Педагогът от Благоевград Петър Астинов получи награда а в направление

...
Педагогът от Благоевград Петър Астинов получи награда а в направление
Коментари Харесай

Благоевградски педагог с награда в националния конкурс “Учител на годината” -2024


Педагогът от Благоевград Петър Астинов получи премия а в направление “Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни действия, учебни психолози и педагогичен съветници ” в националния конкурс " Учител на годината ", проведен от синдиката на българските учителите връчи за двадесет и седма поредна годин

В заключителния стадий на състезанието са номинирани 70 учители и шефове, като всред тях бяха наградени спечелилите в 10 посоки, сподели ръководителят на СБУ доктор ик. н. Янка Такева. Направленията са предучилищно образование и подготовка; начално образование; филантропично образование; природо-математическо; изкуства и спорт; професионално обучение, шефове и помощник-директори; възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни действия, учебни психолози и педагогичен съветници; млади учители; учители наставници.

На тържествената гала участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентите на КНСБ Даниела Алексиева и Любослав Костов, някогашните министри на образованието и науката – Йорданка Фандъкова, проф. Сергей Игнатов, проф. Тодор Танев, Красимир Вълчев и проф. Сашо Пенов, служебният заместник-министър на образованието и науката доктор Емилия Лазарова, началникът на кабинета на служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков – Наталия Михалевска, представители на Министерството на образованието и науката, началници на Регионални ръководства на образованието, преподаватели, учени и обществени сътрудници.

“Днес българското учителство и всички ние, тук в залата, сме извънредно горди, и чест е за нас, че президентът Румен Радев е с нас ”, сподели в словото си на церемонията Янка Такева. Тя означи, че за първи път на състезанието “Учител на годината ” участва президентът на България.

Целта на СБУ е в продължение на 27 години да демонстрира на българското общество какви учители има България, както и какви възпитаници, и младежи имаме, сподели ръководителят на СБУ. И добави, че българските учители пазят нашата просвета, обичаи и родовата, обществена и историческа памет. В основата на всичко това е българският преподавател, а “след това идват нашите професори, научни служащи, Българската академия на науките, откривателите, тъй като ние сме тези, които сътворяваме бъдещето на България ”, съобщи Такева. Тя акцентира, че децата би трябвало да бъдат възпитани да обичат родината си, да знаят по какъв начин да бъдат сполучливи в актуалния динамичен свят. Предизвикателството на нашето време е възпитаници и родители да повярват на учителя в обстановка, в която знанието е отворено във всяка секунда от всички осведомителни принадлежности. Изкуственият разсъдък няма да размени учителя, безапелационна бе тя и посочи, че българският преподавател е извънредно новаторски и изобретателен, а изкуственият разсъдък подкрепя учебно-възпитателната работа в учебно заведение.

Президентът Румен Радев уточни в словото си, че водещите тематики през днешния ден в огромния обществено-политически спор са полезностите, националните цели и идеали, гарантирането на нашия суверенитет, оцеляването и просперитетът ни като нация. “Години наред ние търсим ключа към тези значими за обществото ни тематики, само че доста рядко съумяваме да стигнем до същността, до началото, а началото – здравите темели на градежните за обществото ни детайли, е точно вашата социална задача ”, сподели Радев в послание към българските учители.

Президентът попита дали можем през днешния ден да приказваме за национално единство, в случай че няма какво да сплотява децата от най-ранна възраст, в случай че не се възпитават в обич, почитание, преданост към родината и дали могат нашите младежи да порастват като почтени, виновни жители, отворени към Европа и към света, без да познават своята история, жанр и татковина.

Държавният глава съобщи, че отговорът е един и той се състои в това дали имаме високоподготвени учители и способени педагози, хора, влюбени в своята специалност и в България.

Президентът благодари на по-опитните преподаватели, че макар тежките времена в недалечното минало на унизително възнаграждение и срив в престижа на специалността, не са абдикирали от тяхната високоотговорна социална задача. Последните години българските ръководещи най-накрая започнаха да поправят тази груба неточност и да се покачва и заплащането, и да се усъвършенстват изискванията на труд на българския преподавател, сподели Радев. Той означи, че има още доста какво да се направи. Радев поздрави и младите учители за техния професионален избор. Можете да бъдете горди, че вие към този момент сте в челните редици на построяването на съвременна, европейска България, сподели Радев.

Той връчи премиите на отличените учители в природо-математическото направление – Антоанета Димитрова – старши преподавател по биология от Велико Търново, Милена Коцева – основен преподавател по математика, информатика и осведомителни технологии от Силистра и инж. Петя Желева – старши преподавател по математика, информатика и осведомителни технологии от Бургас.

В направление “Предучилищно образование и подготовка ” наградата получиха Елена Хаджиева от Пловдив, Ели Христова от Банкя, Несрин Караалиева от Бургас.

Богомила Стефанова от Плевен и Радмила Илиева от българското учебно заведение в Братислава получиха оценки в направление “Начално обучение ”.

В направление “Хуманитарно ” бяха наградени Ваня Симеонова от Варна и Илияна Гагова от Велинград.

Павел Църов от Габрово и Юлиян Георгиев от Враца са “Учители на годината ” в направление “Изкуства и спорт ”.

Верка Бонева от Перник и Камелия Ангелова бяха наградени в направление “Професионално обучение ”.

В категорията “Учители наставници ” бе отличена Мая Михайлова от Ямбол, а наградата за “Млади учители ” бе за Кръстина Иванова от София и Марина Дамянова от Кюстендил.

В направление “Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни действия, учебни психолози и педагогичен съветници ” премия получиха Петър Астинов от Благоевград и Теменужка Манолова от Ловеч.

Виолета Гълъбова, шеф на ДГ 175 в София, Елеонора Лилова, шеф на 2 СУ “Акад. Емилиян Станев ” в София и Милко Багдасаров, шеф на СУ “Петко Рачов Славейков ” в Кърджали получиха наградата в категорията “Директор и заместник-директори ”.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР