Лабораторията за изследване на COVID-19, по-известен като Коронавирус, е готова

...
Лабораторията за изследване на COVID-19, по-известен като Коронавирус, е готова
Коментари Харесай

Лабораторията за изследване на COVID-19 в Стара Загора е готова да приема проби

Лабораторията за проучване на COVID-19, по-известен като Коронавирус, е подготвена да приема проби, след екипната работа на Тракийския университет и УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “ за съставяне и съоръжение на звеното и положителната колаборация на управленията на двете институции - ректора на висшето образователно заведение доцент доктор Добри Ярков и шефа на болничното заведение проф. доктор Йовчо Йовчев, оповестяват от университета.

Лабораторията е основана по разпореждане на Министерство на здравеопазването и Националния спешен щаб и ще обслужва седем области - Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.

"Очакваме всеки миг да постъпят проби, имаме подготвеност до 50 проби до края на седмицата да обработим и да пуснем за разбор. Разполагаме с "Real time pcr " - уред, най-съвременен, с който в границите на 2-3 часа можем да дадем резултат, плюс два часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, т.е. действителното проучване може да бъде готово за към 5-6 часа, споделя ръководителят на вирусологичната лаборатория доцент Светла Ангелова. Медицинският факултет на Тракийския университет и Ветеринарномедицинският факултет са дали по един ламинарен бокс, останалото съоръжение е подсигурено от болничното заведение, китове за пробите дават от Министерство на здравеопазването.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР