Леонид Невзлин - руски олигарх и бивш петролен магнат, се

...
Леонид Невзлин - руски олигарх и бивш петролен магнат, се
Коментари Харесай

Избягал преди 20 г. в Израел олигарх се отказва от руското си гражданство

Леонид Невзлин - съветски олигарх и някогашен петролен магнат, се отхвърли от съветското си поданство с пост във Фейсбук.

Той се причислява към дребна, само че увеличаваща се група представители на съветския хайлайф, които се изричат против войната в Украйна.

"Руското поданство се трансформира в клеймо на срама, което към този момент не желая да нося. Достатъчно, " написа Невзлин. "Аз съм срещу войната. Аз съм срещу окупацията. Аз съм срещу геноцида против украинския народ. Не мога да си разреша да бъда жител на страна, която убива децата на други страни, " продължава той.

„ Отказът “ на Невзлин от съветското му поданство обаче е по-скоро алегоричен, в сравнение с правно обвързващ. Официално процедурата по отхвърли от съветско поданство лишава сред 6 и 12 месеца, съгласно SRAS.

Невзлин е съосновател на тогавашния съветски петролен колос Юкос, задно с различен олигарх - Михаил Ходорковски, който прекара близо десетилетие в съветски затвор, откакто беше наказан за машинация и укриване на налози през 2005 година



По време на следствието против Юкос Невзлин избяга в Израел, потвърждавайки, че е жертва на политическа принуда.

През 2008 година той беше наказан на пожизнен затвор за ликвидиране и финансови закононарушения, като неведнъж е отричал тези обвинявания. Израел отхвърля да екстрадира Невзлин.

"Аз бях един от първите наранени от Путин. Той изпрати мои другари в пандиза и умъртви някои от тях, " написа Невзлин. "Всичко, до което се допре Путин, умира. "

Неговият някогашен бизнес сътрудник Ходорковски също е неприкрит критик на съветския президент Владимир Путин. Миналата седмица той съобщи в изявление за CNN, че нашествието на Путин в Украйна е "намалила доста " възможностите му да се задържи на власт.

Санкционираните съветски милиардери Михаил Фридман, Олег Дерипаска, Пьотр Авен и Алексей Мордашов също приканиха за мир в Украйна.

Стоманеният магнат Владимир Лисин, който към този момент заобикаля наказания, прикани в писмо до своите чиновници Путин да постави по дипломатически метод завършек на войната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР