Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че Косово няма своя външна

...
Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че Косово няма своя външна
Коментари Харесай

Косово няма своя външна политика, а следва САЩ

Косовският министър председател Рамуш Харадинай сподели, че Косово няма своя външна политика и "принадлежи към водения от Америка клуб ", оповестяват сръбските вестници, като цитират изявление на политика за телевизия "Хепи ".

"Ние сме част от Европа и сътрудничим с Брюксел и Берлин. Когато става въпрос за външната политика обаче, ние сме част от клуба на страните, водени от Америка. За нас не е проблем да признаем това, нямаме и време да се занимаваме с проблемите по света ", споделя Харадинай.

Премиерът акцентира, че остава на позицията, че Съюз на сръбските общини (ССО) може да бъде образуван единствено въз основа на косовската конституция. "Преди това е належащо да се откри за какъв ССО става дума и чак по-късно той ще бъде образуван ", добавя той.

Докато Сърбия не признае Косово, ще има две позиции и "както ние виждаме това, две истини ". "Съществуването на Косово е действителност ", акцентира той.

На въпрос по какъв начин е основана легендата за "черния " Харадинай, нарушител, виновен за убийствата на сърби, министър председателят споделя, че е виждал това по сръбската телевизия и че това е било агитация. "За мене е обикновено това да се приказва по време на война, само че не ми е ясно за какво продължи след спора ", споделя той.

В пандиза на Хагския арбитражен съд се е срещнал с наказани сръбски военнопрестъпници като Веселин Шливанчанин и Воислав Шешел, които даже го поздравиха. На въпрос по какъв начин в пандиза може да другарува със сърби, а на независимост не може, Харадинай споделя, че и в този момент се вижда и дружи със сърби. "Не се разбираме постоянно, само че въпреки всичко се разбираме ", споделя той.

Премиерът показва и че албанците не са мюсюлмани по еднаквост и не се гордее със фотосите на рушене на сръбски църкви и разгром над манастири.



На шеговития въпрос по какъв начин на всички места опиатите водят до взаимозависимост, а единствено в Косово до самостоятелност, Харадинай дава отговор: "Тук няма опиати, единствено царевица и фасул. Тук не пораства дрога ".

В края на диалога Харадинай споделя, че сърби и албанци са се борили дружно срещу Османската империя. "Не знам дали знаете това, само че когато приказваме за Косовската борба би трябвало да кажем, че в нея са взели участие и албански елементи и на тях също не им е било прелестно да пристигна някой отдалече на тяхна територия ", споделя Харадинай в изявлението.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР