Наливат се адски много пари, а положението се влошава. Пореден

...
Наливат се адски много пари, а положението се влошава. Пореден
Коментари Харесай

Реквием за българското здравеопазване: 9 милиарда за лечение, а с...

Наливат се пъклен доста пари, а ситуацията се утежнява. Пореден български феномен.

 

Днес е Велики четвъртък. Днес е денят на Тайната вечеря и на измяната на Юда. Днес е и денят, в който Христос изрича последната си молитва в Гетсиманската градина.

За Гетсиманската молитва, най-съкровената и тъжна, деятел Павел споделя: „ Защото никой не може да постави друга основа с изключение на положената, която е Исус Христос… На всеки работата ще стане очевидна каква е, тъй като Господният ден ще я изяви… “.

 

Всичко зад завесата на родното опазване на здравето ще стане очевидно един ден.

Защото, както е споделил някогашният американски президент Роналд Рейгън: Ако сте тествали всичко и не сте постигнали мечтаното, кажете истината.

 

ФАКТИТЕ

 

В България има над 380 лечебни заведения (някои настояват, че са към 490 с клиниките) за население към 6 милиона. Съотношението болнични заведения – население е три пъти над европейските стандарти! По качество на здравното обслужване обаче сме на последно място.

В Нидерландия лечебните заведения са 120, а популацията – 17,3 милиона души. 

По показателя EHCI - за качеството на опазването на здравето в Топ-5 на Европа влизат: Нидерландия, Швейцария, Исландия, Дания и Норвегия. Всички те събират сред 830 - 870 точки от 1000 вероятни. България е с 458, което значи „ сериозно ниски стойности на всички индикатори “. Последни!

 

В Германия през 2000 година лечебните заведения са били 2242, а през 2015 година – 1980, през 2020 - 1870. Закрити са над 80 частни лечебни заведения. Ефективността на лекуване и качеството са нараснали 2,7 пъти. Същият модел се ползва в Австрия, Скандинавия, Франция и прочие

 

Тук се наливат още и още милиарди, а ситуацията се утежнява.  

 

Общо за Европейски Съюз коефициентът на смъртност е 10.0%. Равнището на общата смъртност на популацията в България е най-високо измежду европейските страни. С най-ниска смъртност са Ирландия и Кипър - по 6.4%, и Люксембург - 6.8%.

 

В България на всеки 12 минути умира човек.

 

Всеки трети българин, живеещ в селски региони, няма достъп до здравно обслужване. Много от хората по селата просто умират, без да бъдат лекувани – не могат да стигнат до стотиците лечебни заведения и празни болнични легла… 

 

Всяко четвърто дете у нас гладува. Всеки втори възрастен гладува. Данните са на Българската хранителна банка от предходната година.

 

Българчетата са най-болните деца в Европа- От туберкулоза страдат 14 на 10 000 деца до 17 години, което е черен връх за Европа. Една трета не ядат всеки ден плод или зарзават, тъй като са от небогати фамилии.

 

Смъртността и заболеваемостта измежду българчетата е два пъти по-висока от междинната за Европа.

 

Българите заплащат най-вече за медикаменти измежду 33 европейски страни. В Словения обществените средства за медикаменти на глава от популацията са 220 евро, а в България – 40 евро.

 

350 000 българи са заболели от рак.

 

Всеки осми българин страда от проблеми с бъбреците.

 

България е преди всичко в Европа по смъртност от сърдечно-съдови болести, като 64 на 100 от хората умират от тях.  

 

България е преди всичко в Европа по брой на смъртните случаи, породени от мозъчен удар (инсулт). В България пациентът с инсулт има доста по-малко шансове да оцелее, в сравнение с във Франция, Германия, Австрия, Испания, Скандинавия и други През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са умряли 38 на 100 000 души, а в България 156 на 100 000 души. Четири пъти повече! 

Германското здравно обезпечаване се характеризира с двойна система от Държавно здравно обезпечаване (GKV) и Частно здравно обезпечаване (PKV). Докато Държавното здравно обезпечаване (GKV) е налично за всички, за Частното здравно обезпечаване важат избрани условия. В Германия всеки жител може да избира от над 150 здравни каси. В средата на 90-те години са стигали до 500…

 

По разноски за опазване на здравето по отношение на Брутният вътрешен продукт България надминава множеството страни-членки на Европейския съюз. Но здравно-демографският статус на българската нация продължава фрапантно да се утежнява. Това значи неприятно ръководство на финансите. Означава корупция. Означава неприятна система. Облагодетелстват се избрани кръгове.

 

Близо 9 милиарда се отделят за опазване на здравето. Но опазването на здравето ни е тежко болно. Къде отиват тези пари? Това е въпросът.  

Разликата в заплатите и бонусите сред най-високо и най-ниско платените лекари в страната е съвсем 100 пъти.

 

***

Отново се разгаря следващ скандал в бяло: пристрастеностите кипнаха около частен план за национална детска болница. Служебният кабинет утвърди план, служебният министър председател Димитър Главчев се похвали. 24 часа по-късно Главчев се отхвърли от „ достижението “ си.

 

Другаде нещата се случват друго, само че в България епорито не желаем да се поучим от положителния опит. Много образци има, само че един е изключително сладкодумен. Става дума за Ливърпулската детска болница.

" Alder Hey " се счита за една от най-големите детски лечебни заведения освен в Англия, само че и в Европа. От основаването си през първото десетилетие на 20-ти век до през днешния ден в институцията са били излекувани хиляди малчугани, а с помощта на напъните на болничния личен състав стотици невръстни животи са били избавени, написа уеб сайтът Framar.bg.

 

Началото

 

Всъщност, биографията на " Alder Hey " стартира да се написа още през 1910 година, когато административният орган " Board of Poor Law Guardians ", следящ за осъществяването на така наречен Закон за бедните във Англия, закупува древен палат и 23 акра земя на територията на Ливърпулското предградие Уест Дерби. Първоначалните планове били там да се построи подслон за небогати, което се и случило. Към него обаче била основана и  специфична сграда за лекуване на децата на най-бедните фамилии. 

Лечебното заведение публично отворило порти през 1914 година с експлоадирането на Първата международна война. В този интервал се трансформира във военна болница. Детското поделение обаче траяло да извършва функционалностите си.

 

Развитие

 

" Alder Hey " непрестанно се разраствала, а през 1924г. се снабдява и със специфична сграда за настаняване на медицинските сестри. Така, личният състав, ангажиран в грижите за хлапетата, бил разполагаем непрекъснато.

През Втората международна война лечебното заведение още веднъж почнало да се цялостни с ранени от фронта, само че очебийно детският му профил се съхранил.

Любопитното е, че през 1944  година лечебното деяние на пеницилина било тествано точно тук – на дете, което било тежко болно от пневмония. През 50-те години на 20-ти век в болничното заведение било построено и неонатологично поделение – първото в Англия, в което били избавени доста английски бебета.

 

Още през 70-те години на 20-ти век управата на " Alder Hey " въвела практиката децата да бъдат посещавани от известни персони, които да повдигат духа им, а по този метод – да подкрепят и оздравителния развой. Може би един от най-популярните посетители на заведението от по-минал интервал си остава принцеса Даяна, чието посещаване било осъществено през 90-те години на 20-ти век. Много величия на рока, както и звездни артисти, писатели, спортисти и музиканти са посещавали децата в болничното заведение.

Скандал в интервала сред 1995 -1998 година с открити непокътнати човешки органи в болничното заведение, довежда до приемане от Народното събрание на специфичен Закон за трансплантацията на органи и човешки кафези на Острова.

 

През 2005г., след продължителни диспути, " Alder Hey " била преместена на територията на парка Спрингфийлд, с цел да продължи начисто. А на идната година, със средства на британския футболист Уейн Руни, към нея е издигнато и неврологично поделение. Впрочем, Руни не е единственият футболист, който постоянно посещава заведението за наслада на малчуганите. Много негови сътрудници са правили същия жест.

 

Всяка година милиони паунда постъпват като дарения в болничното заведение и тя съумява да закупи последните медицински технологии за лекуване на деца.

Лечението е гратис. Не се доплаща нищо.

 

Фрог нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР