзиант в Балкана. Силният вятър и гъстата мъгла прекратиха дейностите на планинските спасители по свалянето на тялото на екскурзианта от Варна, който почина през вчерашния ден в региона на връх Жълтец в Стара планина.

От през вчерашния ден насам планинските служби в Карлово, Сопот и Калофер помогнаха на няколко потърпевши туристи, само че в последните часове не са съумели да завършат акцията, съобщи БНР.

От Планинската избавителната работа предизвестяват туристите да не подхващат преходи в Централна Стара планина поради неприятното време.

Акцията се забави тази заран точно поради неприятното време, само че въпреки всичко тя стартира от южната страна на връх Ботев, само че се наложи да бъде прекъсната в ранния следобяд.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов сподели по-рано  за „ Хоризонт “, че трупът на починалия през вчерашния ден екскурзиант и спътникът му, който е избавен и е в положително положение, се намират в подслон „ Ботев “. Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в положително положение.

Четиримата обаче не могат да бъдат изведени от планината поради неприятните метеорологични условия.

Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер възнамеряваха да смъкват на ръце тялото на починалия екскурзиант. Времето е доста неприятно, с гъста мъгла, която затруднява акцията, а теренът е доста тежък, описа ръководителят на Планинската избавителна работа в Карлово Христо Стаматов. И изясни: „ Не беше валял сняг от много време. Имаше няколко дни дъжд и мъгла и там всичко е заледено. След връх Жълтец пътят е скален борд, по който и от двете страни на придвижването - от лявата и дясната страна като се движиш, са много стръмни улеи. Подхлъзнеш ли се, става неприятно не си ли снабден положително или не внимаваш с времето. Тези 3-4 дни излъгаха туристите. Там горе неподготвените хора нямат работа “.

 

Инцидентът със починалия екскурзиант стана през вчерашния ден следобяд. Той и пасажерът му са правили преход от връх Ботев до хижа Добрила, когато в региона на връх Жълтец починалият екскурзиант пропада на 300 метра по ската. Инцидентът приключил с съдбовен край.

При различен случай нощес планинските спасители от Ловеч, Троян и Карлово съумяха да изведат от планината в регион северно от връх Ботев друга група туристи, като трима от тях пострадаха тежко. Те бяха превозени в ловешката болница с голям брой контузии. Директорът на лечебното заведение доктор Румяна Нановска заяви, че тази заран те са превозени за лекуване в лечебни заведения в Плевен и София в положително устойчиво положение с голям брой пострадвания.

Общо пет бяха случаите с туристи в региона на връх Ботев в Стара планина през вчерашния ден.

От Планинската избавителна работа предизвестяват туристите да бъдат деликатни при преходите си в планината, да се преценяват с метеорологичните условия и личните си сили и да бъдат там с нужната профилирана екипировка, тъй като точно неналичието на профилирана екипировка е довела до тези произшествия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР