Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска предупреди президента Александър Лукашенко,

...
Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска предупреди президента Александър Лукашенко,
Коментари Харесай

Ангажирането на беларуската армия срещу Украйна би било политическо самоубийство

Лидерката на беларуската съпротива Светлана Тихановска предизвести президента Александър Лукашенко, че вероятно потребление на армията на страната във войната в Украйна в поддръжка на Русия би било " политическо самоубийство ", заяви Франс прес.

Тя добави, че се опасява от вероятно потребление на нуклеарни оръжия от територията на Беларус.

В изявление за Агенция Франс Прес Тихановска дефинира " референдумите " за анексиране, проведени от Русия в четири окупирани украински района, като " фалшификати ", целящи да показват на руснаците някаква победа, откакто " блицкригът на Кремъл се провали ".

" Всички видяха, че армията на Кремъл не е толкоз мощна, колкото се говореше, кралят е гол, никоя естествена страна няма да признае това гласоподаване ", съобщи тя в коридорите на конгреса на английската Лейбъристка партия в Ливърпул.

Тихановска съобщи, че даже Лукашенко да реши да изпрати войски в поддръжка на силите на Кремъл, " беларусите ще дезертират или ще избягат ", тъй като усещат " непосредственост " с Украйна. " Но в случай че той реши да намеси нашата войска, това ще бъде еднакво на политическо самоубийство за него ", посочи тя, като увери, че " даже поддръжниците на режима и съдружниците на Лукашенко са срещу войната в Украйна ".

Кремъл е главният съдружник на режима на Лукашенко, който е на власт от 1994 година и разреши на съветската войска да употребява територията на страната във военната атака против Украйна. Тихановска изрази опасения, " че нуклеарно оръжие може да бъде употребявано от територията на Беларус ", което е било официално позволено от " по този начин наречения референдум " предходната година.

" Това би било злополука ", акцентира беларуската опозиционерка, която избяга в прилежаща Литва след президентските избори през август 2020 година, които разгласи, че е спечелила. Това докара до началото на протестно придвижване в цялата страна.

Лукашенко е " в доста нестабилна позиция ", сподели Тихановска и увери, че дисидентското придвижване е основало " голям брой точки на напън " и е употребило непреки средства, с цел да се обърне към елита и армията. " Ще пристигна време, когато военните, Комитет за Държавна сигурност (на СССР), ще застанат на страната на народа ", съобщи тя.

" Виждаме, че политиката на Лукашенко кара нашата страна да загуби своята самостоятелност, суверенитет и самото битие на нашата нация е заложено на карта ", акцентира Тихановска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР