Лошото начало на годината за акциите, облигациите и борсовите индекси

...
Лошото начало на годината за акциите, облигациите и борсовите индекси
Коментари Харесай

Сътресенията на финансовите пазари удариха пенсиите на американците

Лошото начало на годината за акциите, облигациите и борсовите показатели нанесе сериозен удар върху пенсионните схеми на милиони държавни и общински чиновници в Съединените щати.

Държавните пенсионни проекти в Съединени американски щати регистрираха огромни загуби по време на тазгодишния пазарен срив, като приблизително за първото полугодие негативната рентабилност възлиза на -7.9% на годишна база, по данни на институционалния капиталов съветник Wilshire Associates, представени от Ydhoo Finance.

Това е най-слабото показване за публичните пенсионни системи от 2009 година насам.

Плановете на стойност над 1 милиард $ са изгубили 7.3% за фискалната година, приключваща на 30 юни 2022 година, а по-малките им сътрудници означават спад от общо 12.1% през същия интервал.

Въпреки че се следят спадове навсякъде, огромните пенсионни схеми (тези с над 1 милиард $ активи под управление) записват по-малки загуби от проектите, обработващи активи под този предел.

Американските акции записаха най-лошите си първи шест месеца от началото на годината от 1970 година насам, като загубите бяха най-големи през второто тримесечие. През първото полугодие необятният американски бенчмарк S&P 500 падна с над 20% от върховете, достигнати на 3 януари.

Dow Jones Industrial Average загуби 15.3%, а спадът на Nasdaq с 29.5% за същия интервал бележи най-лошото му първо полугодие в историята.

Сривът на пазарите на акции и облигации докара до спад на институционалните активи (включващи пенсионни схеми, фондации и тръстове) с 10.6% за годината, приключваща на 30 юни, и с 9.6% единствено за второто тримесечие.

Ускоряващата се инфлация, повишението на лихвите от страна на централната банка и страховете от криза натежаха върху настроенията на пазарните участници.

Системата за пенсиониране на държавните чиновници в Калифорния (CalPERS), която е най-големият обществен пенсионен проект в Съединени американски щати, регистрира загуба от над 6% в края на последната фискална година. Това е и първият случай, в който схемата регистрира негативна годишна рентабилност, от международната финансова рецесия насам.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР