Литва не успя да защити своята позиция. Същността на санкциите

...
Литва не успя да защити своята позиция. Същността на санкциите
Коментари Харесай

Литовското ръководство се оправдава за “победата на Русия”

„ Литва не съумя да отбрани своята позиция. Същността на глобите беше унищожена. Върху нашата страна беше хвърлена сянка ”. Това не е единственият образец за унищожителни изказвания, които в този момент се вършат в Литва против управлението на тази страна. Тук възприеха като проваляне обясненията на Европейската комисия по отношение на преноса за Калининград.

След като Европейската комисия разгласява решението си, изясняващо разпоредбите за съветския пренос до Калининград, доста политически специалисти показаха неодобрение. Видите ли - решението е „ ненапълно “, „ половинчато “ – и Москва не е съумяла да „ натисне “ до дъно Европейската комисия. Такива специалисти упорстват Русия да продължи да упорства за цялостното възобновяване освен на железопътните, само че и на пътните връзки с Калининград. Както се оказва обаче, тази заповед на Европейска комисия провокира не по-малко неодобрение в самата Литва.

Европейската комисия е отговорна за всичко!

Ръководството на литовската страна е насила да се оправдава - че се е съгласило с решението на Европейската комисия за новите правила за пренос до Калининград. Затова министър председателят Ингрида Симоните посъветва всички недоволни да обмислят деликатно текста на обясненията на Европейска комисия по този въпрос.

„ Те ясно декларират, че няма връщане към обстановката преди 16 юни, когато всички артикули могат да бъдат превозени директно до Калининградска област “, акцентира министър председателят. Тя даде обещание, че оттук насетне Литва ще ревизира още по-строго стоките, които отиват за Калининград. „ Ще бъде належащо да се уверим, че тези артикули в действителност са предопределени за потребностите на Калининградска област “, сподели Симоните. Тя добави: „ В наше време не е рационално да се разсейваме и да обсъждаме дали е допустимо да транспортираме 100 тона стомана от една част на Русия до Калининградска област с железопътен превоз. “ Според Симоните по-нататъшните разногласия по тази тематика биха били „ същинска победа за Кремъл “, затова те би трябвало да бъдат прекъснати.

Според нея Литва се преценява с правилата на преноса, избрани от Европейската комисия - " от почитание към самата тази институция и предоставените ѝ пълномощия " и " в името на единното пояснение ". Симоните предизвести, че Литва, несъмнено, може да пренебрегне рекомендациите на Европейската комисия, само че тогава Вилнюс ще би трябвало да се спори с нея в съда на Европейски Съюз.

Външният министър Габриелиус Ландсбергис също се впусна в сходни комплицирани извинения. „ Ако преминем в политическото поле на изложение на оценки за глобите, тогава ние поемаме не знам каква отговорност. Или друга столица поема някаква отговорност да изясни глобите по метод, който им харесва “, сподели Ландсбергис. Той означи, че в случай че всяка страна може да сложи под подозрение наредбите на избрани наказания, наложени на Русия, то това „ отваря кутията на Пандора “.

Спрете да отхвърляте отговорността!

Ландсбергис твърди, че във всеки случай преносът до Калининград е затруден за Русия и в този момент. „ Това не е съветска победа “, твърди той. Той повтаря, че " нашата цел е да поддържаме трансатлантическото единение, от което зависи нашата сигурност ".

По същия метод президентът Гитанас Науседа, който до неотдавна настояваше да не се вършат отстъпки на Русия по въпроса за Калининградския пренос, трансферира цялата отговорност върху Европейската комисия. Сега неговата пресслужба излезе с изказване, което гласи: " Пред лицето на провокациите на Кремъл е неотложно да се поддържа трансатлантическо единение и мощ на равнище Европейски Съюз. "

Такива увъртания провокираха неспокойствие в Литва. Противниците на президента и държавното управление започнаха да упрекват управляващите, че са претърпели проваляне в борбата с Русия и в този момент се крият зад тила на Европейската комисия.

Една от първите, които показаха неодобрение, беше някогашният президент на Литва Далия Грибаускайте. Според нея обстановката с Калининградския пренос демонстрира неспособността на литовския политически хайлайф да взема стратегически решения. „ Литовски политици с разтреперани колене извършват роля в политически балет “, написа някогашният президент в обществените мрежи.

След като Европейска комисия позволи преноса до Калининград, Грибаускайте сподели, че литовските политици е трябвало да осведомят хората за тази стъпка, без да се крият зад Европейската комисия. „ Водещият политически хайлайф показва некадърност да взема стратегически решения в региона на външната политика. Ето за какво виждаме подхвърляне наляво-надясно и оправдания”, счита Грибаускайте.

На собствен ред членовете на партията Литовско демократично придвижване Петрас Аущревичюс (депутат в Европейския парламент) и Раймундас Лопата (депутат в Сейма на Литва) излязоха с остро изказване. И двамата политици приканват държавното управление и президента Гитанас Науседа да не вършат никакви отстъпки за Русия и да отхвърлят всевъзможни оферти за разрешаване на глобени артикули да се движат през Литва до Калининград.

„ Ние не утвърждаваме по този начин нареченото разяснение на Европейската комисия, което анулира, пояснява, вкарва изключения и квоти за съветски артикули, без значение дали са превозени директно или по различен метод. Тъй като считаме, че компетентността за унищожаване или налагане на наказания е на Европейския съвет “, написа Лопата в обществената мрежа.

Аущревичюс и Лопата приканват президента Науседа да вземе " ясно решение " и да отхвърли всевъзможни оферти, които биха разрешили на глобени артикули да минават през Литва.

„ Европейски Съюз има обвързване да продължи разширението на глобите против Русия “, настояха двамата политици. Друг влиятелен литовски „ либерал “ – депутатът Еугениюс Гентвилас, също се възмути. „ Оказва се, че ползите на дребните страни, националните ползи на Литва се подценяват. С облекчаването на разпоредбите за пренос Литва ще бъде сложена под кулоар за пренос на съветски артикули “, оплака се Гентвилас.

С кого да водим разговор в Литва?

Членовете на опозиционната секта на Сейма „ Демократи за Литва “, учредена от някогашния министър председател Саулюс Сквернелис (ръководил литовското държавно управление от декември 2016 година до ноември 2020 г.), също показват отвращение. Те желаеха да бъде потърсена отговорност на Габриелиус Ландсбергис, който с бездействието си е взел „ неизгодно “ за страната решение.

Опозиционерите упрекнаха Ландсбергис, че активността му като министър се е " трансформирала в самостоятелни дейности ", което освен води до отрицателни интернационалните и стопански последствия за цялата страна, само че и оставя Литва сама на интернационалната сцена. „ Кредитът на доверието пресъхна. Необходимо е да се сложи на дневен ред въпросът за отговорността на ръководителя на Министерството на външните работи “, гласи текстът на изказването на „ Демократите за Литва “.

Фракцията има намерение да призове Ландсбергис и да чуе причините му в Сейма. „ Литва не съумя да отбрани позициите си по Калининградския пренос. Така се унищожава същността на глобите. Освен това не за първи път се хвърля сянка върху страната ни, нанесени са вреди на имиджа A на стабилен и виновен сътрудник “, възмущава се Сквернелис.

Хуморът на обстановката е в това, че преди по-малко от месец Саулюс Сквернелис изрази напълно други неща. Тогава той сподели, че литовските управляващи " по собствен метод " поясняват антируските наказания на Европейския съюз против Калининград - и по този начин " изскочиха " от общата политика на европейската общественост. Само преди няколко седмици литовската съпротива беше склонна да подлага на критика своите управляващи за неналичието на обсъждане на Калининградската случка, отбелязвайки, че тя заплашва сигурността на страната. Сега същата съпротива укорява управляващите за обстоятелството, че в тази ситуация с Калининград те " се отхвърлиха ".

В тази връзка политологът Александър Носович отбелязва: „ По въпроса дали в Литва има градивни здрави сили, с които Русия би могла да води разговор. Литовската съпротива, която през юни осъди консервативното държавно управление за провокирането на спор за преноса до Калининград и излагането на Литва на риск, в този момент го осъди поради рекомендациите на Европейската комисия.През юни се организира работа с литовските гласоподаватели, които в по-голямата си част откровено не схващат за какво беше нужно да основават геополитическа рецесия и да блокират преноса към Калининград, от който Литва печели положителни пари. Сега се води работа с доста по-важните гласоподаватели оттатък океана, които от всички политически сили в Източна Европа постоянно са избирали най-радикалните и антируски настроени. След импийчмънта на Роландас Паксас литовските елити твърдо запомниха този урок. Така че забравете за здравите и градивни политици във Вилнюс. Най-здравият и градивен човек в политическата класа на Литва в този момент е Алгирдас Палецкис. И той седи в пандиза.”

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР