Кюфтетата са вкусни ястия от кайма, лук и подправки. Правят

...
Кюфтетата са вкусни ястия от кайма, лук и подправки. Правят
Коментари Харесай

Тайната на сочните кюфтета

Кюфтетата са вкусни ястия от кайма, лук и подправки. Правят се, като се пържат или пекат на скара. В България кюфтетата се вършат от мазна кайма - свинска и телешка, в съразмерност 60 към 40. Към мляното месо най-често се прибавя намокрена среда от самун, сол, зрял или зелен лук и яйце, след което каймата се омесва добре, с цел да не се разпада кюфтето при готвенето.

В взаимозависимост от района се прибавят и разнообразни подправки като магданоз, черен пипер, чубрица и/или кимион. В взаимозависимост от рецептата в каймата може да се добави и ориз, настъргани картофи или кашкавал. При пържене кюфтетата авансово се овалват в брашно.

В България кюфтетата са доста известна храна. Но каква е тайната на сочните кюфтета, на които всеки земляк се радва?

Месото

 Кайма за кюфтета

За да станат сочни кюфтетата, от изключително значение е месото, от което ще извършите каймата. Пропорциите са 60% свинска месо към 40% телешко. Но с цел да са сочни, наложително би трябвало да има и сланина.

Подправките

Друга значима част от рецептата за кюфтетата са подправките. Най-важната от тях е чубрицата. Кюфтета без чубрица за българите не са кюфтета. Може да сложите и черен пипер, кимион, лук, магданоз.

Бира

За да станат пухкави, има още една съставна част, която бихте могли да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи необичайно и да мислите, че бирата се употребява единствено с към този момент готовите кюфтета, само че откакто опитате един път, ще се уверите, че не сте създали неточност. Когато омесите каймата дружно с подправките и малко бира, би трябвало да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вид е да постои в ледник 1 ден. Чаена лъжичка кисело мляко в каймата също щ свърши чудеса с вашите сочни кюфтета.

Скарата

 Кюфтета на скара

Ако вършиме кюфтета на скара, би трябвало добре да нагреете авансово скарата. Ако не го извършите, рискувате да останат сурови. Ако е прекомерно мощна скарата, ще ги изгорите извън, а от вътрешната страна отново ще са ви сурови.

Хляб

За повече пухкавост, до момента в който месите каймата за кюфтетата, сложете малко самун. Използвайте средата на хляба, а не кората, която е по-твърда. Като омесите месото с хляба, го оставете да почине най-малко за ден на студено, в хладилника. Така ще се получи хомогенна примес, която при пържене няма да се разпада, а ще се получи кръгло кюфте.

Вижте още вкусни предписания за картофени кюфтета или разнообразете менюто си с някои от тези зеленчукови кюфтенца.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР