* Липсващият милиард в хазната ще е от аванса по

...
* Липсващият милиард в хазната ще е от аванса по
Коментари Харесай

Вдигат пенсиите с парите за бизнеса

* Липсващият милиард в хазната ще е от задатъка по Плана за възобновяване * Увеличението ще глътне 9,4 милиарда лв. за 3 година Кой ще го заплати?
Приемането на актуализацията на бюджета е най-важната задача на Народното събрание. Дали и по какъв начин това ще се случи с разцепването на обединението и новата позиция на партията "Има подобен народ " - следва да забележим. Засега анонсите са, че депутатите на Слави Трифонов ще поддържат актуализацията единствено в обществената й част - парите за пенсии.

В четвъртък нарастването на пенсиите мина първото решето, откакто бюджетът на Държавното публично обезпечаване (ДОО) бе признат на първо четене в бюджетната комисия. "За " гласоподаваха 13 депутати, в това число от "Има подобен народ ", а "въздържали се " бяха шестима от ГЕРБ.

Републиканският бюджет обаче беше отритнат. 11 депутати гласоподаваха „ за “, 8 – „ срещу “, и трима въздържали се. Представителите на „ ИТН “ се въздържаха.



Не е ясно какво ще се случи с предлагането за понижаване на 9% на Данък добавена стойност ставките за ток и газ, както и отпадането на акциза за енергоносителите. Това обаче е от значително значение, защото новите цени за парно и ток влизат в действие от 1 юли, когато стартира новият регулаторен интервал. Те ще са разнообразни според от това какъв ще е Данък добавена стойност.

Поредна мина за разделяне в обществото е заложена в плана за актуализация на бюджета.

Предвиденото нарастване на пенсиите ще стане с пари, които би трябвало да бъдат употребявани от бизнеса за нови планове. На фона на тежката рецесия в стопанската система и прогнозите за спад на растежа, дълго предстоящият задатък, който ще получим от Европейската комисия по доста закъснелия План за възобновяване и резистентност, ще отиде за финансиране на двете нараствания на парите за възрастните - от 1 юли и от 1 октомври. Те ще глътнат общо над 1.4 милиарда лева, излиза наяве от оповестения план на актуализация на Бюджет 2022 година

От данните се вижда, че подобрението на данъчните доходи по отношение на гласувания бюджет е единствено с 348 млн. лева Още 240 млн. лева изключителни доходи ще дойдат от спомагателни дивиденти от облагата на енергийните сдружения поради високите цени на тока. В същото време са написани спомагателни разноски за съвсем 2 милиарда лева, от които над 1.4 милиарда лева са за пенсии.

Липсващият милиард, който ще добави приходната част, ще пристигна от повишен задатък от Европейска комисия по Плана за възобновяване, изясни пред депутатите в края на предходната седмица Асен Василев, напомни mediapool.bg. Целта е да се резервира амбициозната капиталова стратегия в бюджета на стойност 8.2 милиарда лева, която към 30 април е осъществена на под 1 милиарда лева

Покачването на пенсиите ще глътне голям бюджетен запас, стана ясно по време на съвещанието на бюджетната комисия в четвъртък. Ако през 2022 година това са близо 1.4 милиарда лева, за следващата година ще са нужни спомагателни 3.7 милиарда лева, сочат данните на Национален осигурителен институт. Увеличението ще изисква и спомагателни 4.3 милиарда лева в бюджета за 2024 година

С покачването на пенсиите се залага същинска бомба за идващото ръководство, което ще би трябвало да изплаща тези пари. Същото се случи и през 2009 година, когато година по-рано кабинетът на Станишев бе заложил две нараствания на пенсиите - от 1 април и от 1 юли, само че трябваше да ги извършва новоназначеното държавно управление на Бойко Борисов.

Работодателите пък са на мнение, че с новите пенсии се изкривява моделът за пенсионно обезпечаване, защото размерът им не е симетричен на осигурителния принос на всеки човек. "Става по този начин, че половината хора с трудови пенсии ще имат една и съща пенсия – минималната. Това значи, че тези, които са се осигурявали на междинна заплата, и други, които са се осигурявали на минимална заплата, ще имат идентична пенсия. Това демотивира хората да се обезпечават на действителни приходи и ги кара да укриват приходи, да се обезпечават на най-малко, тъй като най-после ще получат една и съща пенсия ", разяснява шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред "Факти ".

Според него другият проблем е неналичието на резистентност на това нарастване на пенсиите. "Няма случай на понижаване на пенсии, а това при последващи интервали ще докара до финансова нестабилност и ще затрудни пътя ни към еврозоната. Има и риск от гръцки сюжет ", сподели Велев.

Според Асен Василев обаче, минималната пенсия, която сега получават над половината пенсионери – 1 032 000 души, извършва функционалности на обществено подкрепяне, за което страната си заплаща посредством трансфер в бюджета на Национален осигурителен институт. Ако в Национален осигурителен институт остане изплащането единствено на действителните пенсии за трудова активност, а разликата до минималната пенсия отиде към Агенцията за обществено подкрепяне, това ще бъде тежка промяна. Засега такава промяна не се планува, сподели Василев.

Вицепремиерът счита, че в инфлационна среда най-ниските приходи би трябвало да се подвигат изпреварващо, което е повода за фокуса върху повишението на пенсиите.

В същото време бизнесът очакваше в бюджета да бъдат заложени разпореждания, които да дадат сигурност и предвидимост. Работодателите от дълго време упорстват да се продължи енергийното подкрепяне поради високите цени на ток и газ. Такива средства в плана за актуализация обаче не са заложени. Според финансовия министър това ще стане по механизъм отвън бюджета, който към този момент е импортиран в Народното събрание посредством промени в Закона за енергетиката. Но дали и по кое време ще бъде признат? Най-голямата рецензия към властта е, че е като кола за спешна помощ, която идва с такова забавяне, че болният към този момент е починал.

Бюджетът в цифри

* Приходната част на Бюджет 2022 ще се завиши с 1.65 милиарда лева, а разходната – с 1.97 милиарда лева Така дефицитът ще се усили с 330 млн. лева . до 6.23 милиарда лева, или 4.1% от Брутният вътрешен продукт. В гласувания при започване на март бюджет дупката в хазната беше разчетена на 5.9 милиарда лева

* Таванът на държавния дълг се усилва от 7.3 милиарда лева на 10.3 милиарда лева Така оптималният му размер се покачва от 35.5 на 38.5 милиарда лева Обяснението на Василев за новите задължения е, че цели авансово финансиране на падежиращия дълг при започване на 2023 година

* Любопитен факт е, че МФ завишава с към 1 милиарда лева (532 млн. евро) държавногарантирания дълг . Средствата ще бъдат предоставени като заеми на "Булгаргаз " и "Булгартрансгаз ". Вероятно с тези пари ще се подсигурява „ евтиния газ”, който ръководещите дават обещание, откакто страната ни към този момент не получава синьо гориво от Русия.

* Въпреки предложенията за понижаване на ставката на Данък добавена стойност на хляба до 0% в период до 1 юли 2023 година, както и понижаването й до 9% за парно и газ, МФ чака спомагателни доходи от Данък добавена стойност в размер на 480 млн. лева Постъпленията от акцизи обаче се свиват с 95 млн. лева поради освобождението на тока и газа от този налог.

* От данъка върху приходите на физическите лица също се чакат 230 млн. лева по-малко поради използването на данъчното облекчение за деца, което се предлага да бъде повишено от 450 лева на 600 лева на дете за приходите от 2022 година

* Актуализацията на бюджета е разчетена при 2.9% растеж на Брутният вътрешен продукт и 11.6% инфлация в края на 2022 година Средната цена на суровия нефт вид "Брент " през 2022 година се чака да се увеличи с 42% до 100 $ за барел . Всички съществени групи първични материали ще отчетат повишаване, само че по-съществено то се чака да бъде при торовете – 69.3%, металите – 15.8% и храните – 22.9%, написа още в претекстовете към актуализацията.

По думите на Асен Василев главен риск пред актуализацията на бюджета е вероятността за "ново шоково нарастване " на цените на храните през есента и зимата.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР