Коронавирусът преобърна дните ни, но по всичко изглежда, че е

...
Коронавирусът преобърна дните ни, но по всичко изглежда, че е
Коментари Харесай

Как Covid-19 може да съсипе съня ни

Коронавирусът прекатурна дните ни, само че по всичко наподобява, че е повлиял и на нощите. По време на пандемията катедрата по неврология в американския университет „ Джон Хопкинс “ е затрупана с претенции за съвещания за хора, страдащи от бодърствуване. Рейчъл Салас, един от невролозите на екипа, в началото е считала, че този пик в нарушавания на съня е просто резултат от всички паники, които идват с опустошителна световна рецесия: терзания за здравето, икономическото въздействие, изолацията.

По-късно се оказва, че нарушаванията в съня са световен проблем – почти три четвърти от хората в Обединеното кралство са имали смяна в съня си по време на пандемията, съгласно английско изследване, а по-малко от половината получават пълностоен сън. „ През лятото го наричахме COVID-сомния “, споделя Салас пред The Atlantic.

Проблемите със съня обаче не престават и откакто човек е преболедувал вируса. Според Салас към този момент оздравели пациенти оповестяват за промени в концентрацията, дълги главоболия, мускулна уязвимост и постоянно бодърствуване. Мнозина не наподобяват обезпокоени или заети с опасения, свързани с пандемията – най-малко не до степен, в която да изясни новооткритата им некадърност да спят. По-скоро е част от това, което здравната общественост е почнала да назовава „ дълъг Коронавирус “, при който признаците не престават дълго откакто вирусът е напуснал индивида. Що се отнася до нарушаванията на съня, Салас се тормози: „ Предполагам, че това е единствено началото на дълготрайните резултати, които ще забележим за години напред. “

Вирусът обаче може да бъде блокиран от мелатонина – това сочи проучване на доктор Ченг, заел се със задачата да проучва данни за ковид в клиника в Кливланд. Познаваме мелатонина като „ хормона на съня “ – той участва в организмите на всички живи същества от водораслите до индивида. Хормонът се съдържа в епифизата, като секреция му е слаба денем, а се усилва на мрачно. Всяка нощ, когато се стъмни, мелатонинът се изстрелва от епифизата на нашия мозък и отива в кръвта ни, предизвиквайки сън. Но каква е връзката му с ковид?

Д-р Ченг я открива още в самото начало на вируса, когато даже към момента не е получил названието си. След като разгласява проучванията си, Ченг разговаря с учени от целия свят, които считат, че откритието му може да е доста. Те означават, че в допълнение към добре познатите резултати на мелатонина върху съня, той играе роля в активирането на имунната система. Хормонът работи като медиатор в организма, който ни оказва помощ да активираме самозащитните  реакции в тялото. Именно тяхното забавено деяние може бързо да трансформира лекия случай на COVID-19 в животозастрашаващ.

Така учени от няколко страни събират данни от пациенти в продължение на месеци, а в резултатите мелатонинът продължава да се откроява. Хората, които го одобряват, имат доста по-ниски шансове за развиване на болестта. Други откриватели виждат сходни модели – през октомври изследване в Колумбийския университет откри, че интубираните пациенти имат по-добри шансове на оцеляване, в случай че получават мелатонин. Когато Доналд Тръмп е откаран в Националния военномедицински център " Уолтър Рийд " за лекуване на COVID-19 преди няколко седмиците, лекарите също му предписаха мелатонин.

Понастоящем се организират осем клинични изпитвания по целия свят, с цел да се удостовери въздействието на мелатонина. Ако фактически се окаже, че той може да оказва помощ, това би било най-евтиното и елементарно налично лекарство за противопоставяне на COVID-19. За разлика от пробните медикаменти, мелатонинът е необятно наличен и в множеството страни може да се закупи като хранителна добавка без рецепта.

Затова медиците поучават, дружно с честото миене на ръцете, да наблегнем и на пълноценния сън. Сънят укрепва организма, а когато дните са къси и студени, хората нямат доста неща, с които могат да защитят тялото си. Ето за какво е значимо да спим като че ли животът ни зависи от съня – допустимо е и да е по този начин.

 
Коледата, която 45% от българите няма да честват. А вие?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР