Космическият телескоп Джеймс Уеб забеляза най-ранната известна черна дупка във

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб забеляза най-ранната известна черна дупка във
Коментари Харесай

Джеймс Уеб откри най-старата черна дупка във Вселената

Космическият телескоп " Джеймс Уеб " видя най-ранната известна черна дупка във Вселената и астрономите считат, че младият Космос даже може да е гъмжал от по-ранни черни дупки, пише Livescience.

Космическият телескоп " Джеймс Уеб ", чиито мощни камери му разрешават да надникне обратно във времето до най-ранните стадии на Вселената, откри свръхмасивна черна дупка, чиято маса е 10 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето , в центъра на детска вселена 570 милиона години след началото на Вселената.

Космическото страшилище може да е единствено една от безброй черни дупки, които са се разраснали до все по-големи размери по време на галактическата зора - интервалът, започващ към 100 милиона години след Големия гърмеж, когато младата Вселена свети милиард години. 
               

Астрономите не са сигурни за какво е имало толкоз доста от тези черни дупки или по какъв начин са станали толкоз огромни. Изследователите, които откриха най-новата черна дупка, разгласиха откритията си на 15 март на сървъра за предпечат arXiv, само че проучването към момента не е рецензирано.

„ Това е първото, което откриваме освен това алено отместване (точка във времето след Големия взрив), само че би трябвало да има доста от тях “, сподели водещият създател на изследването Ребека Ларсън, астрофизик от Тексаския университет в Остин.  „ Очакваме, че тази черна дупка не се е образувала неотдавна, тъй че би трябвало да има повече, които са по-млади и са съществували по-рано във Вселената " , прибавя тя.

Черните дупки се раждат от колапса на великански звезди и порастват посредством непрекъснато усвояване на газ, прахуляк, звезди и други черни дупки.  При някои от лакомите разкъсвания на пространство-времето триенето ги кара да се движат спираловидно в пастта си, с цел да се нагряват и по този начин излъчват светлина, която може да бъде открита от телескопи - трансформирайки ги в по този начин наречените дейни космически ядра (AGN). Най-екстремните AGN са квазари, свръхмасивни черни дупки, които са милиарди пъти по-тежки от слънцето и изхвърлят своите газови пашкули със светлинни гърмежи трилиони пъти по-ярки от най-ярките звезди .

Тъй като светлината се движи с закрепена скорост през вакуума на Космоса, колкото по-дълбоко учените навлизат във Вселената, толкоз по-далечна светлина улавят и толкоз по-назад във времето виждат . За да виждат черната дупка, астрономите са сканирали небето с две инфрачервени камери (инструментът за междинна инфрачервена светлина (MIRI) на " Джеймс Уеб " и близката инфрачервена камера) и са използвали вградените спектрографи на камерите, с цел да разделят светлината на нейните компонентни честоти. 

Чрез деконструиране на тези слаби проблясъци, изпратени от най-ранните години на Вселената, те са открили неочакван пик измежду честотите, съдържащи се в светлината - основен знак, че горещият материал към черна дупка излъчва слаби следи от радиация във Вселената .

Как черните дупки са се образували толкоз ненадейно в нашия млад Комос, остава мистерия. Астрономите към момента са на лов за още по-млади, хипотетични " първоначални " черни дупки, които са се появили доста скоро след или даже преди Големия взрив. Но и до момента те остават неуловими.

The misconception that there is no sound in space originates because most space is a ~vacuum, providing no way for sound waves to travel. A galaxy cluster has so much gas that we've picked up actual sound. Here it's amplified, and mixed with other data, to hear a black hole!
— NASA Exoplanets (@NASAExoplanets)
Има две водещи теории за това по какъв начин толкоз доста черни дупки са се разраснали толкоз бързо след Големия гърмеж. Първата е, че те са остатъци от гигантски звезди , които са се образували надалеч по-бързо от тези, които познаваме през днешния ден. Втората е, че вълнисти облаци от необикновено компактен газ са се срутили ненадейно , с цел да се образуват всепоглъщащите сингулярности в пространство-времето.

По-вероятно е по този начин наречената Звезда от Население III (категория от хипотетични звезди, които са били първите съществували в миналото във Вселената и са направени единствено от водород и хелий) да е избухнала и оставила след себе си черна дупка преди към 200 милиона години след Големия гърмеж и " по-късно да е натрупала доста материал много бързо, от време на време и със скорост по-бърза от стабилната ", с цел да набъбне до размера, който откривателите следят, изясни Ларсън.

Сега откривателите ще стартират да работят дружно с екипа, основал MIRI, с цел да сканират за още по-силен " автограф " на светлината от далечната вселена. Тези излъчвания могат да съдържат спомагателни улики за това по какъв начин мистериозната черна дупка се е образувала в центъра на галактиката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР