Купуваме с 30% по-скъп хляб в сравнение с миналата година.

...
Купуваме с 30% по-скъп хляб в сравнение с миналата година.
Коментари Харесай

Евростат: Хлябът в България е поскъпнал с 30%

Купуваме с 30% по-скъп самун спрямо предходната година. Данните са на Евростат. Те регистрират рекорден растеж в цената на хляба за целия Европейски съюз. Страната ни, обаче е измежду първите 10 страни с най-голямо повишаване. За съпоставяне междинната цена на хляба в Европа се е вдигнала с към 18% по отношение на 2021 година

От европейската статистика показват, като причина разтърсванията на международните пазари на храни поради войната в Украйна. Това докара до усложнен експорт на зърно и сериозен скок в цените на пшеницата. В допълнение покачването в цената на природния газ принуди производители на торове в Европа да затворят.

Собственикът на хлебопекарна в Пловдив Нестор Куцев споделя, че повишаването на хляба фактически е с сред 20 и 30%. " Най-много се увеличи цената на слънчогледовото масло. Тази на брашното се запази след анулацията на Данък добавена стойност ставката. Тарифите на тока и горивата също съществено въздействат на крайната цена ", уточни той. И добави, че растежът в цената на хляба се дължи на повишаването на главните първични материали.

" Компенсациите оказват помощ, само че не са задоволителни. Субсидиите не се отпускат своевременно, тъй че да покрият разликата в цената. Ако Данък добавена стойност бъде върнат, цената на хляба ще скочи с още 20% от сегашната ", счита Куцев.

Няма повишаване в цената на хляба след 9-ти юли, когато с актуализацията на бюджета Данък добавена стойност беше понижен до нула за хляба и за брашното. Това настояват от сектора. А тези с 30 на 100 нараснали цени по данни на Евростат производителите у нас изясняват с повишаване на годишна база поради разноски за ток, газ и заплати. Сметката им демонстрира, че в случай че ставката не беше паднала, то все още щяхме да имаме още 20% скок в цената, което на процедура значи растеж с 50 на 100 за  година.

От Съюза на хлебопроизводителите прибавят още и по-високите разноски за пакетиране и превоз на хлебните произведения. 

“Не на последно място цената на човешкия труд, който гони съвсем 100% повишаване при нас - приказваме за характерния труд на хлебаря и сладкаря ”, разясни Мариана Кукушева.

Сметката за крайния консуматор обаче най-после отново оставала по-ниска, споделят от сектора. 

“Ако не беше паднала Данък добавена стойност ставката на хляба, нарастването на цената щеше да бъде 50% ”, пресмята Кукушева. “Например, самун, който струваше 2,50, в този момент коства под 2 лева, тъй като няма Данък добавена стойност ”, разясни тя. 

Не всички консуматори обаче са на същото мнение. Някои се опакват от цената на кашкавала, да вземем за пример. При някои марки тя доближава рекордни 35-37 лева за кг. 

“Спрямо предходната година цената се усили с 30%, за идната година – прогнозата ми е цената на млякото да се вдигне с още 30%– това неизбежно ще рефлектира и върху продажните цени ”, изясни Симеон Караколев, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. 

“Пазарът дефинира – в случай че спре да се купува на 30 лева – цените ще паднат, обаче не виждам по какъв начин може да се случи това – защото ние - прерабователите, изпитваме недостиг за суровина и това към този момент подвига цената ”, сподели Никодим Войнов, млекопреработвател.

Само за година цената на различен главен продукт  - яйцата, също върви нагоре. 

А в магазина на дребно откриваме яйца сред 50 ст. и 1,30 за брой. За съпоставяне в седмицата преди Великден, когато обичайно яйцата са най-скъпи, цената беше към 40 ст. Разходите за произвеждане са се повишили най-малко с една трета единствено за година, пресмятат от сектора. 

Разликата в цените на храните на щанда може да е още по-сериозна през зимата, предизвестяват производители. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР