В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост

...
В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост
Коментари Харесай

Министър Коритарова: В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе

В края на месец юни стартира ремонт на Дунав мост при Русе. Това разгласи в предаването " Денят стартира с Георги Любенов " на Българска национална телевизия министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова. Дейностите ще продължат две години. Стойността им е 45 млн. лева, които са обезпечени от бюджета. Ще се обнови българският сектор от оборудването, което не е ремонтирано от 70 години. Ще се подмени цялата структура - панели, хидроизолация, пътната настилка и останалите детайли. Движението няма да се стопира. Ще се минава еднопосочно, като трафикът ще се контролира със светофар. " В доста къси интервали ще се стопира цялото придвижване, тъй като някои детайли няма по какъв начин да се подменят другояче. Разчетите ни обаче сочат, че няма да има по-сериозни тапи от тези, които стават и сега ", изясни районният министър. За да се облекчат оптимално пътуващите, АПИ ще организира осведомителна акция, която ще осведоми за организацията на придвижване и другите възможности за пътешестване. До края на месец юли следва да се пусне и фериботна линия сред България и Румъния, която също ще облекчи трафика.

„ Състоянието на пътищата е незадоволително и всички ние като водачи виждаме това. Затова на среща с управлението на АПИ и с регионалните пътни ръководства в страната разпоредих да бъде направен разбор в границите на една седмица, с цел да се знае къде би трябвало да се възнамеряват належащите поправки. Едни от главните дейности, които ще бъдат подхванати, е обезпечаване на сигурност на сериозните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и шубраци, възобновяване на пътната маркировка и изчезналите пътни знаци, унищожаване на детайлите, които пречат на видимостта на кръстовищата ", разяснява още в предаването министър Коритарова.

„ Пътищата няма да се оправят с магическа пръчка и за къс интервал от време, само че би трябвало да се стартира тяхното поддържане. В последните 3 години те не са ремонтирани, тъй като няма настоящи контракти за настоящо поддържане.

Извършвани са единствено спешни поправки, само че и там финансовият запас към този момент е привършен. Затова първото нещо, което напълно отговорно взех решение, беше възобновяване на работата на комисиите за избор на реализатори ", осведоми още Виолета Коритарова.

Тя изясни, че Министерство на регионалното развитие би трябвало да заплати 200 милиона лв. на строителни компании за осъществени, само че неизплатени действия по контракти за пътно поддържане, а лихвите по тях са още съвсем толкоз.

Регионалният министър сподели още, че автомагистрала " Тракия " има потребност да се ремонтира в сектори в областите Сливен и Ямбол, само че това ще стане след края на дейния туристически сезон, с цел да не се основават тапи по пътищата. Мерки се взимат и по Автомагистрала „ Струма ", където през днешния ден поради упования трафик от Гърция и Банско към София е въведена краткотрайна организация на придвижване, спрени са и тежкотоварните коли. „ Много думи се споделиха за пътните поправки - чухме за ниски цени, високо качество, бързо осъществяване, а качеството на пътищата се утежнява. За да имаме положителни пътища, най-съществен е контролът по време на строителството, по тази причина органите би трябвало да са виновни в работния развой, а не след довеждане докрай да гледаме феномена „ ремонт на ремонта ". Това е нашата цел както администрацията, по този начин и пътния отрасъл да работи в успокоение, да има предвидимост и да има надзор на качеството ", сподели Коритарова.

По отношение на построяването на Автомагистрала „ Хемус " министър Коритарова осведоми, че в последните години строителството е било прекратено, само че встъпвайки в служба е заварила стартирали действия по индексирани контракти. „ За да стартират обаче действителни строителни действия първо би трябвало да се санират започнатите сектори, с цел да са във типа, в който бяха през 2021 година „ До края на годината ще бъде приключен сектор 1 от автомагистралата сред Боаза и Плевен, а втори и трети стадий до края на 2026 година Там са възобновени всички действия. За сектор 9 - сред Шумен и Търговище следва издаването на позволение за градеж, което значи, че и там може да се работи. Обезпечават се и останалите трасета. „ За страдание вместо да приказваме за завършваме на автомагистралата, ние започваме още веднъж да строим ", разяснява още Коритарова.

По отношение на тежката злополука край Аксаково с кола на НСО и умрял човек и незабавното преасфалтиране на въпросния сектор, Виолета Коритарова сподели, че са открити пропуски в работата на чиновниците от ОПУ-Варна и няма синхронизация и съгласуваност в дейностите на институциите. " Действително в сектора на пътя Варна - Добрич на територията на област Варна са планувани през май да бъдат осъществени ремонтни действия. Възлагането е още на 13 май. И ние, и прокуратурата ще свършим отговорно своята работа, с цел да разберем аргументите за слагането на асфалта ", акцентира районният министър.

Виолета Коритарова заяви още, че до 4 юни ще бъдат обновени изборните описи, които се изготвят от ГРАО. Министърът прикани всеки жител да ревизира в уеб страницата на ГРАО изборната секция, в която е регистриран да гласоподава.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР