Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб влезе в историята като

...
Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб влезе в историята като
Коментари Харесай

Космическият телескоп Джеймс Уеб засне планетата Уран!

Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб ” влезе в историята като едвам третото оборудване, сполучило да снима планетата Уран дружно с най-бледите ѝ пръстени. Досега тези пръстени са били фотографирани само от галактическата задача “Вояджър 2 ” по време на нейното посещаване на планетата през 1986 година и от наземната обсерватория Кек.

Уран е седмата планета в нашата Слънчева система и тя е неповторима – нейната ос на въртене е толкоз наклонена, че на процедура се върти встрани. Поради тази причина на планетата има рискови сезони – полюсите ѝ са изложени на доста години непрекъснато осветление от Слънцето, последвано от същия дълготраен интервал на непрекъсната мрачевина (Уран прави една обиколка към Слънцето за 84 земни години). Понастоящем на Северния полюс, който се вижда ясно на фотографията от “Джеймс Уеб ”, е късна пролет, а лятото там ще настъпи през 2028 година. За съпоставяне когато “Вояджър 2 ” снима Уран през 1986 година лятото бе на Южния полюс, а през днешния ден там е непрекъснат мрак.

Също по този начин, до момента в който “Вояджър 2 ” снимаше Уран, планетата изглеждаше като синьо-зелена топка във забележимата област на електромагнитния набор. “Джеймс Уеб ” обаче може да снима в инфрачервената област на електромагнитния набор и по този начин телескопът съумява да разкрие повече елементи, в това число динамичността на атмосферата на планетата.

Какво се вижда от дясната страна на фотографията? Има една ярка област – това е полярната шапка. Тази полярна шапка е още една от неповторимите характерности на Уран – тя се появява, когато полюсът влезе в интервала на непрекъснато осветление и изчезва през есента. Учените имат вяра, че чрез “Джеймс Уеб ” ще съумеят да разгадаят точните механизми на нейното образуване. Телескопът към този момент е разкрил нещо забавно – в центъра полярната шапка е леко по-ярка спрямо периферията. Промяната е съвсем незабележима, тя до момента не е била откривана чрез обсерватории като Кек, само че мощният уред NIRCam на “Джеймс Уеб ” сполучи да я записва.

До ръба на полярната шапка се вижда един облак. Втори облак се вижда най-вляво. Такива облаци са типични за Уран и евентуално са свързани с локалните стихии.

Уран бива систематизиран от учените като планета от вида “леден колос ”. По-голямата част от нейната маса е съсредоточена в “ледени ” материали като вода, метан и амоняк, които са ситуирани върху малко скалисто ядро.

 Както се вижда от горепоказаната фотография, “Джеймс Уеб ” бе в положение да снима и част от 27-те луни на Уран. Това е единствено върхът на айсберга – телескопът занапред разгадава загадките на планетата и нейните луни. Понастоящем учените организират още наблюдения на Уран, като проучването на планетата е приоритет по време на първата година от научната работа на “Джеймс Уеб ”.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР