Катедра Икономика на туризма представи пред журналисти, пишещи за туризма,

...
Катедра Икономика на туризма представи пред журналисти, пишещи за туризма,
Коментари Харесай

Открива се нова специалност „Здравен и делови туризъм и икономика“ в УНСС

Катедра „ Икономика на туризма " показа пред публицисти, пишещи за туризма, новата компетентност „ Здравен и настоятелен туризъм и стопанска система ", която е в портфолиото на УНСС за образователната 2024/2025 година. Тя е в образователно-квалификационна степен „ бакалавър " и ще се учат единствено в отдалечена форма (онлайн), платено образование.

Ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров приветства катедрата за новосъздадената компетентност, която е подготвяна години наред след деликатно изследване на всички аспекти на туризма и нуждата от промени в образованието във връзка с тази бързо разрастваща се област. „ Туризмът е повсеместен език, на който приказва целия свят. Туризмът ни сплотява, туризмът ни свързва. Новата компетентност „ Здравен и настоятелен туризъм и стопанска система " е ориентирана освен към български, само че и към задгранични студенти, в случай че страната улесни този развой за приемането им. Сега изникват проблеми с визи, с признание на образованието, спънки, които би трябвало да отпаднат ", сподели проф. Димитров.



Проф. доктор Димитър Димитров, доцент доктор Ася Панджерова, Недялка Пенева, HR Director of business hotel InterContinental Sofia, проф. доктор Мариана Янева - началник катедра „ Икономика на туризма ", проф. доктор Еленита Великова, доктор Владимир Бойчев, доктор, специалист здраве и фармация и проф. д.н. Таня Парушева

Проф. доктор Мариана Янева, началник на катедра „ Икономика на туризма ", дружно с екипа от катедрата, показаха новата стратегия. Участваха и представители на бизнеса - Недялка Пенева, HR Director of business hotel InterContinental Sofia, и доктор Владимир Бойчев, доктор, специалист по здраве и фармация, който е и лекар по стопанска система, и двамата ученици на УНСС.

Идеята да се сътвори въпросната компетентност е вследствие на голям брой дискусионни срещи на катедрата „ Икономика на туризма " с представители на туристическия бизнес и водещи специалисти, вследствие на което те са уверени, че предпочитани за България са здравният и деловият туризъм, а тяхното съчетаване би довело до още по-голям интерес към България.

Обучението в „ Здравен и Делови Туризъм и Икономика " е ориентирано към представителите на туристическия бизнес и техните чиновници, които нямат туристическо обучение, само че имат опит в туризма.

Целевите групи, за които е уместно това образование са хора, чиито фамилии имат личен туристически бизнес и търсят профилирани знания и такива, които към този момент работят в туристическия бизнес, осведомени са с общата специфичност на туристическия пазар и целят да придобият профилирани знания.

Специалността е подобаваща и за бизнесмени и чиновници, които нямат туристическо обучение, само че работят из цялата страна и отвън нея като туроператори или притежатели тук-там за настаняване.

Обучението е онлайн и е налично от всяка точка на света съгласно новите туристически концепции на Bleisure tourism и Tourism Work Nomads. Изборът на този метод на образование вършат освен по-възрастните студенти, той е все по-желан и от младите. Това е по този начин, тъй като дава опция по едно и също време за работа и за учене. В международен мащаб има наклонност към повишаване на студентите, които желаят да се образоват отдалечено, тъй като тя дава опцията да учиш, където и да се намираш по света.

Обучението е 4 години, включва 40 дисциплини, приблизително по 10 на година, с извънредно сведен хорариум - до 9 часа лекции по всяка дисциплинираност.

Конкурентните преимущества на новата компетентност са платеният банкет, който подсигурява класиране по първо предпочитание и опцията да се кандидатства по документи с оценка от ДЗИ (матура) или ЕПИ в УНСС.
Програмата е ориентирана към новите цели на потребителите, които са в съчетаването на здраве, бизнес и преживявания.

Целта е да се образува целогодишен бранд по продуктово предложение на по-висок клас артикули като термалния, балнео, спа, уелнес, бизнес и развлекателния туризъм. Това ще докара и до основаване на работни позиции с целогодишна претовареност и по-високи приходи.

Изучаваните дисциплини включват образование по медицински, термален, спа туризъм, обществена логика на психиката и туристическо държание на бизнес туристите, туристически пакети по здравен, настоятелен и развлекателен туризъм, резистентен културен туризъм, ПР и други.

„ Обучението по тази стратегия в действителност ще бъде извънредно новаторско, дискусионно и интегрирано с специалистите от бизнеса ", сподели в умозаключение проф. доктор Мариана Янева, началник на катедра „ Икономика на туризма ".

Документи за кандидатстване в образователно-квалификационна степен „ бакалавър " за всички специалности, които предлага УНСС, могат да се подават на място в УНСС от 10 до 28 юни 2024 включително в Центъра за банкет на документи в УНСС или онлайн от 10 до 30 юни 2024 година включително през платформата „ Уеб-прием " на УНСС.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР