Лидери от Европейския съюз (ЕС) и Латинска Америка се събраха

...
Лидери от Европейския съюз (ЕС) и Латинска Америка се събраха
Коментари Харесай

ЕС и Латинска Америка провеждат среща на върха

Лидери от Европейския съюз (ЕС) и Латинска Америка се събраха за огромна среща на върха, която стартира в понеделник. Последната им сходна среща беше преди осем години, а през това време доста неща са се трансформирали. Пандемията от COVID-19 и напускането на Бразилия от общността на латиноамериканските и карибските страни (CELAC) предизвикаха отчуждение сред двата района.

Темите на срещата варират от спора в Украйна до търговията, обезлесяването и компенсациите за иго. Европейски Съюз признава, че носи част от отговорността за отчуждението и показва предпочитание за по-тясно съдействие в тези несигурни времена.

Въпреки това, разделянето сред двата района също внася пикантност в срещата. Европейски Съюз осъзнава, че Китай прокарва своето въздействие в Латинска Америка и има геостратегическа борба с това разполагаем. Европейски Съюз показва угриженост, че вложителите от Китай могат да станат достатачно мощни, че да открият надзор върху нациите в двете района.

В диалози с президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, ръководителят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, акцентира значимостта от понижаване на рисковете за стопанските системи на двете страни, което алармира желанието на Европейски Съюз да се дистанцира от Китай.

Въпреки че Китай непрестанно прокарва своето въздействие в Латинска Америка, Европейски Съюз има доста наличие в района, изключително в стопански аспект. Търговията сред двете блока се нараснала с 39% през последното десетилетие, а вложенията на Европейски Съюз в района доближават до 693 милиарда евро.

Един от основните въпроси на срещата е комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Меркосур, което към момента е в развой на разглеждане в продължение на пет години. Неговата ратификация ще бъде премия за всички участници и ще спомогне за шерването на разцвет сред блоковете.

Споразумението обаче се забавя заради проблемите с обезлесяването на Амазонка и разликите в стандартите за околната среда. Няколко страни от Европейски Съюз имат авторитетни фермерски лобита, които се опълчват на конкуренцията от страни като Бразилия и Аржентина.

Русия и войната в Украйна към този момент също са точка на разделяне, вместо натурален обединител. CELAC има държави-членки като Куба и Венецуела, чиито възгледи за Русия са в контрастност с съвсем всяка нация от Европейски Съюз. Първоначално се очакваше украинският президент Володимир Зеленски да приказва на срещата на върха. Тази концепция към този момент е отсрочена.

Подобни проблеми съществено усложниха правенето на взаимно изказване от срещата на върха, което от дълго време се очакваше да бъде дълъг и обстоен текст, само че в този момент бързо се трансформира в „ стенографска декларация “, сподели почитан чиновник на Европейски Съюз, участващ в правенето. Той приказва при изискване за анонимност, защото договарянията не престават.

Той също по този начин не чака „ някъв съответен пробив “ по договорката с Меркосур или други неизпълнени търговски съглашения, само че добави, че срещата на върха може да сътвори подтик, „ че всички тези търговски съглашения ще се съберат тази година “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР