Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с президента на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с президента на
Коментари Харесай

Байдън се извини на Зеленски за забавянето с помощта за Украйна

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в Париж в петък, извини се за забавянето на Конгреса при одобряването на последния пакет от помощ на Съединени американски щати и разгласи нов транш от 225 милиона $ в коридорите на събитията от Деня на Д.

Срещата беше първата им среща лице в лице, откогато Зеленски посети Вашингтон през декември, когато двамата притиснаха републиканците да преодолеят съпротивата в своята партия за повече поддръжка за Украйна.

Те ще се срещнат още веднъж идната седмица на среща на върха на Г-7 в Италия, до момента в който богатите западни народи разискват потреблението на съветски активи, замразени след нахлуването в Украйна, с цел да обезпечат 50 милиарда $ за Украйна.

Зеленски сподели предишния месец, че на западните страни им лишава прекалено много време, с цел да вземат решения по отношение на помощта.

„ Вие не се преклонихте, въобще не се поддадохте, вие продължавате да се борите по метод, който е... просто незабравим “, сподели Байдън на украинския водач при започване на срещата им в петък.

Байдън се извини на Зеленски за закъсненията преди последния пакет от помощи на Съединени американски щати да бъде признат в Конгреса през април. Той удостовери, че подписва спомагателен транш от 225 милиона $ в петък, с цел да помогне на Украйна да реконструира електрическата си мрежа.

„ Извинявам се за... тези седмици, в които не знаех какво ще се случи във връзка с финансирането ", сподели Байдън. „ Някои от нашите доста консервативни членове (на Конгреса) го задържаха. Но най-сетне го направихме. “

„ Все още сме вътре, изцяло, изцяло “, сподели Байдън.

Зеленски благодари на Байдън за военната, финансовата и филантропичната поддръжка на Съединени американски щати.

„ Много е значимо да останете с нас. Тази двупартийна поддръжка с Конгреса, доста е значимо в това единение, Съединени американски щати, всички американски хора да останат с Украйна, както беше по време на Втората международна война, по какъв начин Съединените щати помогнаха да спасим човешки животи, да спасим Европа “, сподели той на британски.

В изявление в Нормандия, Франция, в четвъртък Байдън направи връзка сред борбата против тиранията през Втората международна война и войната на Украйна с Русия, наричайки съветския президент Владимир Путин тиранин.

225 милиона $ включват артилерийски снаряди и противовъздушни прехващачи, наред с други продукти, споделиха източници.

Украйна се бори да отбрани региона на Харков, откакто атака, стартирана от Москва на 10 май, завладя някои села.

Миналата седмица Байдън промени позицията си и реши, че Украйна може да изстреля доставени от Съединени американски щати оръжия против военни цели в Русия, които поддържат офанзивата в Харков.

Съединените щати се пробват да наваксат потребностите на Украйна от оръжия, сподели заместник-съветникът по националната сигурност Джон Файнър във Вашингтон в четвъртък.

„ Ако имаше две неща, които бихме могли да предоставим безконечен брой на украинците, с цел да се опитаме да обърнем хода на тази война, това щяха да бъдат артилерийски муниции и противовъздушни прехващачи “, само че на Съединени американски щати липсваха доставки, сподели Файнър на конгрес на Център за нова американска сигурност.

Извън физическото полесражение, руско-украинската война е „ също състезание, което се организира в нашите заводи, фабриките в Европа, фабриките в Украйна “, сподели той.

Постигането на консенсус по отношение на замразените активи е комплицирано, сподели Дейлип Сингх, заместник-съветник по националната сигурност на администрацията на Съединени американски щати по интернационалната стопанска система, пред същата група.

„ Затънали сме до кръста в правенето на салами, пробвайки се да сключим договорка “, сподели Сингх, добавяйки, че се завръща в Италия в петък, с цел да продължи договарянията.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР