За определен период е спряна хирургичната активност, защото недостигът на

...
За определен период е спряна хирургичната активност, защото недостигът на
Коментари Харесай

„Недостигът на медицински сестри е критичен“: Защо се бавят операциите на детски сърца?

„ За избран интервал е спряна хирургичната интензивност, тъй като дефицитът на медицински сестри е сериозен. Трябва да има задоволителен брой експерти, които да обгрижват децата с оперирани сърца. Осем сестри липсват в отделението по детска реанимация, с цел да може да се реализира естествен размер на работа. В момента една сестра би трябвало да даде седем или осем спомагателни изключителни наряди, които са по 12 часа. Това са 100 часа повече. С спомагателните техни 11 наряди това се оказва невероятно за тези дами “.

Това сподели в „ Тази заран “ проф. Анна Кънева, шеф на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

По думите на проф. Кънева в избрани интервали една сестра остава на работа 24 часа в цялото поделение. Тя изясни, че прекъсването на интервенции за несъмнено интервал е краткотрайно решение поради казуса с дефицита на медицински сестри, който продължава от 2017 г. 

 Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето България 3 мин. Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето  България 3 мин. " Синът ни чака от 2 години ": Защо няма кой да оперира деца в кардиологичната болница?  България 3 мин. " Няма по какъв начин да живее без белодробна артерия ": Сърца на деца не могат да бъдат оперирани  Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето България 3 мин. Болни деца чакат с месеци и години за интервенции на сърцето  България 3 мин. " Синът ни чака от 2 години ": Защо няма кой да оперира деца в кардиологичната болница?  България 3 мин. " Няма по какъв начин да живее без белодробна артерия ": Сърца на деца не могат да бъдат оперирани

„ Има и различен проблем – ние няма от кое място да вземем експерти по здравни грижи, които да дойдат от друга болница, да влязат и да работят непосредствено. От 2017 година сме уведомили Народното събрание, комисията по опазването на здравето, Министерството на здравеопазването, медиите “, добави проф. Анна Кънева. 

По думите ѝ има основана стратегия за образование на медицински сестри в детско интензивни грижи. Всяка година се образоват от две до четири сестри, само че те не се задържат, защото фамилиите им не им разрешават, изясни тя.

Нели Йорданова е майка на дете, което чака за интервенция към този момент месец. Трябвало е това да се случи на 17 април, само че от болничното заведение са им споделили, че интервенциите са спрени. По думите ѝ прекъсването не е краткотрайно и може да трансформира в непрекъснато. 

„ Синът ми е роден с много комплицирана сърдечна малформация, постъпи в болничното заведение 4 часа след раждането. Трябваше до 24 часа да му се извърши животоспасяваща интервенция, по-късно имаше още една. На 1,4 година му се направи радикалната промяна, след която се възстановяваше. Преди две години влязохме по неотложност и се случиха затруднения, които постановат актуалната интервенция, положението му е много съществено “, описа Нели Йорданова.

 

По думите ѝ децата са сложени в голям риск, защото Националната кардиологична болница е единственото място в България, в което се избавят детските сърца.

„ Всяка година в България се раждат 500 деца, които са с вродено сърдечно заболяване и всяко едно четвърто от тях ще загине, в случай че не се подхващат незабавни оперативни дейности през първата година от живота му. Те ще загинат не тъй като няма по какъв начин да им се помогне, тъй като няма къде и кой. Това е извънредно ужасно “, сподели още Нели Йорданова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР