В декларацията за Украйна делегатите внесоха поправка в подкрепа на

...
В декларацията за Украйна делегатите внесоха поправка в подкрепа на
Коментари Харесай

НАТО с декларация, позволяваща на Украйна да използва западни оръжия за удари по Русия

В декларацията за Украйна делегатите внесоха корекция в поддръжка на Украйна в нейното интернационално обосновано право да се самоотбранява посредством повдигане на някои ограничавания за потребление на въоръжение, предоставено от НАТО и сътрудниците, и опцията да се нападат законни цели на територията на Русия.

При дебатите италианските представители обявиха, че те изпращат военна помощ на Украйна при изискване, че тя няма да се употребява на съветска територия.

Представителите на Англия подчертаха, че " няма смисъл ракетите да не може да бъдат употребявани против Русия, до момента в който Русия стреля против Киев ".  " Трябва да признаем, че Украйна губи тази война сега. Не можем да продължим да споделяме на Украйна да не стреля ракетите си по Русия, която щастливо стреля своите по Киев. Ще е доста тъжно, в случай че не приемем тази корекция ", сподели представителят на Лондон.

Френските делегати бяха безапелационни, че досега Украйна е спазвала всички рестрикции във връзка с оръжията, както и правилата на интернационалното право, само че не подобен бил казусът от страна на Руската федерация.

Представителите на Канада приветстваха предлагането и даже предложиха по-строга дефиниция.

Твърдо в тази посока реагираха и от Литва. Един от представителите й напомни за видеото с президентски от изгорената печатница за детска литература. " Военната помощ за Украйна и лимитираното ѝ потребление, да го кажа по-леко, изглежда двулично. Това е като да играеш баскетбол с белезници ", сподели той.

Подкрепа за отпадането на " алената линия " на НАТО пристигна и от Естония, Нидерландия, Швеция.

Предложението мина с девет гласа " срещу ".

" Благодаря ви. Това е доста значимо за нас, тъй като е като да се бориш с една ръка зад тила. Тази обстановка в Харков, при която за жалост не можахме да я спрем, само че имахме информация за военните до границата, само че нямаше по какъв начин да стреляме, с цел да ги отблъснем. И това докара до загуби на военни и цивилни и докара до окупация на територия ", казаха представителите на Украйна.

Киевските делегати благодариха и приканиха да получат зелена светлина за атакуване на законни съветски военни цели на съветска територия.

С друга декларация парламентаристите от страните членки на НАТО утвърдиха молбите на Малта и Косово да станат делегации на асоциирани членове.

Асамблеята предложи още основаването на център за Център за демократична резистентност в Централата на НАТО в Брюксел, който да пази главните демократични полезности на алианса, като се бори с дезинформацията.

" НАТО е най-успешният съюз в историята, тъй като умее да се трансформира и приспособява ", съобщи при откриването на пленарното съвещание през днешния ден генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. " Трябва да разработим нови проекти за защита и да подсигуряваме, че имаме нужните сили, по-голяма бойна подготвеност и нови качества, за въздържане ", уточни той. Според генералния секретар положителната вест е, че Европа прави това.

" Украйна ще бъде по-слаба, в случай че продължаваме да поддържаме страната с половинчати ограничения ", съобщи президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба. " Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон би трябвало да кажем ясно, че участието на Украйна е тръгнало по необратим път ", сподели още той.

" България остава твърдо ангажирана да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", сподели служебният министър председател Димитър Главчев. " НАТО остава поръчител за сигурност и просперитета на България ", уточни министър председателят.

" Украйна пази освен себе си, Украйна пази Европа и нашите полезности, нашите правила ", съобщи заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. На напред във времето тя посочи също нуждата от засилен фокус върху Черноморския район и Западните Балкани.

" Нашата Европа е континент, белязан през вековете повече от война и спорове, в сравнение с от спокойно взаимно битие, в този момент значително е обединена от един защитителен съюз и Европейския съюз. Никога преди този момент толкоз доста европейски страни не са си сътрудничили толкоз тясно и многостранно ", разяснява третият заместник-председател на шведския парламент Керстин Лундгрен.

" Пълноправно участие в НАТО е крайната цел на Украйна ", съобщи във видеообръщение украинският министър на защитата Рустем Умеров.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна работа към алианса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР