Кремълските източници са замлъкнали, оставяйки ЦРУ на тъмно относно плановете

...
Кремълските източници са замлъкнали, оставяйки ЦРУ на тъмно относно плановете
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: ЦРУ е на тъмно относно плановете на Путин за междинните избори в САЩ

Кремълските източници са замлъкнали, оставяйки Централно разузнавателно управление на САЩ на мрачно по отношение на проектите на Путин за междинните избори в Съединени американски щати, написа " Ню Йорк таймс ".

Според вестника през 2016 година американските разследващи организации са съумели да създадат незабавни и безапелационни предизвестия за желанията на Русия да се намеси в изхода от американските президентски избори, а по-късно и разбор в елементи на интервенцията, значително с помощта на информатори от Кремъл, близки до президента Владимир Путин, които обезпечили основни детайлности, предава Българска телеграфна агенция.

Сега обаче, две години по-късно, основните кремълски информатори са се спотаили, оставяйки Централно разузнавателно управление на САЩ и другите шпионски организации на мрачно по въпроса какви тъкмо са желанията на Путин за междинните избори през ноември, настояват американски чиновници, представени от вестника. Те не разкриват детайлности за изгубените източници, само че признават намаляването на събраната информация от Москва.

Те допускат, че информаторите не са били разкрити или премахнати, а са стигнали до извода, че би трябвало да се спотаят в полза на личната си сигурност, поради по-агресивната контраразузнавателна интензивност на Москва. Освен това експулсирането от Москва на чиновници на американското разузнаване мощно е лимитирало събирането на информация. Възможно е също по този начин, съгласно източниците на вестника, " осветяването " вътре в Съединени американски щати на осведомител на ФБР също да е имало възпиращ резултат върху задграничните източници. Стефан Халпър, шпионирал предизборната акция на Тръмп, е разследван от комисията по разузнаването в Камарата на представителите на Съединени американски щати - следствие, насърчено от самия президент.

През последните седмици софтуерни компании засякоха голям брой опити за политическа интервенция от чужбина, само че американските разследващи организации не могат да кажат тъкмо какви са желанията на президента Путин - дали се пробва да манипулира междинните избори, или просто да сее безпорядък, да подкопава доверието към демократичния развой.

За да дефинират какви са задачите на съветското управление, Съединени американски щати употребяват разнообразни разследващи способи - американските организации не престават да прехващат съветските връзки, а съветските информатори към момента могат да се срещат с кураторите си от Централно разузнавателно управление на САЩ отвън Русия, в трети страни. Въпреки това обаче, източниците в Кремъл или покрай него остават жизненоважни. Макар че не разполагат с съответна информация, американските разследващи организации не имат вяра, че Путин е трансформирал тактиката си, вместо това те считат, че просто не разполагат със същия достъп до информация от вътрешния кръг в Кремъл.

Събирането на информация съществено е потърпевшо, откакто Русия изгони доста чиновници от дипломатическите задачи предходната година, твърди пред вестника Джон Сайфър, сътрудник от Централно разузнавателно управление на САЩ, служил в Москва през 90-те, а по-късно началник на програмата на ръководството за Русия. Руснаците изгониха куп наши хора, екипът ни в Москва в този момент е в действителност дребен и е подложен на необикновено наблюдаване, споделя той.

Информатори, близки до Путин, са доста редки и през последните години Съединени американски щати са имали малко такива, от време на време са разчитали единствено на един-двама за най-важната вътрешна информация за желанията на Путин.

Въпреки електронното разузнаване, няма подозрение, че основната роля на информаторите се резервира, припомня Сет Джоунс от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. Така беше през Студената война, по този начин е и в този момент, споделя той. Те могат да обезпечат неща, да вземем за пример снимани документи, които не могат да бъдат прехванати по електронен път. И в случай че тези хора замлъкнат поради личната си отбрана, това ще направи доста мъчно за Централно разузнавателно управление на САЩ да се снабди с вътрешна информация за желанията на Москва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР