Кризата, причинена от епидемията от коронаворуса, е свила потреблението до

...
Кризата, причинена от епидемията от коронаворуса, е свила потреблението до
Коментари Харесай

Потребителят става по-рационален по време на криза

Кризата, породена от епидемията от коронаворуса, е свила потреблението до най-необходимото - това сочи социологическо изследване. Намалили сме пазаруването на козметика и безалкохолни питиета. Вероятно ще се откажем от пътешестване и отмора през лятото, регистрират социолозите.

"Естествено ще преразглеждаме листата с покупките си, евентуално по-рядко ще излизаме отвън него, когато сме в магазина. Това значи, че ще понижим спонтанното си харчене ", съобщи Добромир Живков от „ Маркет линкс “.

Потребителят ще се опита да бъде по-рационален в пазарното си държание. 60% от интервюираните още преди месец са декларирали, че ще стартират да лимитират разноските си. Най-потърпевши са туристическите услуги и артикули. Ще пътуваме доста по-малко, значително хора ще се откажат от обичайна си годишна отмора, изключително лятната.

Ще спестяваме от визити на театри и кина, регистрира изследването. Очакванията са да бъде наранено и използването на телекомуникации. Няма да пестим обаче средства за здраве.

"63% от българите споделят, че всекидневно вършат разноски за облекла и обувки. 41% споделят, че ще редуцират от тези разноски. Виждаме, че 2/3 от тези, които харчат, към този момент декларират подготвеност да съкратят ", заяви Живков.

Винаги, когато има неустановеност, хората изкачват и не харчат безсистемно, припомня социологът.

"Дори финансовите къщи, които отпускат бързи заеми, записват мощен спад. Има едно възпиране от ползване и неслучайно в Западна Европа се приказва за това, че пътят на излизане от рецесията минава през поощряване на потреблението. Представете си, в случай че на следващия ден отворят комерсиалните обекти, само че никой не смее да си харчи парите. Икономиката няма да се съживи ", означи пред БНР Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциацията "Активни консуматори ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР