Лично Симеон Сакскобургготски дава съгласие в съседна Република Северна Македония

...
Лично Симеон Сакскобургготски дава съгласие в съседна Република Северна Македония
Коментари Харесай

Сакскобургготски дал съгласие клуб в Охрид да носи името на баща му

Лично Симеон Сакскобургготски дава единодушие в прилежаща Република Северна Македония да се сътвори съдружие на българите в Охрид, което да носи името на неговия татко - Цар Борис III.

Това е второто сдружение, което се основава в западната ни съседка през последната година, и в което вземат участие единствено и само жители на Република Северна Македония и които имат единствено македонско поданство, само че се усещат като етнически българи.

На формалното разкриване на първия културен център " Иван Михайлов " през април в Битоля участваха български политици от целия политически набор, в това число и вицепрезидента Илияна Йотова. На 4 юни входната врата на клуба беше опожарена от локалния артист Ламбе Алабаковски. Той бе арестуван за малко, само че бързо бе освободен. По-късно по време на антибългарски митинги Алабаковски изгори контракта за другарство с България и този от Преспа, който постави завършек на дългогодишния спор на РСМ с Гърция.

В писмото си до Сдружението в Охрид някогашният български министър председател благодари за самодейността това сдружение да носи името на неговия татко, и добавя, че е разчувстван от предлагането и на драго сърце дава своето единодушие и своята поддръжка. В писмото си Сакскобургготски написа още, че е щастлив да разбере, че младежи като основателите на клуба имат желанието да се нагърбят с нелеката задача да съхраняват историческата памет.

Репортерът на БГНЕС акцентира, че писмото на Сакскобургготски е от предходната година, от 14 октомври 2021 година, и е учудващо, че година по-късно, откакто Сдружението е публично записано в Централния указател, се повдига въпроса за неговото битие. Очевидно писмото се употребява за подклаждане на антибългарски настроения.

И нощес към 50 души се събраха пред българската задача в Скопие, и приканиха за преустановяване на разговора с България, въпреки двустранни договаряния да не се водят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР