Кореспондентът на в Лондон Веселин Паунов говори с Тимъти Аш

...
Кореспондентът на в Лондон Веселин Паунов говори с Тимъти Аш
Коментари Харесай

Когато Путин завземе територия, той иска още

Кореспондентът на в Лондон Веселин Паунов приказва с Тимъти Аш - един от деветимата създатели, които развенчават 9 заблуди във връзка с войната. Той аргументира за какво не е правилно, че отпорът против Русия коства прекомерно скъпо, и че по-добре Западът да възвърне икономическите си връзки с нея.

Поводът за диалога е отчет на английския Кралски институт за интернационалните връзки " Чатъм хаус ", озаглавен " Как да сложим завършек на съветската война в Украйна ". В него се споделя: Финансовите разноски за отбиване на съветската експанзия в Украйна са високи, само че изцяло управляеми поради размера на западните стопански системи. Бездействието би изложило Европа на риск от по-нататъшна съветска агресия и икономическо изнудване, което в последна сметка ще коства на Запада доста повече в дълготраен проект.

" Дневник " разгласява със съкращения казаното от Аш.

 Непоканена, само че не с празни ръце – с какво си потегли Украйна от срещата на НАТО Непоканена, само че не с празни ръце – с какво си потегли Украйна от срещата на НАТО

На първо място, явно войната докара до увеличени разноски за живот в световен мащаб. Обръща се огромно внимание на глобите и резултата от глобите, които утежняват обстановката. В реалност енергийните цени скочиха още преди войната, тъй като Путин знаеше, че ще има война и ограничи доставките за Европа . По този метод Русия манипулира интернационалните енергийни и стокови пазари, с цел да получи преимущества във войната. Това, което обаче виждаме в този момент с тавана на цените и световната дефлация, породена от шока от войната е, че в действителност цените към този момент падат.

 Портите на Европа. История на УкрайнаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Погледнато от различен ъгъл, по данни на Европейската комисия войната забави растежа на Брутния вътрешен артикул в Европа с към 1%, или към 200 милиарда $, само че и тук аргументите се крият в интервала преди съветското навлизане и поради дейностите на Москва. Европа реагира със избавителен пакет за 800 милиарда евро. Мисля, че в този момент към този момент е безусловно ясно, че европейската енергийна политика и въобще политиката за сигурността, бе пагубно неправилна. Погрешно разбирахме Русия. Ние станахме прекомерно подвластни от съветската сила и мисля, че е в действителност значимо, че Европа диверсифицира енергийните доставки и увеличи вложенията във възобновими източници. Тези 800 милиарда евро вложения са доста добре вложени пари, в случай, че все едно трябваше да бъдат изхарчени.

Що се отнася до военните разноски, евентуално става дума за към 160 милиарда $ общо. Съединените щати дават по 50 милиарда $ годишно. Това наподобява огромно число, само че мисля, че е пределно ясно в този момент, че Русия е опасност освен за Украйна, само че и за нас. Путин употребява нуклеарен материал за отваряването на Литвиненко, употребява химическо вещество при офанзивата в Солзбъри. Путин е опасност. Най-добрият метод да се противодейства е, като се понижи съветската стандартна военна дарба. На процедура украинците правят това вместо нас. В Украйна няма западни и американски войски.

Цената от 50 милиарда $ на година за Украйна, в случай че я поставите в подтекста на 800-те милиарда, които американците харчат общо годишно за защита, не е висока. Разделете тази сума за обособените закани като Китай, Русия, Северна Корея, Иран и ислямският екстремизъм по-общо казано. За справяне с съветската опасност евентуално отиват 150-200 милиарда $. Така че с 50-милиарден разход годишно за Украйна към този момент стандартната военна дарба на Русия евентуално е понижена на половина и това е необикновено преференциално за Съединените щати. Харчите 50 милиарда $, не рискувате живота на американски бойци и рушите половината съветски стандартен боен потенциал - това в действителност е необикновено!

Напълно разумно, изцяло рационално и изцяло разбираемо е да оказваме помощ на Украйна да понижи риска, произлизащ от Русия за нас. Мисля, че даже е стратегически неотложно. Трябва да бъдем сигурни, че Русия не е в положение да продължи да ни атакува, тъй като е ясно, че в случай че Путин успее с това навлизане в Украйна, той ще продължи, тъй като е потвърдено, че когато Путин завземе територия, той желае още. Това е имперска Русия, експанзионистка Русия и Путин има огромен вкус за повече територия.
Много се приказва за това, че Западът може би би трябвало да престане да въоръжава Украйна, да я насърчи да седне на масата за договаряния. Реалността обаче е друга. Ако погледнете изследванията на публичното мнение, 87% от украинците желаят да продължат да се борят, даже и да спрем да ги въоръжаваме. Няма гаранции, че те ще спрат да се бият и ще отидат на договаряния.

Така че това няма да докара до по-бързо привършване на войната. Дори в противен случай, това евентуално ще значи повече жертви в Украйна и по-продължителен спор. Най-лесният метод да се стигне до бърз завършек на войната и да се понижат жертвите е да се даде на украинците бойна техника и финансиране, с цел да я завоюват бързо.

Ние се провалихме с приемането на опасността от Русия съществено. През последните 20 години неверно си правехме сметките. Това подценяване е наша неточност. Аз мисля, че не можем да бъдем нехайни във връзка с нашата защита, на нашата сигурност, освен енергийната, а и военната. Ние би трябвало да влагаме в нашата защита, това е пределно ясно.

Една страна не може да разчита за личната си сигурност на друга. Погрешно е Европа да разчита на американците, които харчат доста повече за защита. Ние би трябвало сами да поемем отговорността за нашата защита. И мисля, че всички страни в Европа, всички страни членки на НАТО, би трябвало да заделят тези 2% от Брутният вътрешен продукт. Защото е потвърдено, че Русия е най-близката и най-голямата опасност сега. Тя, а не Китай, е опасност номер едно за сигурността на Европа.

Ние би трябвало да спрем Путин, би трябвало да го победим в Украйна, би трябвало да върнем Русия назад в нейните граници. Това коства скъпо. Всички ние би трябвало да платим тази цена.

Изпратихме доста военно съоръжение на Украйна. Нашите бойни ресурси доста понижиха, и в този момент би трябвало да укрепим още веднъж военната си дарба, да запълним празнината. Това също ще коства пари. Мисля, че това е инвестиция, която си коства и би трябвало да създадем.

Ако ценим нашата система на ръководство, западния демократичен пазар, демокрацията и върховенството на закона, тогава би трябвало да разбираме, че тази борба е тъкмо за това. Руският империализъм и фашизъм желае да унищожи нашата система. Ако загубим тази война, в случай че Украйна загуби и Путин продължи, нашата система е под опасност. Мисля, че е безусловно наложително да осигурим задоволително средства за нашата защита, с цел да спрем Русия.

 Писма до УкрайнаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
За всички стопански системи защитата е скъпа, ние сме в рецесия поради повишаването на живота, само че става дума за цели. Ако ценим това, в което имаме вяра - демокрацията и човешките права - би трябвало да осъзнаем, че това си има цена. Аз бих сравнил това, което се случва в Украйна след съветската експанзия с нацистка Германия и Съветският съюз през Втората международна война, със Сталин и Хитлер. Свидетели сме на геноцид против украинския народ, на брутална инвазия, на военни закононарушения и всеобщо потъпкване на човешките права. Намираме се в обстановка, в която няма сива зона. Има черно и бяло. Трябва да оказваме помощ на Украйна да отбрани себе си, а по този метод и нас.

Истината е, че стотици хиляди украинци са убити или ранени. Те понасят големи вреди в жива мощ, защитавайки себе си и нас. Мисля, че нашите политици би трябвало да бъдат доста деликатни какви тъкмо думи употребяват.

Не всички страни членки на НАТО одобряват украинската идея драговолно. В Съединените щати, да вземем за пример, предстоят избори. За разлика от гласоподавателите на демократите, симпатизантите на републиканците не наподобяват доста въодушевени в поддръжката за Украйна. Може би украинците би трябвало също да бъдат по-внимателни в сигналите, които изпращат, изключително към американския електорат, поради задаващите се идната година избори в Америка.

Цялото изявление можете да чуете в

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР