Кулинарите, които обичат по-силните подправки, често включват в рецептите си

...
Кулинарите, които обичат по-силните подправки, често включват в рецептите си
Коментари Харесай

Евгенол - същност, свойства, източници

Кулинарите, които обичат по-силните подправки, постоянно включват в рецептите си една от тях - карамфил. Тя придава на ястията характерен мирис, само че също така има и доста изгоди за здравето, тъй като е известна с антисептичните си свойства.

В азиатската и северноевропейската кухня тази фалшификация е на респект. Здравословните изгоди на карамфила се дължат на учредената съставна част в нея и това е евгенолът. Какво съставлява той?

Името на евгенола идва Eugenia caryophyllata, което е научното наименование на карамфила, обещано от естественика Карл Линей. Научното му изложение показва евгенола като ароматно летливо съединяване, катализирано от един тип ензим от жанр Gimnadenia.

Според структурата му той е фенилпропаноид, съдържащ най-малко един бензолен пръстен. Биосинтезът му е доста комплициран и стартира с една аминакиселина - тирозин. След редица химически процеси се стига до евгенол.

Външното му изложение го показва като безцветна течност, стигаща до неясно жълто - със мощен присъщ мирис - прелестен, лют, сходен на карамфиловия. Има маслена консистенция и се намира в етеричните масла от някои растения. Това са карамфилът, индийското орехче, канелата, босилекът и дафиновият лист. Най-силно съсредоточен е евгенолът в карамфиловото масло - от 80 до 90 % от състава му.

Според всички проучвания има капацитет да помогне на перисталтиката на червата и да възвърне естествената работа на чревния тракт.

 Евгенол при зъбобол

Евгенолът има редица приложения в стоматологията при зъбобол и за поддържане на устната хигиена в зъбни пасти, а също и в зъбния цимент и по тази причина е приет като средство за решение на проблеми със зъбите.

Установено е, че евгенолът има анеститични свойства. Това даде опция да се основат два анестетика, които намират приложение в практиката.

В парфюмерията също се употребява евгенол. Той е съставен елемент в необятно публикуван еликсир, създаван в Перу, има приложение и в хранителни артикули. Там се употребява като мирис за усилване на острия пеперлив усет, който има карамфилът, към разнообразни храни и питиета.

Известно е, че евгенолът забавя съсирването на кръвта и би трябвало да се има поради, че може да реагира зле при взаимоотношение с медикаменти за разреждане на кръвта.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР