Културата да изпиеш едно специално кафе се развива все по-силно

...
Културата да изпиеш едно специално кафе се развива все по-силно
Коментари Харесай

Третата вълна на кафето

Културата " да изпиеш едно особено кафе " се развива все по-силно и в България. Глобалният пазар на високия клас кафе се чака да доближи над 120 милиарда $ до 2030 година
" Вкусът е индивидуален. Но качеството не би трябвало да бъде. " В този откъс може би се събира най-краткото определение на " третата вълна на кафето ". Качеството е над всичко - от произхода и развъждането на зърната, степента на изпичане, какъв брой тъкмо прясно изпечено би трябвало да бъде кафето, което се употребява, методите на подготвяне на напитката до прекарването, което получава потребителят.

Цяла просвета, която се развива в последните над 20 години и построява друго отношение към това " да изпиеш едно кафе ". А усетите на потребителите са разнообразни и " третата вълна " се пробва и да им отговори, само че и да ги предизвика и възпитава.

Цитатът първоначално е на Триш Ротгеб, която написа за " третата вълна на кафето " през 2003 година в публикация за списанието Roasters Guild с отпратка към трите талази на феминизма, и въпреки че терминът е употребен и преди този момент, тази обява се приема като маркираща новия интервал в кафе промишлеността.
Реклама
Цитатът е от 2019 година, когато L.A.Times беседват с Ротгеб за бъдещето на кафето (според нея третата вълна продължава, само че тя чака всички да погледнат оттатък себе си, към другите и най-сетне да бъдат " инклузивни " за всички групи хора и от двете страни на бара в кафенето). Разказва и за опита си като Q Grader - оценител на кафе. Официалната канара е до 100 точки, а за положително или особено кафе се класират тези, получили над 84 точки.

Специално кафе - терминът е " изкован " през 1974 година от друга дама, починалата към този момент Ерна Кнутсен, която в изявление за Tea & Coffee Trade Journal го употребява, с цел да показа кафетата, които търси, с цел да продава на ценители. И 50 години по-късно той е късата визитка на кафетата от по-висок клас. Те имат обезпечен генезис, а той носи неповторими вкусови профили, които могат да бъдат подчертавани посредством методите за подготвяне. През 2021 година Асоциацията за особено кафе (SCA) разгласява бяла книга, с цел да даде допустимо най-точното определение, да развие в детайли разбирането за специфичното кафе и да покаже благосъстоянието от усети, в това число и образно.

Ако би трябвало да разбираем връзката (отново кратко) сред специфичното кафе и " третата вълна ", специалисти споделят непосредствено - специфичното кафе може да съществува и настрана, само че третата вълна е невъзможна без него.
Кафето от третата вълна е прекарване. Специалното кафе е това, което сервираме в това прекарване. Реклама Все повече хора по света желаят да пият по-добро кафе
Тази наклонност се удостоверява и от пазарните разбори и от прогнозите. Потреблението пораства световно, в това число и това в специфичния сегмент кафе и кафенета.

До 2030 година пазарът на особено кафе ще доближи над 120 милиарда $ по данни на профилиран отчет, оповестен при започване на тази година от Research and Markets.

Друг разбор (на Infiniti Research, оповестен през ноември 2022 г.) залага, че в интервала 2023 - 2027 година пазарът на specialty coffee shops ще нарасне с съвсем 40 милиарда $ (в тази промишленост за част от термините към момента не се е наложил добър български превод и се употребяват доста чуждици, само че подобаващи разновидности за specialty coffee shops са кофи шопове (използва се и на български), специфични кафетерии или кафенета, които оферират особено кафе - бел. авт.).

Двигателите зад тези положителни прогнози световно са увеличаващото се население в градовете, покачващи се междинни приходи, търсенето на питиета to-go (буквално - за взимане/за навън), усилване на сегмента на премиум кафетерии, увеличението на желанията към особено кафе.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР