Летните жеги отминаха, но прахът, който покрива Стара Загора, остава.

...
Летните жеги отминаха, но прахът, който покрива Стара Загора, остава.
Коментари Харесай

„Наши фирми”: Строители на ГЕРБ „удариха с ракета” Стара Загора, за да грабнат 122 млн. за ВиК-ремонт

Летните жеги отминаха, само че прахът, който покрива Стара Загора, остава. Както и несгодите, които жителите ежедневно би трябвало да изтърпяват в разкопания си град – мръсотията, прекъсването на водата и влошеното й качество, разрушените и затворени улици, големите тапи в трафика, невъзможността да паркират персоналните си коли и още един куп неудобства от битов, транспортен и екологичен темперамент.

И всичко това в името на светлото ни водопроводно и канализационно бъдеще, което ни чака след реализацията на план по програмата „ Околна среда “ (2014-2020 г.) на стойност 122 млн. лв., за които са се наредили нормалните обвинени – строителите от обръча на ГЕРБ.

Финансирането е от Кохезионния фонд на Европейски Съюз, от републиканския бюджет и от лични средства на ВиК сдружението. С тях би трябвало да бъдат сменени 100 км водопроводи и канализация в региона.  

Разбира се този план е значим, тъй като в централната част на Стара Загора водопроводите са на повече от 60 години. А с осъществяването му ще бъдат прекратени течовете на питейна вода, която неотдавна плащаме на доста по-висока цена.

Само че реализацията на плана стартира едвам през март тази година, а би трябвало да завърши до октомври 2023-та. Според инженер Румен Райков – шеф на ВиК сдружението с неразбираем статут, поради непрекъснатите му смени, този период, въпреки и къс въпреки всичко може да бъде спазен, в случай че при изкопните действия не излязат нови археологически находки, чието изследване и консервация ще забавят строително-монтажните действия.

Те се правят от ДЗЗД ВиК Стара Загора – с 60,4 % дялово присъединяване на Трейс Груп Холд АД и 39,6 на ДК Инфра Инвест и от „ Хидрострой “ АД – София. 

Но всекидневно спечелилите публичните поръчки в България сдружения наемат фирми-подизпълнители, които правят главните строително-монтажни действия.

Според инженер Райков цените им, избрани при подписването на договорите, не са настоящи. За година и половина те са скочили двойно, по тази причина компаниите чакат те да бъдат обновени, а осъществяването на плана дофинансирано.   

В противоположен случай може да се окаже, че градът ще стои разкопан – незнайно какъв брой дълго време, а улиците – неасфалтирани, написа „ За истината ”.

Гражданите недоволстват в обществените мрежи и се чудят за какво не се съблюдава авансово оповестения проект за затварянето и разкопаването на улиците; за какво вместо да се работи на стадии и едвам когато бъде подготвен един сектор, да се стартира различен, а централната част на Стара Загора е замязяла на украински град, преди малко ударен от ракети.

В пост по тематиката във Facebook проектант Веселин Беров слага въпроса дали в документите, показана в Община Стара Загора, е имало план за организация на строителството или както професионално се назовава План за сигурност и здраве?

С него се дават наставления за образуване на строителната площадка, подходи за строителна машинизация, потребление на публични площи при нужда и всекидневно се комбинира с План за краткотрайна организация на придвижването, в случай че е належащо да се затваря краткотрайно част от прилежаща улица за разполагане на бетоновози и друга техника.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров отговори на въпрос на „ За истината “, че в общината е постъпила в цялостен размер нужната документи за издаване на строително позволение.

Проблемите, по думите му, идват от това, че водните планове с европейско финансиране са стартирали в последния миг, което от ВиК холдинга обяснявали с разнообразни процедури и обжалвания.

Затова, в случай че в този момент се разкопава постепенно и на стадии необятния център на Стара Загора, за реализацията на плана ще са нужни не една, а няколко години, които изпълнителите нямат. Затова бързат и затварят по едно и също време доста сектори. Те оферират и организацията на придвижването, която Общината единствено утвърждава: “Поставени сме пред приключен факт “, оправдава бездействието на пръв взор на локалната власт кметът и предвижда, че планът няма да бъде изпълнен качествено. Нищо, че се заплащат „ луди пари “ за строителен контрол и на ръководителите по плана.   

Директорът на Регионалната дирекция за народен строителен контрол(РДНСК) в Стара Загора проектант Йордан Данев вижда в осъществяването на този план следващата неприятна процедура в страната, само че твърди, че всички въпроси, свързани с него, би трябвало да бъдат задавани към Общината.

Реклама

Най-важният от всички проблем остава непрекъснатото запрашаване на въздуха.

И той заплашва здравето на всички жители на Стара Загора, изключително на тези, които живеят в разкопаната централна градска зона.

Градът, който вижда вода от дъжд на дъжд, въпреки от Общината и от фирмата-концесионер по чистотата да настояват друго, в този момент е засипан с прахуляк от строителните действия. Но колкото и да се опитвахме да разберем чие е задължението най-малко да се оросяват строителните сектори, по този начин и не успяхме.

Най-голямо неразбиране буди фактът, че осъществяването на водния план не се е отразило на въздуха в Стара Загора. Това демонстрира информация, която направихме на инцидентен асортимент от архива с ежедневните бюлетини за качеството на въздуха, съхраняван в интернет страницата на  за август и септември.

В нито един от тях нямаше превишение на нормите за фини прахови частици, нито на други нездравословни излъчвания в атмосферата.

Странно на кого да имат вяра старозагорци – на данните от автоматизираната станция на Изпълнителна агенция по околна среда или на личните си сетива? И какво прочисти въздуха на града за две години, откакто през 2020 Стара Загора оглави класацията за смъртност в Европа, породена от замърсен въздух  съгласно Доклада CE-Delft на Европейския алианс за публично здраве? 

Попитахме Дора Калчева – началник на районната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда в Стара Загора, ситуирана на едно от най-проветривите места в града – така наречен „ Зелен чеп “ дали чака, че ще се откри старозагорец, който да одобри тези данни на доверие? Или по-скоро у множеството хора ще се затвърди убеждението, че те са манипулирани.

Станцията е 15 годишна, само че последно е калибрована през август. Тя се намира в непосредствена непосредственост до „ Кауфланд “, където в този момент също се правят строителни действия по плана и прахът се вижда с просто око.

Но в изследваните фракции не се регистрират наднормени стойности на фини прахови частици от 10 и от 2.5 мгр/м3, които проникват в дихателната система и водят до увреждане на тъканите в белия дроб.

Обяснението на госпожа Калчева бе, че станцията не мери по-едрите частици, които несъмнено преобладавали във въздуха. Но даже и без да познава законите на гравитацията, всеки може да се досети, че по-едрите частици са и по-тежки, затова във въздуха е разумно да се задържат по-фините, нали?

В Стара Загора има и още две автоматизирани станции, обезпечени на локалната власт по план за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в шест общини, който се осъществя с поддръжката на Програма LIFE на Европейски Съюз. Мониторингът би трябвало да регистрира въздействието на другите източници на излъчвания на фини прахови частици, изключително на тези от битовото отопление с дърва и въглища. Едната е ситуирана в кв. Железник, другата в югозападната прединдустриална част на града.

Двете станции, които са под наблюдението и контрола на общината, също не регистрират превишение на фините прахове частици. Те в действителност са отдалечени от строителните действия, които се правят в централната градска част, само че по тази причина пък най-малко едната от тях би трябвало да регистрира общия декор на запрашеност на въздуха.

Лъжата, в която живеем, най-накрая би трябвало да бъде опровергана.

Първо  – автоматизираната станция на Изпълнителна агенция по околна среда би трябвало да бъде изместена от „ Зеления чеп “ и ситуирана на друго място. А кметът Живко Тодоров да показа на обществеността настояването по тази причина, в случай че такова въобще има и отхвърли от страна на Регионална инспекция за опазване на околната среда, както бе декларирал пред медията ни във връзка друго наше предходно запитване.

Защото, съгласно Дора Калчева, в случай че има импортирано такова аргументирано предложение от локалната власт, то не би трябвало да бъде отхвърлено. Освен кмета, пренасяне на автоматизираната станция може да бъде поискано и от всеки различен – неправителствена организации, група жители и прочие

Второ  – Изпълнителна агенция по околна среда да разположи в града най-малко още две автоматизирани станции на разнообразни сериозни точки.

Трето  – концесионерът по непорочност да стартира да мие постоянно улиците на града, само че не по няколко пъти годишно, както е заложено в контракта с общината, а постоянно. И не с водоструйки, които ръсят като дребен дъжд, а с цистерни и маркучи с огромна бликам и налягане. Средствата би трябвало да бъдат предоговорени за сметка на зимното поддържане на улиците в града, тъй като зимите тук стават все по-топли и снежна завивка съвсем не се задържа.

А в случай че би трябвало жителите ще преглътнат и по-високи такси „ боклук “ в името на своето здраве. Да не забравяме, че тъкмо след година ни предстоят други избори и на тях старозагорци ще си спомнят всички тези неща.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР